vidéki lapszemle

„Boltmutyit” emleget a falu polgármestere, mostohagyerek maradhat a taszári reptér

Debreciner.hu: Reagált a Vitesco a Lázár kifakadásáról szóló cikkünkre – Már kiváltak a Continentalból, elkötelezettek Debrecen mellett

Lázár János (Fidesz) országgyűlési képviselő a makói Continental-gyárnál tervezett elbocsátások miatt azt kérte a kormánytól, hogy függesszen fel minden, a Continental Csoportnak megítélt állami támogatást, valamint vizsgálják meg azt is, hogy a korábban adott támogatásokért cserébe megszabott, a munkahelyekkel kapcsolatos feltételeket teljesítette-e a cégcsoport. Úgy tűnt, ez érintheti a Vitesco nevű, elektromos autóipari eszközöket gyártó cég debreceni gyárát is. A Vitesco azonban közölte: a cég a múlt hónapban kivált a Continentalból, jelenleg független részvénytársaságként működik. Ők betartották a magyar kormánnyal kötött támogatási megállapodás feltételeit a debreceni gyártóüzem beruházásának megvalósítása során, és az üzem tervezett bővítése a tervezett ütemterv szerint halad írja a Debreciner.

SzabadPécs.hu: Kiakadt a falusi kisbolt program „ötletadója”, mert szerinte megint csak a fideszes haverok jártak jól

Lapunk számolt be arról, hogy 121 faluban nyílhat ismét kormányzati támogatással kisbolt, azonban a pályázók ritkán helyiek, a cégek főprofilja sokszor teljesen idegen a vegyeskereskedéstől, és többen úgy látják, nem lesznek életképesek a vállalkozások. Alpár György, Drávaszerdahely polgármestere videóban adott hangot felháborodásának a hírrel kapcsolatban, amit a Szabad Pécs szemlézett. Alpár szerint egy ilyen kisboltot csak a helyi önkormányzat tud (nem profitorientáltan) működtetni, és nekik kellett volna adni támogatást, ehelyett fideszes kifizető pályázat, „boltmutyi” lett az egész program.

Kapost.hu: Nagyarányú vidéki reptérfejlesztések a kormány előtt: és mi lesz Taszárral? Eddig úgy tűnik, semmi.

A Világgazdaság nemrég megszellőztetett egy tervezetet, amely arról szól, mely vidéki városokban fejleszthetik a reptereket. A cikkben Békéscsaba, Nyíregyháza, Debrecen, Börgönd, Kiskunlacháza, Győr-Pér és Pécs-Pogány is szerepel Taszár azonban nem. Pedig lehetne ott is egy egyszerű, kis megyeszékhelyet kiszolgáló cargobázis, reptér (már meg is van hozzá a polgári terminál) és nagy gépek fogadására is alkalmas volna emlékeztet a Kapost.

KecsUP.hu: A volt Tó Hotelből nem lesz magánegészségügyi központ, de akkor mi lesz?

Kecskemét közgyűlésének fideszes többsége ellenzéki tiltakozás mellett még július elején döntött arról, hogy zártkörű pályázaton keresztül értékesíti a Tó Hotel területének egy részét. Az eljárásba egy akkor frissen alakult céget hívtak volna meg egyedüliként, ami az értékes területen magánegészségügyi központot valósított volna meg további magánbefektetőkkel. A cég azonban végül nem adott be pályázatot, így egyelőre nem tudni, mi lesz az értékes ingatlan sorsa olvasható a KecsUP cikkében.

Szegeder.hu: 40 milliárdos gigaberuházást tervez a Pick, sok még a kérdőjel

A Pick Szeged Zrt. barnamezős beruházásának csaknem 40 milliárd forintos, napelem-telepítéssel is járó üzemfejlesztéshez az állam 10,6 milliárd forint támogatást nyújt, ami hozzájárul 1900 munkahely megőrzéséhez. A tervek szerint a projekt nyomán 2030-ig mintegy 25 százalékkal fog növekedni a penészes szalámi értékesítési volumene. A beruházással kapcsolatban több kérdést is feltett a lap a cégnek, amely azonban azt válaszolta, november 3-án közmeghallgatásra kerül sor Szegeden az új üzemmel kapcsolatban, és majd azt követően állnak a sajtó rendelkezésére.

Nyitókép: Alpár György, Drávaszerdahely polgármestere videóban adott hangot felháborodásának a kisboltos pályázattal kapcsolatban. Forrás: a polgármester Facebook-oldala.

A legkisebb településen is követjük a közpénz útját – önálló közösségi oldalt nyitunk a vidék híreinek! Mostantól az Országszerte Facebook-oldalon megtalálható lesz mindaz, ami a vidéki Magyarországon történik – az Átlátszó riportjain, tényfeltáró, oknyomozó anyagain, a független portálok tudósításain és a civilek bejegyzésein keresztül. Kövess és keress minket, ha úgy érzed, élet a körúton túl is van: a te életed!

Megosztás