vidéki lapszemle

Üresen állnak az uniós milliárdokból épült lakóotthonok, késnek az ösztöndíjak

Debreciner.hu: Évek óta üresen állnak az európai uniós milliárdokból megépített lakóotthonok

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság honlapján olvasható információk szerint Magyarországon még egyetlen 2017-ben indult férőhelykiváltó programot sem fejeztek be. A Debreciner kérdezte a szervezetet a hajdú-bihari projekt csúszása miatti költségnövekedésről, de azt válaszolták, hogy ezt csak a megvalósulás, a legfrissebb határidő szerint december 31. után lehet „számszerűsíteni”. Vannak házak, amelyek már 2019-re elkészültek, de máig nem költözhetett beléjük egyetlen fogyatékossággal élő, pszichiátriai vagy szenvedélybeteg sem.

Szegeder.hu: Halász Noémi: Rendszeresen késik a doktoranduszok ösztöndíja az SZTE-n, ami megélhetési problémákhoz vezet

Halász Noémi, a Szegedi Tudományegyetem doktorandusz hallgatója, egyben a szegedi Momentum friss alelnöke nyílt levelet tett közzé Facebook-oldalán, amelyben arra szólította fel Stumpf István kormánybiztost és az egyetem új kuratóriumát, hogy időben utalják el a doktoranduszok nettó 140, illetve 180 ezres havi ösztöndíját. Halász szerint nagyon ritka, hogy az utalás időben ékezik, gyakori a késés.

Nyugat.hu: Rendkívüli bejelentést tett Nemény András, Szombathely polgármestere

A város első embere a Facebookon közölte, hogy ugyan az első feladat a város működtetése, de ennél is fontosabb a nehéz helyzetbe került emberek megsegítése. Ezért két munkacsoportot, egy gazdaságvédelmit és egy megélhetésvédelmit állítanak fel, hogy hatékonyan tudjanak fellépni az infláció és az energiaárak okozta problémákkal szemben – írja a lap.

KecsUP.hu: Pert nyert az ellenzéki kecskeméti pedagógus

Pályázatot nyújtott be a magyar szakos tanárnő a Szent-Györgyi technikumba, amelynek igazgatója bekérte a szakmai dokumentumait, majd megegyeztek, hogy szeptembertől ott taníthat. Később az új (fideszes) igazgató közölte, hogy mégsem kívánják foglalkoztatni – írja a KecsUP a Népszava cikke alapján. Mivel a pedagógus előző munkahelyén felmondott, abban a tudatban, hogy van új munkahelye, perelt, és a Kecskeméti Törvényszék kimondta: 181 ezer forint kártérítés illeti meg a munkaszerződés meghiúsulása miatt, és hogy a Szent-Györgyi újonnan kinevezett igazgatója megsértette a jóhiszeműség, a tisztesség és az együttműködés elvét.

7300.hu: Segítséget kaptak az Arborétum halai, feltöltötték a „kistavat”

Az aszály miatt majdnem teljesen kiszáradt a város arborétumában található vízgyűjtő, amelyben kisebb halak és békák is megtelepedtek az elmúlt időszakban. Az állatokat a lakosok kezdték el kimenekíteni, végül az önkormányzat is közbelépett: 42 köbméter friss vizet juttattak a mederbe.

Nyitókép: 2021 tavaszára elkészült az épület Derecskén, akárcsak Bárándon, Püspökladányban és Szerepen, mégsem költözött oda senki. Fotó: Debreciner/Polgár Tóth Tamás

Megosztás