cikkünk nyomán

A Nemzeti Nyomozó Irodához került az Átlátszó által bemutatott Mészáros-tender

„Ön szerint ez valós vagy színlelt közbeszerzés?” – kérdezte Vadai Ágnes parlamenti képviselő Polt Pétertől, miután megírtuk, hogy Mészáros Lőrinc egyik cége elnyerte azt a tendert, amit Mészáros Lőrinc másik cége írt ki. A legfőbb ügyész feljelentésként értékelte a DK-s politikus kérdését, és a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodához továbbította azt. 

Március közepén számoltunk be arról, hogy a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó OPTESZ OPUS Energetikai Támogató Zrt. „Gépjárművek tartós bérlete és szolgáltatásai” címmel kiírt meghívásos közbeszerzési eljárását a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Mészáros M1 Autókereskedő Kft. nyerte el.

Az, hogy az OPTESZ pontosan hány céget hívott meg az ajánlattételre, nem derült ki, de végül hárman jelezték részvételi szándékukat: a Mészáros M1 Kft., a Mercarius Flottakezelő Kft. és a MOL Fleet Solution Flottakezelő Kft.

Utóbbit azonban kizárták, ugyanis az ekr.gov.hu-ra feltöltött dokumentum szerint

a MOL Fleet 17 másodperccel a határidő lejárta után adta be részvételi jelentkezését, így az érvénytelen lett.

A Mercarius és Mészáros-cég között folyt tehát a verseny, amelynek eredményét március 13-án tették közzé. A dokumentum alapján a Mészáros M1 Kft. nyert, miután 77 millió forinttal olcsóbb, nettó 2,5 milliárdos ajánlatot adott a Mercarius 2,58 milliárdos ajánlatával szemben.

Ahogy a Mészáros M1 által behúzott tenderek jelentős részére, úgy erre is jellemző volt az extra rövid szállítási határidő, továbbá szerepelt egy furcsa kitétel is a felhívásban: olyan referenciát kellett bemutatni, amely 95 db autó tartós bérletére vonatkozik, és „amely során autómentésnél a legközelebbi telephelyen az autó kiürítésének, átrakodásának lehetősége is biztosított volt.”

Hogy ez a feltétel pontosan mit jelent, azt valószínűleg csak az iparági bennfentesek tudják. Mindenesetre

nehéz nem arra gondolni, hogy egy adott cég által biztosított feltételek jelennek meg kiírói elvárásként.

Hasonló egyébként egyszer már lejátszódott tavaly nyáron, amikor gépjárművek tartós bérletére és kiegészítő szolgáltatásokra írt ki tendert az OPTESZ OPUS Zrt. A kiírásra akkor csak a Mészáros M1 Autókereskedő Kft. és a Mercarius Flottakezelő Kft. jelentkezett. Utóbbi ajánlatát azonban érvénytelennek nyilvánították, ugyanis a cég „nem teljesítette a hiánypótlási felhívásban foglaltakat”. Így a befutó akkor is a Mészáros M1 lett, nettó 2,9 milliárdos ajánlattal.

Egyszerre több hatóság is vizsgálódhat

Az Átlátszó közbeszerzési szakértője szerint az aktuális tendert érintő feltételekkel kapcsolatban felmerülhet annak a gyanúja, hogy a tendert az egyik Mészáros-cég a másikra szabva írta ki. Emellett az összeférhetetlensége gyanúja is felmerült, ezért közérdekű bejelentést tettünk a Közbeszerzési Hatóságnál kérve az eset(ek) kivizsgálását.

Vadai Ágnes országgyűlési képviselő (DK) pedig Polt Péternél érdeklődött arról, hogy szerinte valós vagy színlelt közbeszerzés zajlott le a két Mészáros cég között. A legfőbb ügyész feljelentésként értékelte az ellenzéki politikus kérdését, és a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodához továbbította azt.

Az elmúlt időszakban több cikkünk kapcsán is indult hatósági eljárás: legutóbb a Közbeszerzési Hatóság kezdeményezett 15 jogorvoslati eljárást cikkünk nyomán, előtte pedig a NAV indított nyomozást költségvetési csalás bűntette miatt cikkünket követően.

Katus Eszter

Nyitókép: Mészáros Lőrinc. Fotó: Átlátszó montázs/MTI/Krizsán Csaba

Megosztás