mosonmagyaróvár

Felpörgetnék a közel 10 éve húzódó erőmű-projektet, ami eddig 6 milliárdba került

Hadházy Ákos videója és az Átlátszó összefoglalójának megjelenése után pár héttel új energetikai tenderben bukkant fel Kovács Imre egyik vállalata. Az EU közbeszerzési adatbázisán megjelent kiírás alapján úgy tűnik, felpörgetnék a közel tíz éve húzódó mosonmagyaróvári földhő-projektet.

Az Európai Unió tenderadatbázisában december végén jelent meg egy pályázati kiírás egy Mosonmagyaróvár területén építendő geotermális fűtőmű megtervezésére és kiépítésére. A kiírás egy, már régóta csúszó beruházás része: 2012 környékén milliárdos nagyságrendű állami és uniós finanszírozással indult a városban földhő-beruházás, azonban a geotermikus erőmű mindeddig nem kezdte meg az energiaszolgáltatást.

A közel tíz éve függő beruházásban ugyanaz a cégcsoport játszik főszerepet, amely az ország több pontján is elnyert hasonló közbeszerzéseket, de valós energiaszolgáltatást eddig kevés helyen sikerült elindítaniuk.

A mosonmagyaróvári beruházás megvalósítására elindított projektcéget (Geotermikus Rendszer Beruházó, Fejlesztő és Szolgáltató Kft.) három olyan vállalat alapította, amelyek mind az EU-Fire EGS Hungary Kft. nevű céghez és a cégvezető Kovács Imre Zoltánhoz kapcsolódnak.

Az EU-Fire EGS és az ahhoz kapcsolódó cégek közpénz-nyereményeire az elmúlt években többször is írt a sajtó, majd tavaly év végén Hadházy Ákos irányította rájuk ismét a figyelmet. A céghálót decemberben az Átlátszó cikke is bemutatta, beszámolva többek között a mosonmagyaróvári beruházásról is.

Bemutatjuk a geotermikus energia királyának céghálóját | atlatszo.hu

Az idén bejegyzett Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítványnak (KEÉÖMA) indulásként két állami céget és ezzel bő 15 milliárd forintnyi állami vagyont ajándékozott a kormány, majd ezt még kiegészítette közel 25 milliárd forint készpénzzel.

Az előző választások előtt volt az alapkőletétel

A Győr-Moson-Sopron megyei városban még 2012-ben nyert el egy 3 milliárd forint értékű uniós támogatást a három EU-Fire-leányvállalat, a Carpa-VIS Geothermia Kft., Carpa-VIS Hungary Kft. és a Geotherm Hungary Kft., illetve az általuk alapított projektcég.

A támogatást, amiből a cégek 250 millió forintot kaptak meg előlegként, abban a reményben ítélték meg, hogy a 2015-ös fűtési szezonban már működni fog a fűtési rendszer. Ezt a határidőt nem sikerült betartani, viszont a projektre további támogatást igényeltek: 2017-ben a magyar állam még további 3 milliárd forintnyi költségvetési támogatást adott.

Ekkor az EU-Fire EGS Kft., amelyet időközben bevontak a projektbe, 2018 év végére ígérte az erőmű elindítását,

ezért a választások előtt ünnepélyes alapkőletételt is tartottak két kormánytag, Nagy István (akkor államtitkár, ma már agrárminiszter) és Varga Mihály pénzügyminiszter részvételével.

A mosonmagyaróvári fűtőmű alapkőletétele 2018 márciusában (forrás: kormany.hu/Kissimon István)

Él a fűtési szerződés, de az erőmű még nem indult el

A hőtermelés azonban az újabb időpontban sem indult el, ennek ellenére 2019-ben a város mégis távhőszolgáltatási megállapodást írt alá a Geotherm Hungary Kft-vel. A Geotherm a megállapodás aláírásakor azt ígérte, több mint tízezer lakás és 200-nál is több cég és közintézmény fűtését tudják majd megoldani, jelentősen csökkentve a város szén-dioxid kibocsátását és kiváltva a város gázhálózatának 80 százalékát.

A szerződés 2020-ban életbe is lépett, azonban a fűtési szolgáltatást nem indították el. Nem sokkal az aálírás után a projektcég ellen felszámolási eljárás indult, azóta a beruházást közvetlenül a Geotherm Hungary menedzseli. Árvay István mosonmagyaróvári polgármester a Telexnek tavaly októberben azt mondta,

„nincs információnk arról, hogy a geotermia bekapcsolása a hőtermelésbe véglegesen meghiúsult volna, a hőszolgáltatási szerződés futamideje alatt ez bármikor megtörténhet”.

