Debrecen

“Anya vagyok, nem ellenzék!” – tüntetéses vonulás a debreceni akkumulátorgyár ellen

Az Átlátszó stábja végigkísérte azt a Mikepércsről Debrecenbe vonuló tüntető tömeget, akik az épülő akkumulátorgyár ellen tiltakoztak. A civil megmozdulást szervező mikepércsi anyák elmondták: aggódnak családjuk, gyermekeik egészségéért és nyugalmáért. A debreceni Déli Ipari Parkban épülő veszélyes üzemek ugyanis az ő otthonaikhoz lesznek a legközelebb.

Több száz ember indult el január 28-án szombaton reggel Mikepércs főteréről Debrecen városközpontjába, hogy a debreceni akkumulátorgyár építése elleni tiltakozásának hangot adjon. Bár a tüntetők szeretnék elérni, hogy a Mikepércs község határába tervezett gigaberuházás ne valósuljon meg, a demonstrációt egyik szervezője, Gyöngy-Tóth Enikő többször hangsúlyozta: ezzel a demonstrációval nem “balhét” akarnak. Mint elmondta, arra kívánják felhívni a figyelmet: őket senki sem kérdezte meg, akarnak egy több száz hektáros ipari park, köztük fokozottan veszélyes vegyi üzemek közelségében élni.  

Ahogy korábban megírtuk, a kínai CATL giga-beruházása augusztus óta vita tárgya Debrecenben és az érintett településeken. Ám az első lakossági tájékoztatóra csak a Mikepércs polgármestere által szervezett közmeghallgatáson került sor, ahol azonban sem a kínai cég képviselői, sem a kormányhivatal képviselői nem jelentek meg. Tímár Zoltán  polgármester (Fidesz) itt ígéretet tett arra, hogy megfogalmazódott kérdéseket megküldik a hatóságoknak és a beruházónak és kijelentette: ha nem kapnak megnyugtató válaszokat, a bíróságra is hajlandók elmenni a helyiek egészségének védelmében. 

A Debrecenben január 9-én tartott közmeghallgatáson pedig – ahol már megjelentek a kínai beruházón kívül a környezetvédelmi és katasztrófavédelmi hatóság emberei is –, azt is megígérte a mikepércsi és Papp László (Fidesz) debreceni polgármester, hogy az akkugyár építésének megindulása előtt monitoring-rendszert építenek ki a településeken. Az ígéretek azonban már kevésnek bizonyultak a közmeghallgatáson megjelent ezer fős tömegnek – valóságos népharag zúdult a debreceni városvezetőkre és a kínai cég képviselőire.

Először zúdult népharag a fideszes polgármesterre a Debrecenbe tervezett kínai akkugyár miatt | atlatszo.hu

Fábián István vegyészprofesszor arra figyelmeztetett, hogy a cég alig közöl információkat az alkalmazott technológiáról, s a Debrecen környéki vizekbe mindenképpen kerülnek majd szennyezőanyagok. Emellett több felszólaló felhívta a figyelmet a gyár óriási vízigényének beláthatatlan következményeire, a talaj- és rétegvíz-szint már most megfigyelhető csökkenésére is.

A január 20-án tartott környezetvédelmi közmeghallgatáson tovább fokozódtak a gyár-ellenes indulatok. A Mikepércstől Debrecenig tartó 12 kilométeres utat azonban fegyelmezetten tette meg a több száz emberből álló tüntető tömeg. A menethez később csatlakoztak debreceniek, vámospércsiek, nyíregyháziak is. Debrecenben, a Kossuth térre érve körülbelül ezer főre nőtt a demonstráló száma. 

 

„Értsék meg, nem akarunk akkumulátorgyárat!” – hangzott el többször is a Kossuth téren tartott beszédekben, a tömeg pedig ovációval fogadta a tiltakozást. 

A felvonulók és a tüntetésen felszólalók közt voltak generációk óta Mikepércsen élők, akik a falusi, kertvárosi életforma eltűnése ellen tiltakoztak. Mások elmondták: épp azért épp költöztek ki a nagyvárosból, mert nyugodtabb, természetközelibb környezetben szeretnének vélni, s felháborítónak tartják, hogy egy akkumulátorgyár és a más veszélyes üzemek létesülnek a közelükben. 

Elhangzott az is, hogy a környezetvédelmi hatóság február 13-án fog dönteni a debreceni gyár megépítésének engedélyezéséről. A helyiek közül már sokan tettek írásban észrevételeket a hatástanulmánnyal kapcsolatban, felhíva a figyelmet az akkumulátorgyár működésének számos negatív hatására. A demonstrálók tovább közös kiállásra, tiltakozásra kérték a debrecenieket.

Szöveg: Bodnár Zsuzsa — Fotó és videó: Balogh Dénes

Nyitókép: Akkumulátorgyár elleni tiltakozó felvonulás január 29-én Mikepércsen. Fotó: Balogh Dénes/Átlátszó

Megosztás