vidéki lapszemle

Válogat az újságok között a vasi főispán; pert nyert a diszkriminált pécsi egyesület

Debreciner.hu: Két év alatt 115 millió forint helyi közpénzt kapott az akkumulátorgyár ügyében mélyen hallgató Future of Debrecen egyesület

A Future of Debrecen a városháza, pontosabban Balázs Ákos (Fidesz) alpolgármester által gründolt, közpénzzel megtámogatott projekt, amelyet a saját elmondása szerint azért hozott létre, mert Papp László (Fidesz) polgármester megkérte őt, foglalkozzon a környezetvédelemmel. Ennek ellenére (vagy éppen ezért?) a szervezet eddig nem szólalt meg a CATL-gyár ügyében, holott a kínai akkumulátorgyár hónapok óta tematizálja a debreceni közbeszédet, néhány hete pedig már országosan is kiemelt figyelem övezi a beruházást – mutat rá a Debreciner.

Nyugat.hu: Az állampolgárok tájékozódáshoz való jogát sérti meg a főispán, ha nem válaszol a sajtó kérdéseire

Először a Nyugat.hu, majd Szombathely (ellenzéki) polgármestere kért tájékoztatást a Csaba utcai felüljáró ügyéről a Vas Vármegyei Kormányhivataltól. A lap megkeresésére senki sem reagált, Nemény András pedig mindössze azt a választ kapta Vámos Zoltán főispántól, hogy nézze meg a megyei napilapot, amit viszont közben tájékoztattak. Mindez a Nyugat.hu szerint etikai és jogi kérdéseket is felvet.

SzabadPécs.hu: Jogerős, hogy jogellenesen különböztette meg az Emberség Erejével Alapítványt a Tempus Közalapítvány

Jogerősen is kimondta a bíróság, hogy a Tempus Közalapítvány (TKA) jogellenesen különböztette meg a pécsi székhelyű Emberség Erejével Alapítványt. A TKA 600 ezer forint sérelemdíjat köteles fizetni, valamint honlapján és MTI közleményben nyilvánosan bocsánatot kell kérnie. A pécsi alapítvány ugyanis egy korábbi pályázaton elérte a támogathatósághoz szükséges ponthatárt, mégsem kapott támogatást – vélhetően azért, mert nem tettek eleget az uniós programot Magyarországon koordináló közalapítvány, a Tempus utólagos kérésének, hogy igazolják, ők nem egy külföldről támogatott civil szervezet – emlékeztet a Szabad Pécs.

7300.hu: Pécsett 25 feljelentés született a fideszes városvezetés vélt visszaélései miatt, Komlón nem volt ilyen

Péterffy Attila, Pécs polgármestere 2019-es megválasztása után indította el a pécsi önkormányzati cégek és intézmények jogi és gazdasági átvilágítását. Az átvilágítási folyamat eredményeként eddig 25 esetben született feljelentés a város közleménye szerint. Komlón eddig nem került sor hasonlóra, hiába szerzett többséget az ellenzék a testületben – írja a 7300.hu.

Szegeder.hu: Botka: Az SZTE nem néhány élethossziglan kinevezett fideszes kurátor tulajdona

Szeged polgármestere is megszólalt a hazai egyetem európai támogatásának ügyében, ahol felmerült, hogy az Európai Bizottság csak akkor adná meg az Erasmus+ és a Horizon Europe forrásokat, ha távoznának a magyar felsőoktatási intézményeket igazgató alapítványokból a politikusok. Botka László szerint a Fidesznek vissza kell adnia az egyetem és a tudomány szabadságát és autonómiáját.

Nyitókép: Orbán Viktor miniszterelnök és Vámos Zoltán, a Vas Megyei Kormányhivatal főispánja. Fotó: Vas Vármegyei Kormányhivatal/Facebook

Megosztás