Szombathely

Sportkomplexumot ígért a szombathelyi önkormányzat, most derékig ér a fű a placcon

Több tízmillió forintos beruházást ígértek a szombathelyi fideszesek öt éve a zanati városrészbe. Megnéztük, mi van a helyén.

2013-ban, Szombathely akkori városi lapjában jelent meg egy optimista írás Szakács Dáviddal, fideszes önkormányzati képviselővel. A cikk témája a zanati városrész majdani sportkomplexuma volt. Az akkori képviselő arról számolt be, hogy zöld utat kapott, sőt már-már célegyenesbe fordult az a beruházás, aminek keretén belül több tízmillió forintos beruházás valósulhat meg Zanaton.

A komplexumban focipálya, kosárlabda pálya, teniszpálya és egy 500 négyzetméteres kiszolgáló egység is helyet kapott volna. Öltözőkkel, büfével, esetleg tekepályával.

Szombathely zanati városrészének megye kettes focicsapata van. Akkor és azóta is a Falco-gyár melletti sporttelepen játszanak.

A forgácslap-gyártóra lassan tíz éve panaszkodnak a környéken lakók. A gyár füstje, porkibocsátása és zaja nem hagyja őket pihenni. A sportolók pályája alig 50 méterre van a gyártól, nem egyszer a meccset vezető bíró lefújta az itt játszott találkozót, mert a környezeti körülményeket úgy ítélte meg, hogy az sportolásra alkalmatlan.

A csapatnak tehát már régóta égető szüksége lenne a pályára. A Falco és a városvezetés egyezkedni is kezdett. Úgy értesültünk, hogy már olyan háttérmegállapodás is megkötés közelben volt, hogy a gyár melletti területért cserébe maga az üzem építette volna meg Zanaton az új komplexumot. Ez végül kútba esett, de a város is jó időre elfelejtette a nagy visszhanggal beharangozott bejelentést.

2016-ban került elő újra a sporttelep ügye. Akkor a szombathelyi közgyűlés szavazott arról, hogy a megépítéshez szükséges, vagyis a TAO támogatáshoz elengedhetetlen önerőt kifizetik. Erre azonban már visszavettek a terveken és csak a focipályáról volt szó. Ez 35 millió forintba került volna, az közgyűlés ennek 35%-át szavazta meg.

Tavaly próbálkozott is a helyi sportegyesület az MLSZ pályázatán. Ám nem nyertek.

Idén most újra megpróbálják a helyi sportolók. Öt évvel azután, hogy az akkori képviselő, nem sokkal az önkormányzati választások előtti kampányban, kis túlzással “már szinte a szalagot vágták” a kész komplexumon.

Kilátogattunk a területre, oda, ahová 2013-ban egy modern, európai színvonalú, közösséget kovácsoló sportkomplexumot jelentettek be. Itt most derékig ér a fű.

Szakács Dávid 2014-ben nem indult újra Zanaton. Helyette most a szintén fideszes Kántás Zoltán felel a körzetért. Kerestük a képviselőt, hogy megtudjuk, öt év miért nem volt elég egy olyan terv befejezésére, amit, akkor már késznek jelentettek be. A politikus azonban emailünkre egyelőre nem válaszolt.

Farkas Bazsi

Megosztás