Dunakanyar

Hiába kiemelt beruházás, még így sincs elég pénz a lepencei strand felújítására

Bár úgy volt, hogy egy, a közbeszerzéseken gyakran nyertes cég újíthatja fel a lepencei strandot, amely 15 éve üresen áll, most mégis pénzhiányra hivatkozva nyilvánították eredménytelennek a közbeszerzést. Így a 890 fő befogadására alkalmas szabadidős komplexum továbbra is csak álom marad.

A Dunakanyarban élők a mai napig emlegetik a lepencei strandot, amely különleges formájával és elhelyezkedésével hódította meg az emberek szívét. A strand 2007-ben bezárt, azóta csak pusztul, a betonelemeket graffitik díszítik, az odavezető utat pedig benövik a növények.

Az Átlátszó legutóbb két véve járt a helyszínen, ahol drónfelvételeket is készítettünk. Akkor többek között azt is megírtuk, hogy a területen való építkezést az is nehezítheti, hogy 2020-ban kiderült: az egyik terv két helyen is Natura 2000-es területet érint. A Duna-Ipoly Nemzeti Park jelezte, hogy élőhelyen nem tudnak hozzájárulni épület elhelyezéséhez és a terület igénybevételéhez. Természetesen a beruházónak van lehetősége módosítani a terveken, figyelembe véve az előírásokat.

Lepencei strand: kiemelt fejlesztési terület lett a NER-barát szállodakirály új befektetése | atlatszo.hu

2007-ben zárt be a Dunakanyar talán legszebb fürdője, amelynek egykori medencéi egyedülállóak. Azóta pusztul a lepencei strand, az 53000 négyzetméteres területen csak lovak legelnek. Pedig évek óta szó van arról, hogy felújítják a strandot. Úgy tűnik, most talán tényleg sor kerül rá: a helyszínt ugyanis kiemelt fejlesztési területté nyilvánították.

Akkor úgy tűnt, hamarosan előrelépés történik az ügyben, és így is lett: 2021-ben kiírták a kivitelezésről szóló közbeszerzési eljárást. A beérkezett ajánlatokat idén májusban bírálták el. Akkor úgy tűnt, meg is van a nyertes: a Jánosik és Társai Ipari, Szolgáltató és Karbantartó Kft. nettó 4 494 864 742 forintért vállalta a munkát, szemben a BUILD IT Mérnökiroda Kft. nettó 4 956 210 136 forintos ajánlatával.

A 890 fő befogadására alkalmas szabadidős komplexum – amely zárt és fedett élményfürdővel, egyedi szaunavilággal, étteremmel, illetve kültéri medencékkel és szabadidős létesítményekkel bővült volna – azonban mégsem mostanában lesz kész.

Látványtervek – nem mostanában lesz ilyen a lepencei fürdő (forrás: visegrad.hu)

Egy június 9-én közzétett dokumentum szerint ugyanis az eljárás mégis eredménytelen lett, mert a Jánosik és Társai  egy június 1. napján kelt hiánypótlásra nem reagált határidőn belül. Ennek eredményeképp az egyetlen érvényes ajánlattevő a BUILD IT Mérnökiroda Kft. maradt. Az ő nettó 4,9 milliárdos ajánlatukat azonban, miután a „rendelkezésére álló anyagi fedezet összege nem elegendő”, nem tudták elfogadni.

Így a közbeszerzési eljárás eredménytelen lett. 

Meglepő ez annak fényében, hogy a Kisfaludy-program keretében a Visegrád Lepence Völgy Strandfürdő Kft. strandfürdő fejlesztésre kapott 2 992 429 607 Ft-ot, 2017 augusztusában pedig ugyanerre a célra 2 milliárdot a Dunakanyari fejlesztések keretében.

