Sportsikerek

Vádat emelt az ügyészség Mezőszemere korábbi polgármestere ellen a méteres gazzal borított sportpálya miatt

Januárban számoltunk be arról az Átlátszón, hogy húszmillió forintért újította volna fel a Heves megyei Mezőszemere a falu sportpályáját, ám nem haladt minden a tervek szerint. Az akkori polgármester javaslatára viszont a falu vezetése annak ellenére kifizette a kivitelezőt, hogy nem sikerült végére érni a munkálatoknak. A Heves Vármegyei Főügyészség friss sajtóközleményéből pedig kiderül, visszaélések miatt vádat emelt az ügyészség a község korábbi vezetője ellen.

A Heves Vármegyei Főügyészség június 26-i sajtóközleménye arról ír, hogy egy Heves megyei falu sporttelepének felújításával kapcsolatos visszaélések miatt vádat emelt az ügyészség a község korábbi vezetője ellen. A sportpálya-projekt 2018 óta nem fejeződött be, jelenleg vállig érő gaz és háló nélküli kapuk fogadják az odalátogatókat. Az önkormányzat pedig eléggé ráfizetett a történetre: a Belügyminisztérium egy ellenőrzést követően visszakérte a 20 milliós támogatást.

Az ügyészség arról is beszámol, hogy az önkormányzat 2017-ben 20 millió forint vissza nem térítendő költségvetési támogatásban részesült, melyet a helyi sporttelep fejlesztésére kellett volna fordítani, ám a polgármester másra költötte az önkormányzat számlájára érkező pénzt. A beruházást ráadásul 2018 végéig be kellett volna fejezni, de erre a mai napig nem került sor teljes körűen.

Az ügyészségi sajtóközleményben meg nem nevezett Heves megyei település Mezőszemere, a település sportpálya felújítása körüli problémákról idén év elején cikkben és videóriportban is beszámoltunk az Átlátszón.

Évekkel ezelőtt be kellett volna fejezni a projektet

Mint azt januári cikkünkben megírtuk, Mezőszemere 2017-ben 20 millió forintos támogatást nyert a Belügyminisztériumtól sportinfrastruktúra fejlesztésére. A projekt a településen található sportpálya felújítását, újjáépítését célozta, azonban valahol hiba csúszott a tervekbe. A sportpálya ugyanis mára használhatatlanná vált, ráadásul az önkormányzatnak vissza is kellett fizetnie a kapott támogatást. Az Átlátszó birtokába került dokumentumok alapján a sportpálya füvesítése nem valósult meg az eredeti határidőre.

A Heves Vármegyei Főügyészség friss közleményében arról ír, hogy az ügyészség vádirata szerint a polgármester az önkormányzati számlára érkezett pénz 90%-át 2017 decembere és 2018 februárja között

az igénylésben megjelölt, meghatározott céltól eltérően használta fel,

azt az önkormányzat más jellegű kiadásaira fordította, majd visszahelyezte a számlára. A sportpálya felújítására pedig csak ezt követően kötött szerződést egy vállalkozóval.

Nem volt kész, mégis kifizette az önkormányzat

A támogatói okirat szerint a pénzt 2018 végéig kellett volna felhasználni, ám év végén már lehetett látni, hogy nem fog elkészülni a pálya, sőt, még a közelében sem jártak ennek. A polgármester ennek ellenére javasolta, hogy teljesítés hiányában is fizessék ki a kivitelezőt, mert el kellett számolni a kapott támogatással. Ugyanis ha ez nem történik meg, vissza kell fizetni a Belügyminisztériumnak a pénzt.

A képviselőtestület határozata ennek mentén az volt, hogy kifizetik a teljes vállalkozói díjat és átveszik az egyik önkormányzati képviselő elmondása szerint nagyjából 30 százalékban kész beruházást, azzal a feltétellel, hogy a cég április végéig elvégzi a szükséges munkálatokat.

Muszaki

Részlet a műszaki átadás-átvételi jegyzőkönyvből. Forrás: közérdekű adatigénylés

Az ügyészség arról ír: a polgármester valótlan tartalmú teljesítési igazolási, és műszaki átadás-átvételi jegyzőkönyvet írt alá, melyek szerint a beruházás elkészült.

Végül azonban fény derült a csalásra. 2022-ben a Magyar Államkincstár ellenőrzést tartott a területen, amelynek során megállapította, hogy az önkormányzat „nem a pályázati kiírásnak megfelelően használta fel a pénzt, továbbá a támogatói okiratban meghatározott cél nem teljesült”.

