sátoraljaújhely

Még az idén elkezdődik a 4 milliárdos sátoraljaújhelyi függőhíd előkészítése

Wáberer György vállalkozó, a Tokaj-Zemplén térség fejlesztéséért felelős kormánybiztos bejelentette, hogy még az idén elkezdődnek a Sátoraljaújhelyre tervezett világrekorder függőhíd építésének előkészületei. A 4 milliárd forint közpénzből megvalósuló „Nemzeti Összetartozás Hídja” a Szárhegy és a Várhegy között, 700 méter hosszan fut majd, és Wáberer szerint 2024 tavaszára készülhet el. A helyiek nem örülnek neki: inkább útfelújítást, kórházi gyerekosztályt és bérlakásokat szeretnének helyette.

Sátoraljaújhelyre 2017-ben üveghidat álmodott a kormány 2,5 milliárd forintból, ám a megvalósulás mostanáig váratott magára. Az eredeti elképzelés függőhídra szelídült, de annak is csak a tervei készültek el. Az építést engedélyező közigazgatási határozatot ugyanis néhányan megtámadták azzal az indokkal, hogy a híd a lakóházaik felett fog elhaladni, ezért az ügyben per indult, ám a bíróság végül 2020 novemberében elutasította a lakók keresetét.

Ezt követően, 2020 decemberében a sátoraljaújhelyi önkormányzat közbeszerzési eljárást indított a híd tervezésére és kivitelezésére. Ez a tender eredménytelen lett, mert az önkormányzat rendelkezésére álló 2,8 milliárdnál drágább ajánlatok érkeztek be.

Az önkormányzat aztán április közepén újabb közbeszerzést írt ki a híd kivitelezésére, ami már eredményes lett: a kivitelezést nettó 4 milliárd forintos ajánlattal a Graboplan Industrie Kft. nyerte. A 2010-ben alapított, 2 fős, Varga Tamás tulajdonában lévő győri cégnek nincs honlapja, nettó árbevétele pedig az elmúlt öt évben összesen nem volt annyi, amennyit a sátoraljaújhelyi önkormányzattól fognak kapni a függőhídért.

4 milliárdból épül meg a sátoraljaújhelyi függőhíd, ami 2,5 milliárdról indult | atlatszo.hu

A cég forgalma ugyanis 2016-ban 200 millió, 2017-ben 659 millió, 2018-ban 484 millió, 2019-ben 564 millió, 2020-ban pedig 858 millió forint volt, vagyis mindösszesen 2,7 milliárd forint. Ajánlata szerint a cég alvállalkozóként az SC Vill Villamosipari Kft.-t, egy egyéni vállalkozót és a Várlak-Bau Kft.-t fogja bevonni a munkába.

A sátoraljaújhelyi önkormányzat képviseletében Szamosvölgyi Péter (Fidesz-KDNP) sátoraljaújhelyi polgármester 2021 júliusában írta alá a szerződést a kivitelezővel. Azóta nem lehetett hallani a projektről egészen 2021. december 16-ig, amikor kissé váratlan módon nem a városvezető, hanem Wáberer György vállalkozó, a Tokaj-Zemplén térség fejlesztéséért felelős kormánybiztos jelentette be a Facebook-oldalán, hogy még az idén elkezdődik a függőhídhoz szükséges terület előkészítése.

Wáberer bejegyzéséből kiderül, hogy már neve is van a gyereknek: a „Nemzeti Összetartozás Hídja”. Azt is említi a kormánybiztos, hogy egy kicsit a 2017-ben megálmodott üveghidat is bele akarják tenni a projektbe oly módon, hogy „a szerkezet középső részén a tervek szerint üvegfelület fokozza majd az élményt”. Az üzletember azzal zárta szavait, hogy „a látványosság növeli majd a város és a térség turisztikai vonzerejét, a növekvő forgalom munkahelyeket teremt”.

A helyiek azonban nem repesnek az örömtől: a Wáberer bejegyezése alatti hozzászólásokban sérelmezik, hogy mennyi fát kell kivágni a függőhíd miatt, és mennyire rontani fogja a leendő híd alatti házak lakóinak életminőségét a fejük fölött mászkáló, és onnan lebámuló és/vagy szemetelő turisták.

Többen említették azt is, hogy inkább a járdákat és az utakat kellen rendbe tenni a városban egy ilyen látványberuházás helyett, továbbá a rendelőintézetre és a kórházra is ráférne egy felújítás. Néhányan azt is közölték, hogy a futurisztikus függőhíd helyett inkább a Sátoraljaújhelytől 30 kilométerre található balsai Tisza-hidat kéne újjáépíteni – az ugyanis sokkal hasznosabb volt gazdaságilag, mert közvetlen közúti és vasúti kapcsolatot teremtett Nyíregyházával, azonban a II. világháborúban megsemmisült.

Kommentek Wáberer György bejegyzése alatt

Szamosvölgyi Péter (Fidesz-KDNP) polgármester megosztotta Wáberer bejegyzését, de ő sem aratott vele osztatlan sikert. Nála is akadt olyan kommentelő, aki inkább útfelújítást és bérlakásokat szeretne a függőhíd helyett. Egy másik hozzászóló pedig azt javasolta a polgármesternek, hogy a gyerekosztályt kellene visszaállítani a kórházban, hogy ne kelljen a kicsiket a 84 kilométerre lévő Miskolcra vinni.

Feltehetően azonban a helyiek ellenvéleménye nem zavarja sem Wáberert, sem a polgármestert, Szamosvölgyi ugyanis november közepén a város díszpolgárává avatta a kormánybiztos üzletembert.

Erdélyi Katalin

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: A sátoraljaújhelyi függőhíd látványterve (forrás: Wáberer György/Facebook)

Megosztás