Jól ismert cégnevek

A Jánosik és Társaival kapcsolatban érdekesség, hogy – bár a cég tagadja a bűncselekmény elkövetését – a vád szerint költségvetési csalásban volt érintett. Mivel azonban a jogszabály lehetővé teszi, a kft. számos közbeszerzést nyert, és nyer azóta is folyamatosan. A több mint 1000 fős, 1993-ban alapított budapesti vállalkozás 2021-ben 14, 2020-ban 26 közbeszerzést nyert el, a cég éves bevétele pedig 9 és 15 milliárd forint között mozgott az elmúlt öt évben.

Idén többek között a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt., a Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat, BMSK Sport Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság és a Balassagyarmati Tankerületi Központ tenderén nyertek.

Költségvetési csalással vádolt cég nyert állami közbeszerzéseket milliárdos összegben | atlatszo.hu

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség 2020 októberében bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás, pénzmosás és vesztegetés bűntette miatt vádat emelt 110 vádlottal szemben, akik 2011 és 2018 között legalább négy adócsaló bűnszervezetet működtetve a költségvetésnek több mint 6 milliárd forint kárt okoztak, amit a vádemelésig teljes egészében megtérítettek. Az egyik érintett cég azóta is sikeresen pályázik állami közbeszerzéseken, csak idén több mint 2 milliárd forintot nyertek el különböző feladatokra. Mindez azonban jogszerű: a közbeszerzési törvény ugyanis csak jogerős bírósági ítélet esetén zárhat ki pályázókat a tenderekből.

A BUILD IT neve szintén gyakran felbukkan a közbeszerzési értesítőben. Az erőteljesen felfelé induló gazdasági siker jele, hogy az iroda forgalma öt év alatt 112 millió forintról 4,2 milliárdra nőtt. Ők dolgoznak a Lázár János felügyelte mezőhegyesi sportcsarnokon, de nevük felbukkan a geszti Tisza-kastély felújításánál is, ott karöltve dolgoznak a WHB-val. Az elköteleződést jól mutatja, hogy a BUILD IT támogatta Mészáros Lőrinc alapítványát is – akárcsak a WHB. A BUILD IT dolgozott a Mindszenty József Katolikus Általános Iskola felújításán, a Mór városi piac kivitelezésén, most pedig curling csarnokot építhetnek az UTE-nak.

A ménesbirtok favoritja építheti 3,3 milliárdért a sportcsarnokot Mezőhegyesen | atlatszo.hu

Rövid időn belül a harmadik közbeszerzését nyeri el a Lázár János felügyelte Mezőhegyesi Ménesbirtokon a budapesti BUILD IT Mérnökiroda Kft. A cég éves forgalma öt év alatt 112 millió forintról 4,2 milliárdra nőtt, köszönhetően többek között olyan állami beruházásoknak is, amelyekben gyakran NER-cégek oldalán vett részt a társaság. Az alapítványba kiszervezett Ménesbirtokba tovább folyik a közpénz, de legalább már bejegyezték a szervezetet.

Tulajdonosok jöttek, mentek

A hányatott sorsú fürdő tulajdonosa a Visegrád Lepence Völgy Strandfürdő Kft., ám hosszú út vezetett idáig. A strand tulajdonosa a bezárásig a Castrum Visegrád Kft. volt, innen a CIB Bankhoz került az ingatlan, majd a CIB-csoport egyik tagjához, a Recovery Zrt.-hez került át.

Az elhagyatott lepencei strand from atlatszo.hu on Vimeo.

2017-ben megjelent a Dreamland Holding Zrt., akik megvásárolták azt, majd jó fél év után továbbadták a VLVS Kft.-nek. Tőlük vásárolta meg 2017-ben a területet a Dreamland Holding Zrt., amely fél év múlva tovább is adta a VLVS Kft.-nek. A céget most a DLHG Invest Zr. tulajdonolja, amelynek tulaja – hogy visszakanyarodjunk a kezdetekhez – a Dreamland Holding Zrt. A Dreamland Holding pedig az Appeninn Nyrt. tulajdona, amely Jellinek Dánielhez köthető, aki Tiborcz Istvántól vette át a stafétabotot.

Zimre Zsuzsa

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Nyitókép: A lepencei strand 2020-ban (forrás: Átlátszó)

Megosztás