Egyéb

Közokirat-hamisítást követhetett el Semjén Zsolt a CEU-módosítóval?

Lattmann Tamás nemzetközi jogász szerint Semjén Zsolt akár közokirat-hamisítást is elkövethetett a lex CEU sürgősségének kérésekor. A miniszterelnök-helyettes ugyanis Teheránban tartózkodott a jogszabálytervezet sürgősségi indítványának benyújtásakor, miközben azt Budapesten szignózta.

Lattmann Tamás nemzetközi jogász egy eddig fel nem merült, lehetséges problémára világított rá a lex CEU kapcsán. Semjén Zsolt a felsőoktatási törvény módosítását szerette volna, ha sürgősségi eljárásban tárgyalják. Ehhez 2017. április 3-án indítványt nyújtott be a Kormány nevében Kövér László házelnöknek, hogy a rendszerben levő módosító zárószavazását már másnap megejthessék. Az indítványt Budapesten írta alá – legalábbis papíron.

Semjén Zsolt valójában az országban sem tartózkodott aznap.

A miniszterelnök-helyettes épp Teheránban, Irán fővárosában tárgyalt iráni kormányzati szereplőkkel egy atomreaktor építésének tárgyában. Az IRNA (iráni állami hírügynökség)  és az MTI tájékoztatása szerint Semjén Zsolt egy hetet töltött az iszlám köztársaságban április 1-től kezdődően, tehát semmiképp nem tudta Budapesten szignózni a sürgősségi indítványt.

 

dátum

 

A folyamatban tehát valaki, valahol elkövethetett egy közokirat-hamisítást, ami a hatályos Büntető Törvénykönyv 342-343. §-i szerint bűncselekmény, és hivatalos személy elkövető esetében egy és öt év közötti szabadságvesztéssel jár. Ahogy Palkovics László is elmondta: a magyar törvényeket mindenkinek be kell tartania.

Semjén Zsolt nem először kerülne bajba hamisítás miatt. A HVG által 2012-ben nyilvánosságra hozott adatok szerint Semjén disszertációját és szakdolgozatát is plagizálta.

(A cikkben való segítségnyújtásért köszönet Lattmann Tamásnak.)

Megosztás