sajtóelhárítás

Titkolja az Államkincstár a dunavarsányi mézüzem uniós támogatásának papírjait

2022 végén a kormány 970 millió forintnyi EU-s támogatást adott a „Mézfeldolgozó fejlesztése a Fulmer GmbH dunavarsányi üzemében” című projektre, azt azonban nem hozták nyilvánosságra a kormányzati honlapon, hogy pontosan milyen beruházásra adták a cégnek az uniós pénzt. Közadatigénylésben kértük ki az Államkincstártól a támogatás iratait, de azt válaszolták, hogy nem adják ki őket, mert „nem nyilvános támogatási adatnak minősülnek”. Ezzel nem értünk egyet, hiszen közpénzről van szó, ezért a bírósághoz fordulunk.

Február 19-én a kormány váratlanul eltörölte az ukrán mézre tavaly bevezetett importtilalmat. Az Agrárminisztérium szerint a döntésre az exportra dolgozó magyar mézfeldolgozók érdekében volt szükség, hogy versenyképesek tudjanak maradni a külföldi piacokon. Az egyik legnagyobb ilyen magyar mézes cég a dunavarsányi Aranynektár Kft., amelynek tulajdonosa Takács/Fulmer Ferenc. Az Aranynektár szomszédságában működik a tulajdonos német cégének hazai fióktelepe is, amelynek a kormány közel 1 milliárd forint EU-s támogatást adott.

Idén február végén megírtuk, hogy a kormányzati honlapon a Fulmer GmbH támogatási kérelmének dátumaként 2021. augusztus 30. szerepel, a támogatás megítélésének napjaként pedig 2022. november 11. – vagyis bő egy év telt el a cég kérelme és a kormány pozitív döntése között. Ahogy pedig cikkünk megjelenése után Fulmer Ferenc közölte: „mivel a bürokrácia malmai lassan őrölnek”, tovább tartott a pályázatuk elbírálása, mint a beruházás fő elemét jelentő üzemcsarnok felépítése. Vagyis amíg zajlott az elbírálás, a cég meg is építette a csarnokot, aminek az avatója a támogatási döntés után egy héttel, 2022. november 18-án volt.

Az avatóünnepségen részt vett Nagy István agrárminiszter, aki hangsúlyozta, hogy „a méhészeti ágazat támogatása, illetve a méhtartási kedv megfelelő szinten tartása az agrártárca és a kormány stratégiai érdeke”. A miniszter elmondta azt is, hogy „a Fulmer méhészet csaknem egy évszázada őrzi és gyarapítja az értékes tudást, adja át generációról generációra, melynek köszönhetően ma már a világ közel negyven országába juttatja el a kiváló magyar mézet”. Nagy azzal zárta beszédét, hogy a cég által elnyert támogatás „további lehetőségeket nyit nemcsak a vállalkozás magyarországi fióktelepe számára, hanem a magyar vidék számára is”.

Nagyistvan Fulmer2 221118 Am Feketeistvan

Szalagátvágás a dunavarsányi üzemben 2022. november 18-án (fotó: Agrárminisztérium/Fekete István – Facebook/Nagy István)

Nagy István agrárminiszter egyébként réges-régen, a politikusi karrierje előtt méhészként az Aranynektár Kft. mézfelvásárlója volt, de Fulmer Ferenc elmondása szerint ez a korábbi munkakapcsolatuk több mint 20 éve megszűnt, és a viszonyuk ma teljes mértékben formális, hivatalos.

Nem adják ki az iratokat

Februári cikkünk írása idején az uniós támogatásokat nyilvántartó kormányzati honlapon még nem szerepelt, hogy mekkora volt a Fulmer GmbH dunavarsányi beruházásának összköltsége, és annak mekkora részét fedezte a kormány által odaítélt közel 1 milliárd forintnyi támogatás.

Azóta viszont felkerült a weboldalra ez az adat: a projekt összköltsége közel 2,4 milliárd forint (egész pontosan 2 396 949 288) volt. Ehhez adott a kormány 970,4 millió forint vissza nem térítendő EU-s támogatást, ami az összköltség bő 40 százalékát teszi ki.

Fulmergmbh Tamogatas

A Fulmer Gmbh dunavarsányi üzemének adott támogatás adatai (forrás: palyazat.gov.hu)

A projekthez azonban nincs leírás a kormányzati honlapon, vagyis nem ismerhetők meg annak részletei, hogy pontosan mire kapta az uniós pénzt a cég. Annak érdekében, hogy többet tudjunk meg a támogatott projektről, közadatigénylésben kértük ki az illetékes állami szervtől

  • a Fulmer GmbH Magyarországi Fióktelepe által benyújtott támogatási kérelmet,
  • a projekt támogatásáról szóló döntést (határozat, támogatói nyilatkozat stb.), és
  • a projekt támogatói okiratát.

Mivel a cég a Vidékfejlesztési Operatív Program keretéből kapta az EU-s pénzt, a támogatás ügyében a Magyar Államkincstár (MÁK) az illetékes. Adatigénylésünkre azonban a MÁK nem adta ki a kért iratokat a Fulmer GmbH hazai fióktelepének adott uniós támogatással kapcsolatban.

Azt írták, hogy a dokumentumok „nem nyilvános támogatási adatnak minősülnek,

amelyek kiadására csak alapos indokkal, törvényben meghatározott esetekben, illetve törvényben meghatározott szerv részére van lehetőség, amelyre vonatkozó szabályokat a Támogatási törvény 25. §-a tartalmazza. Ezen szabályok alapján Ön nem rendelkezik törvényi felhatalmazással más támogatást igénylők nem nyilvános támogatási adatainak megismerésére”.

Mak Valasz Fulmertam

A MÁK válasza az adatigénylésünkre (forrás: KiMitTud)

Az Államkincstár álláspontjával természetesen nem értünk egyet, hiszen a Fulmer GmbH-nak adott közel 1 milliárd forint európai uniós támogatás is közpénz, tehát nem lehet titkolni a kapcsolódó információkat és papírokat. A leghíresebb hasonló ügyünk a felcsúti kisvasúté volt: a 600 millió forint EU-s támogatást kapó projekt dokumentációját sem akarta kiadni a kormány, de amint pert indítottunk, megkaptuk az iratokat.

Remélhetőleg a dunavarsányi mézüzem támogatásával kapcsolatos dokumentumokat is megismerhetjük majd hamarosan, hiszen a közpénzek felhasználásával kapcsolatos információk csak nagyon-nagyon indokolt esetekben, például nemzetbiztonsági ügyekben titkolhatók, de erről itt nyilvánvalóan nincs szó.

Erdélyi Katalin

Címlapkép: Nagy István agrárminiszter és Fulmer Ferenc 2022 novemberében a dunavarsányi mézfeldolgozóban a 921 milliós támogatói oklevéllel (fotó: Bóna Zoltán fideszes OGY-képviselő Facebook-oldala)

Megosztás