A Belügyminisztérium ezért 2022 elején úgy határozott, hogy az önkormányzatnak vissza kell fizetnie a 20 milliós támogatást, a kamataival együtt.

Palya.logo

Forrás: ugyeszseg.hu. A fotót a sportpályáról a rendőrség készítette a nyomozás során.

Költségvetési csalással vádolják a volt polgármestert

Az Egri Járási Ügyészség jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével és költségvetésből származó pénzeszközökkel kapcsolatban előírt elszámolási kötelezettség elmulasztása bűntettével vádolja a volt polgármestert.

A függetlenként induló Bukta Mária 2014-től 2019-ig volt a település polgármestere, vagyis ő vezette a falut, amikor pályáztak a sportpálya felújításra. 2019 óta a szintén független Jakab Gábor áll a település élén.

Bukta Máriával szemben most az ügyészség

felfüggesztett szabadságvesztés és pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.

A bűncselekmény elkövetésében részt vevő bűnsegédek esetében a vádhatóság az eljárás feltételes ügyészi felfüggesztéséről hozott határozatot.

71501834 2431703480409361 6509872962655485952 N

„Hajrá, Mezőszemere! Hajrá, Bukta Mária!” – posztolta 2019 őszén Nyitrai Zsolt, Orbán Viktor főtanácsadója (Fotó: Nyitrai/Facebook)

Háló nélküli kapuk, nyakig érő gaz

Ottjártunkkor 2023 decemberében vállig érő gaz, háló nélküli kapuk fogadtak a helyszínen. A futópályát csak nagy nehezen, többszöri keresés után találtuk meg, ám csupán egy rövid, gazzal benőtt szakasz árulkodott arról, hogy mi volt egykor az eredeti funkciója.

Nem azt a benyomást keltette a sportpálya, hogy rendszeres használatban van, vagy egyáltalán lehetne bármiféle sportot űzni a területen. Hacsak a bújócskázást nem számítjuk annak, arra ugyanis kiválóan alkalmas a méteres gaz.

Olvasó

fotó: Olvasónk felvétele.

Cikkünk megjelenése előtt kerestük Mezőszemere polgármesterét és a kivitelezésért felelős céget, a Bódi Művek Kft.-t is, hogy megismerjük álláspontjukat az ügyről.

Jakab Gábor, a települést 2019 óta vezető polgármester nem akart nyilatkozni, ugyanis „nyugalmat kíván a falunak”, ez az ügy pedig szerinte ennek ellenkezőjét teszi, megzavarja a lakosok nyugalmát. Az Átlátszó értesülései szerint ugyanakkor az önkormányzat álláspontja szerint a kivitelező cég, a Bódi Művek Kft. hibájából maradt el a projekt megvalósítása, a cég nem tett eleget szerződéses kötelezettségének.

Fideszes önkormányzati képviselő lett a kivitelezőből

Az Opten cégadatbázisa szerint a Bódi Művek Kft. ügyvezetője Bódi Zsolt, aki 57 százalékos tulajdonosa a cégnek. Emellett pedig 2019 óta politikusként is tevékenykedik. Az egri önkormányzati képviselő korábban a Fidesz-KDNP színeiben politizált, idén június 9-én azonban már nem fideszes jelöltként indult, hanem függetlenként, és ismét megválasztották képviselőnek.

Bódi Zsolt az Átlátszónak tavaly decemberben elmondta: álláspontja szerint füvesítésre előkészített állapotban adták át a sportpályát. Ezeket a munkálatokat egy 2018-as megállapodás szerint 2019 tavaszán kellett volna elvégezniük, ugyanis az önkormányzat nem rendelkezett kiépített locsoló berendezéssel, így várni kellett a fűmagok elvetésével.

18 (1)

A futópálya és a kis focipálya. Forrás: Bódi Művek Kft.

2020-ban kereste meg cégét az új polgármester, ekkor azonban az egy-másfél méter magas gaz gátolta a munkálatok elvégzését, többszöri egyeztetés után sem sikerült vethető állapotba hozni a területet.

Img 8716

A sportpálya 2023.10.10.-én. Forrás: Bódi Művek Kft.

Decemberi levele végén a Bódi Művek Kft. ügyvezetője hozzátette: a mai napig hajlandóak lennének a munka elvégzésére, amennyiben arra alkalmas területet kapnak, ezt több alkalommal jelezték az önkormányzat felé is.

Szöveg: Szopkó Zita – Videó: Bodoky Bence

Címlapkép: A mezőszemerei sportpálya 2023. december 7-én. Fotó: Átlátszó/Bodoky Bence.

Megosztás