Hadházy Ákos ekkoriban mutatta be a helyszínen készült képeket, amelyeken az látni, hogy a hosszú ideje húzódó, milliárdos beruházásnak egyelőre csak egy bádogbódé a felszínen látható eredménye.

Kovács Imre, a Geotherm Hungary Kft. ügyvezetője pedig úgy nyilatkozott, a beruházás első két üteme befejeződött, azaz elkészült a termelőkút és a visszasajtoló kút, befejeződtek a kúttesztek és a próbatermelések eredményesnek bizonyultak, és egy felszíni hőközpont kiépítése van hátra. Elmondása szerint az erre a célra kiírt közbeszerzésre nem érkezett érvényes árajánlat, ezért késik a megvalósítása.

Felélesztenék a projektet a választások előtt

Az azóta felszámolásra került projektcég egyik alapítója az a Geotherm Hungary Kft, amely a decemberben megjelent tenderfelhívást is jegyzi. A kiírás szövege szerint a cég a „közbeszerzés tárgyát képező projektje” keretében termálkút párosra (termelő és visszasajtoló) alapozott, hatékonyság és költségoptimalizált hőhasznosító rendszer létesítésére keres vállalkozót.

A friss közbeszerzési felhívás szintén felszíni állomásra építésére vonatkozik, ami az elvileg már működőképes, felszín alatti infrastruktúrára épülne. A pályázatból nem derül ki, hogy az állomás megvalósítása mennyibe kerülne, és hogy erre az állam vagy az EU további összegeket biztosítana-e.

Az EU-Fire EGS-hez kapcsolódó cégek hálója. A december végi pályázatot a Geotherm Hungary írta ki, amely főleg a mosonmagyaróvári földhő-beruházásban érintett (forrás: Átlátszó)

Hadházy Ákos az Átlátszónak azt mondta, új EU-s támogatást valószínűleg már nem hívhat le a vállalat, de az nem kizárható, hogy a beruházás tovább drágul, amit a költségvetésből fizethet ki a kormány. Hozzátette, elképzelhető, hogy „a vállalkozók és a kormánypárti politikusok arra reagálnak, hogy nyilvánosságot kapott a projekt, ezért most megpróbálják siettetni a munkálatokat. A cél az lehet, hogy az országgyűlési választások előtt még fel tudjanak mutatni valami látható eredményt a beruházással kapcsolatban.”

Árbevétel nélküli borászatra is kaptak támogatást

Az ellenzéki politikus egyébként a közelmúltban egy másik, az EU-Fire-höz köthető vállalkozást is felkeresett. Ahogy korábban az Átlátszó is beszámolt róla, az EU-Fire számos egyéb divízió mellett Borsodgeszten egy látványborászatot is fenntart.

A cég földhő-erőművek mellett turisztikai, mezőgazdasági és orvostechnológiai beruházásokban is érdekelt,

amelyekre szintén jelentős állami támogatásokat kapott, Kocsordon és Mátészalkán például több mint 9 milliárd forintból építettek orvosi kesztyűket, fecskendőket és más eszközöket gyártó üzemeket.

Hadházynak a borsodgeszti borászaton készített fotóiból kiderül, hogy a településen az EU-Term Kft. kapott 24,33 millió forint uniós támogatást a Széchenyi 2020 program keretében, a „borturizmus fellendítésére Borsodgeszten”. Az EU-Term jelenleg ma a cégadatok szintjén formálisan nem az EU-Fire leányvállalata (bár az EU-Fire honlapja a borsodgeszti borászatot saját projektjének nevezi), azonban ugyanahhoz az érdekkörhöz tartozik, az Opten a cég képviselőjeként Kovács Imre Zoltánt nevezi meg.

Hadházy Facebook-posztja szerint az élménypince nem igazán járult eddig hozzá a borturizmus fejlesztéséhez. „A helyiek szerint a tábla nem régen még egy másik omladozó tanya falára volt kirakva. (…) A helyiek azt is elmondták, hogy néhány ózdi bányászt vittek oda, aki a tanyához tartozó kis pincén javítgatott valamit” – írta. Az Opten adatai szintén ezt erősítik, mivel a cégprofil szerint az EU-Termnek utoljára 2019-ben volt árbevétele, ekkor nettó 48 millió forintos bevételt jelentett. Tavaly, valamint 2018-ban és 2017-ben a társaság egységesen 0 forint értékesítésből származó árbevételről számolt be.

Zubor Zalán

Címlapkép: A mosonmagyaróvári erőmű-projekt helyén álló bódé Hadházy Ákos fotóján (forrás: Facebook/Hadházy Ákos). A céginformációt az Opten Kft. szolgáltatta.

Megosztás