Egyéb

Szivatták a záróvizsga-időpontokkal az ELTE matek szakos hallgatóit

Hiába jelezték a hallgatók, hogy szeretnének január 10-e, azaz a februári mesterszakos felvételi eljárás határideje előtt záróvizsgát tenni, az ELTE Matematikai Intézete mégsem hirdetett meg megfelelő időpontokat. Ezzel az érintett hallgatók bukhatták volna a keresztféléves mesterszakot, viszont furcsa módon, miután mi kérdezősködni kezdünk az esetről, mégis meghirdették nekik a korai záróvizsgákat. De a késlekedés miatt a legtöbben már így is, úgy is megszívták.  Az Intézet azzal védekezett, hogy nem is tudtak arról, hogy vannak olyan hallgatók, akiket ez érint, viszont az oktatási dékánhelyettes válaszaiból és néhány oktató-hallgató közti levelezésből kiderül, hogy a szervezők igenis tudtak problémáról, csak szerintük nem érintett elég hallgatót a dolog.

 

Hirdetés

800x600_BUEK

 

Az ELTE TTK őszi félévében végző matematika alapszakos hallgatói közül többen jelentkeztek különböző, most februárban induló mesterképzésekre. Ezeket a keresztféléves képzéseket 2016. november 15-től lehetett megjelölni, a kérelem benyújtása után megszerzett dokumentumok pótlásának határideje pedig január 10. Ez azt jelenti, hogy legkésőbb addig meg kell lennie a diplomának, máskülönben bukhat a felvételi. Mivel a záróvizsga-időszak január 10-nél bőven tovább tart, a Tanulmányi Hivatal idén, és az előző években is, körbeküldött egy levelet, amiben azt kérték a hallgatóktól, hogy aki január 10-ig szeretne záróvizsgát tenni, az jelezze nekik, és ők továbbítják a kérést a záróvizsgák szervezői felé. Több hallgató hiába jelezte, hogy erre lenne igénye, a záróvizsgákat mégis január 26-27-re tették.

Azok, akik őszi félévben végeznek, de lemaradnak a keresztféléves mesterről nem csak plusz egy félévet csúsznak a tanulmányaikkal, de arra az időre megszűnik a diákstátuszuk is, vele mindenféle kedvezmény, diákmunka, kollégium vagy a szoctám is. Tehát nem mindegy, hogy februárban, vagy szeptemberben folytatják a tanulmányaikat.

 

Ha csak 10% bukja a mesterszakot, az nem számít

Dr. Horváth Erzsébet, oktatási dékánhelyettes szerint a Tanulmányi Hivatal november 15-én előzetesen, majd november 21-én pontos létszámmal jelezte a Matematikai Intézet felé, hogy vannak hallgatók, akik a keresztféléves felvételijük miatt szeretnének korábban záróvizsgázni. Forrásunk november 21-e után, de még a záróvizsga-időpontok december 6-i kihirdetése előtt levelezett az elemző matematika szakirány záróvizsga-bizottságának elnökével, akinek jelezte, hogy fontos lenne neki a január 10-e előtti záróvizsga időpont. Erre a következő választ kapta:

 

„…a záróvizsga időpontja elemző szakirányon január 26. (Tudomásom szerint alkalmazott matematika szakirányon is.)”

„A matematika elemző szakirány BSc záróvizsgájának időpontját onnan tudom, hogy a vizsgabizottság elnökeként a bizottsággal közösen már októberben kiválasztottuk az időpontot.”

 

Kerestük a fent idézett oktatót, hogy miért jelölt ki január végi időpontokat annak ellenére, hogy jelezték felé a problémát, de nem válaszolt a kérdéseinkre.

Egy másik levélben, az Alkalmazott Analízis és Számításmatematikai Tanszék vezetője (a fent idézett oktató e tanszék alá tartozik) ezt a választ adta:

 

„Sajnos nincs jó hírem. A TO jelzése szerint a záróvizsgázók (összes matematika) kb 10%-a érdekelt a mesterszakra jelentkezésben, ezért a Matematikai Intézet vezetése úgy döntött, hogy nem lesznek előrehozott záróvizsga időpontok. Az elemző szakirány záróvizsga bizottsága ennek értelmében csak január végére hirdetett meg záróvizsgát, a TO is ennek megfelelően jár el.”

 

Az Intézet tehát arra hivatkozott, hogy a záróvizsgázók csupán 10%-a volt érdekelt a január 10. előtti vizsgában. Azt hogy pontosan ez hány embert takart nem tudtuk meg, de az elemző szakirányon biztosan minimum 6 hallgatót érintett, ami egy átlagos őszi féléves záróvizsga napra azért elfogadható létszám lett volna.

 

Szabály nincs rá, de a vezetők amúgy sem tudtak arról, hogy probléma lenne

Mi december 8-án kérdeztük meg az oktatási dékánhelyettest és a Matematikai Intézetet is, hogy tudnak-e a problémáról, valamint azt is meg akartuk tudni, hogy mikor és milyen alapon döntenek a záróvizsgák szervezői arról, hogy lesz-e a keresztféléves felvételi eljárás határideje előtti záróvizsga, vagy pedig nem.

Arra, hogy mi a teendő olyankor, ha a hallgatók előzetesen kérik a korai záróvizsga-időpontját, nincs külön eljárásrend, a Hallgatói Követelményrendszer a záróvizsga-időpontok kitűzésének határidejéről sem rendelkezik. Csak olyan általános szabály van, hogy ha a dékán másképp nem rendelkezik, akkor a záróvizsga-időszak a rendes vizsgaidőszakkal esik egy időbe.

Az oktatási dékánhelyettes azt válaszolta, hogy ők nem tudnak róla, hogy a karon bárhol előfordult volta, hogy a záróvizsga időpontok kitűzésénél nem vették figyelembe a februári mesterszakos határidőket:

 

„Eddig nem jutott tudomásomra ilyen eset. A szakok többségén a záróvizsgák időpontjának a kitűzésénél figyelembe veszik a feltöltési határidőt.”

 

A Matematikai Intézet egyébként külön nem válaszolt nekünk, azt írták, hogy továbbították a levelünket az oktatási ügyekért felelős vezetőkhöz.

 

Mikor a hallgatók kérték, nem történt semmi, mikor mi kérdeztünk, utána már egyből lettek megfelelő időpontok

Az oktatási dékánhelyettessel történt levélváltásunkat követő héten a Matematikai Intézet küldött egy körlevelet az érintett hallgatóknak, melyben azt írják, hogy:

 

„A Tanulmányi Osztálytól bő egy hete értesültünk arról az elképzeléséről, hogy jelentkezik keresztféléves mesterképzésre most januárban. Szerencsés lett volna, ha – látva a problémákat – már korábban megkeresik az Intézet vezetését.”

 

Ezek szerint az alatt a szűk egy hónap alatt hiába küldött a Tanulmányi Hivatal értesítést, és hiába tudott a problémáról több oktató is, az Intézet vezetése azt állítja, hogy hozzájuk mégsem jutott el az információ.

Az Intézet vezetősége azzal védekezett, hogy „hivatalosan” (akármit is jelentsen ez – a szerk.) azért csak most értesültek a problémáról, mert egészen addig a szokásoknak megfelelően a Tanulmányi Hivatal az érintett vizsgabizottság elnökével közvetlenül egyeztetett.

Ez azt jelenti, hogy a záróvizsga bizottság elnökeinél akadhatott el az információ. Azonban ennek ellentmond a fent idézett Alkalmazott Analízis és Számításmatematikai Tanszék vezetőjének levele, melyben az áll: „a Matematikai Intézet vezetése úgy döntött, hogy nem lesznek előrehozott időpontok. Az elemző szakirány záróvizsga bizottsága ennek értelmében csak január végére hirdetett meg záróvizsgát.”

Ezután azt írták, hogy eddig úgy tudták, jogorvoslat keretében van lehetősége a felvételiztető intézménynek figyelembe venni a később elkészült diplomát, de utóbb kiderült számukra, hogy ez nem automatikus. Viszont, ha van kapcsolatuk a felvételiztető intézménnyel, akkor megpróbálják megbeszélni velük, hogy a határidő után megszerzett diplomát is fogadják el. De ha a fenti lépések nem vezetnének megnyugtató eredményre, akkor mégis meghirdetnek január eleji záróvizsga-időpontot.

Végül december 17-én meghirdettek egy január 4-i záróvizsgát, viszont hiába az utólagos korrekció, a késlekedés miatt a legtöbb hallgató ekkor ezt már nem tudta bevállalni. Ha az Intézet által említett jogorvoslat vagy intézmények közötti megbeszélés nem vezet eredményre, akkor ezek a hallgatók bukták a februári mesterképzést.

Borsi Rebeka

Újévi előfizetési akció!

Ha január 8-ig előfizetsz egy egész évre, akkor névre szóló 2017-es Átlátszó Támogatói Kártyát küldünk. Újfajta átlátszós póló is van. Részletek itt.

Megosztás