demográfia

Az ENSZ számításai szerint a Föld népessége idén eléri a 8 milliárd főt

A népességnövekedés 2050-ig folytatódik, ezután azonban a 65 év felettiek lakosságon belüli arányának jelentős megnövekedése jelenthet komoly kihívást – mutatjuk az adatokat!

Az ENSZ legújabb elemzése szerint a Föld népessége idén eléri a 8 milliárd főt. A népességnövekedés azonban csak 2050-ig folytatódik: a fokozatosan csökkenő termékenységi ráta ekkor fogja elérni a 2,1-et – ez az az arány, ami mellett egy alacsony halálozási rátával rendelkező társadalomban nem változik a népességszám.

Nagyot zuhant a termékenységi ráta az elmúlt közel egy évszázadban: 1950-ben egy nő még átlagosan 5 gyermeket szült meg élete során. Ez a szám 2021-re 2,3-ra csökkent.  A világ legtöbb régiójában azonban már most 2,1 alatt van a ráta: az ENSZ becslései szerint a világ népességének kétharmada olyan országban él, ahol egy anyának átlagosan 2,1 vagy kevesebb gyermeke születik.

Bulgáriában, Lettországban, Litvániában, Szerbiában és Ukrajnában az elkövetkező negyed évszázadban akár 20 százalékos vagy afeletti népességcsökkenésre lehet számítani.

Az ENSZ becslései szerint

az elkövetkező 28 évben tapasztalható népességnövekedés közel felét csupán 8 ország (Kongói Demokratikus Köztársaság, Egyiptom, Etiópia, India, Nigéria, Pakisztán, Tanzánia és a Fülöp-szigetek) fogja adni.

India lakossága a becslések szerint 2023-ban megelőzi Kínáét – ahol a ’80-as években bevezetett ’egykepolitika’ következtében a népesedési folyamat a visszájára fordult –, és ezzel India a világ legnépesebb országává fog válni.

A leggyorsabban továbbra is a legszegényebb országokban fog nőni a lakosság: az ENSZ becslése szerint számos harmadik világbeli ország népessége meg fog duplázódni az elkövetkező negyed évszázadban. Ez komoly kihívás elé fogja állítani a világot az erőforrások egyenlő elosztása terén.

Közép-Európa lakossága megfeleződhet a század végére | atlatszo.hu

Kínában épp most döntöttek úgy, hogy engedélyezik a harmadik gyerek vállalását, de a népesség kérdése a legtöbb országban meghatározó. A túlnépesedés vagy a népesség elöregedésének problémája mindenhol jelen van, különböző szabályozásokkal vagy támogatásokkal igyekeznek az államok befolyásolni a születések számát.

További komoly kihívásokat eredményezhet az idősek növekedő aránya. A 65 éven felettiek népességen belüli aránya a jelenlegi 10 százalékról 2050-re 16 százalékra fog emelkedni. Két évtized múlva kétszer annyi 65 év feletti fog élni a Földön, mint ahány 5 év alatti gyermek.

Szémann Tamás – Szabó Krisztián

Megosztás