Egyéb

Perrel kellett fenyegetni a Szent István Egyetemet, hogy kiadják a hökös kifizetéseket

Közérdekű adatigényléssel fordultunk a Szent István Egyetemhez, melyben a Hallgatói Önkormányzat által 2010 óta teljesített kifizetésekről érdeklődtünk. Az Egyetem jóval a határidőn túl teljesítette az igénylést, hibásan. Kétszer kellett felhívni a figyelmüket a polgári per lehetőségére, az ELTE beperlése után egy nappal azonban mégis megjöttek a kért adatok.

tamogatoi_banner_cikkbe

Adatigénylést nyújtottunk be a Szent István Egyetemhez (SZIE), hogy megtudjuk: ki és mennyi pénzt kapott hökösként 2010 óta az egyetemen. Név, tisztség, dátum, összeg és indoklás szerinti bontásban kértük az adatokat, ezzel szemben tömbösített, karok szerinti bontásban kaptunk néhány összeget. Felhívtuk figyelmüket arra a tényre, hogy a határidőn túl vannak, és az igényelt adatok kiadásának megtagadása esetén pert indítunk. Ezután félévenkénti bontásban kaptunk tömbösített összegeket.

Újfent felhívtuk a figyelmüket a perindítás lehetőségére, időközben pedig megjelentettük cikkünket az ELTE elleni perünkről. Nem csupán az ELTE adta ki azonnal a kért adatokat, másnapra a SZIE is megküldte a kívánt bontásban hököseik kifizetéseit. Ezzel párhuzamosan egy három hete kallódó levelünk is megkerült a SZIE budai kampuszának hallgatói önkormányzatánál, és választ kaptunk gazdálkodási és szerződésekkel kapcsolatos kérdéseinkre is.

Ugyan a SZIE kiadta a kért adatokat, a Századvég-aktákhoz hasonlóan PDF-fé alakítottak egyszerű Excel-táblákat, így szinte lehetetlen szűrni az adatsorok között. A kereshető formátumú fájlok (legtöbbször Excel-táblák) akár szándékos átalakítása az adatkiadás előtt korlátozza az adatok megismerhetőségét, hiszen így csupán célirányos módon lehet keresni benne. Szerencsés esetben külső programokkal hamar kereshetővé lehet alakítani a dokumentumokat, azonban még így is fölös munkát hoznak létre az adatgazdák az igénylők számára, ok nélkül.

A Szent István Egyetem nem először került portálunk látókörébe. 2013 folyamán hét részes cikksorozatot közöltünk a SZIE vezetősége és pénzügyei körül tapasztalható különös körülményekről.

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás