Egyéb

Csereingatlanos problémákkal fordulj Rogán Tónihoz!

Ezekről ne maradj le!

„Szponzorált” bírónő Csepelen (Index)
Félmilliárdos megbízás a Borókai-lány cégeinek (Átlátszó)
300 milliárdba is fájhat a paksi titkosítás (Index)
A Rogán-féle önkormányzat Heiméknek segített (Index)

Ha van 3 perced:

„Szponzorált” bírónő Csepelen
Egy csepeli bírőnőről derült ki, hogy miközben egy, a kerület korábbi, szocialista vezetését érintő lakásmutyis perben teljesen magáévá tette a helyi Fidesz álláspontját, az utána fideszes vezetésűvé lett önkormányzati cég a bírónő bátyját az eljárás idején folyamatosan külsős jogászi megbízásokkal látta el, sőt, a rezsibiztos Németh Szilárd által vezetett polgármesteri hivatal a testvér verseskötetét is pénzelte. (Index)

Félmilliárdos megbízás a Borókai-lány cégeinek 
Az Átlátszó összeszámolta, 2011 óta mennyi pénzt kaptak a Heti Válasz főszerkesztő, Borókai Gábor lányának érdekeltségei a jegybanktól. Az összeg a félmilliárd forintot közelíti, ennyi pénzre szerződött az MNB Borókai Flóra cégeivel, jórészt rendezvényszervezésre. (Átlátszó)

A Rogán-féle önkormányzat Heiméknek segített
Másfél év alatt 70 millió forintos tiszta hasznot hozott egyetlen kisebb méretű üzlethelyiség a Heim Péter–Serfőző Péter-féle üzleti körnek. Az időközben menő kávézóvá alakított ingatlant azonban a Rogán vezette önkormányzatnak előbb ügyintézési rekordot felállítva meg kellett szereznie, betuszkolnia egy önkormányzati cégbe, amelyet aztán Heimék külföldi vállalkozása rögtön fel is vásárolt. (Index)

300 milliárdba is fájhat a paksi titkosítás
Egy neves magyar korrupciókutató szedte sorba, milyen tényezők miatt mondható ki, hogy a paksi atomerőmű szupertitkos körülmények között és főleg verseny nélkül lebonyolított bővítése rettenetesen megdrágítja a beruházást. Szerinte a titkosítás miatti árnövekedés 160-320 millió forintba kerül – alulról becsülve. (Index)

Egyszerűen jobbak, Lajos
Újabb lépések az Orbán-Simicska háborúban: az egykori Fidesz-közeli főoligarcha Simicska Lajos építőipari cége helyett a Duna Aszfalt nyerte a debreceni kiskörút felújításának pályázatát. Közben már a köztévéből is ki akarják szorítani a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó céget, amely a tévé legnézettebb műsorait gyártja. Nem meglepő, hogy a hirdetési piacon is visszaszorul a Simicska-média. Lajos azonban a Kiskegyedben nyomul. (IndexHVGMérték444)

A csatát elvesztettük, de…
Az Átlátszó ugyan elveszített egy konkrét csatát, de az Alkotmánybírósági döntés a közérdekű adatok nyilvánosságáért folytatott harcban mégis fontos. Az elvi jelentőségű határozat megakadályozza azt a trükköt, amivel a Külügyminisztérium próbálta megakadályozni, hogy közérdekű adatok nyilvánosságra kerüljenek. (Átlátszó)

Ha van még két perced:

Lázár szerint a választókerületi elnök nem pártember: ha az lenne, a törvény szerint le kellene mondania az energiahatóság elnöki pozíciójáról. (Átlátszó)

A bíróság szerint zsarolni próbált a természetvédő, aki az Audi-gyár megépítésének akart keresztbe tenni. (444)

Orbán tudja, miről beszél, amikor azt mondja: Magyarország a „kevésbé korrupt országok közé tartozik”. Polt Péter legfőbb ügyész tesz róla. (Stop)

Matolcsy milliárdos rokona bankjával is egyeztetett a teendőkről: a jegybankelnök elvileg a legnagyobb bankokkal tárgyalt. Plusz egy kicsivel, de az haver volt.  (HVG)

Pénzt kért két ügyfelétől a kirendelt ügyvéd: az egyiknek ígérte, elintézi, hogy ne legyen vád, a másiknak meg, hogy nem fogják letartóztatni. (Origo)

„Ha ingyen felújítod anyu házát, megtarthatod az állásod” – körülbelül ezt ígérte egy miniszter Romániában. Most korrupcióért jogerősen két év börtönt kapott. (Origo)

Két év alatt kb. 100 pénzintézettől lopott egymilliárd dollárt egy európai (köztük ukrán és orosz), illetve kínai hackerekből álló csoport. (444)

Tovább dübörög a Kínai Kommunista Párt antikorrupciós leszámolása: a legutóbbi áldozat egy bányamilliárdos. (Guardian)

Korrupcióért börtönbe zárták Irán volt elnökét, öt év börtön és 300 ezer dollár a büntetése „illegális módon történt vagyonszerzés miatt”. (Guardian)

Balkáni diktátorok kézikönyve: egy grazi politológus a történelmi fikciót is segítségül hívva, Machiavelli nevében tanácsokkal igyekszik ellátni napjaink balkáni „fejedelmeit”. (Kitekintő)

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Megosztás