Egyéb

Belső hálózata mögé bújik az ELTE, perelünk

Közérdekű adatigényléssel fordultunk az Eötvös Loránd Tudományegyetemhez, hogy adják ki a jogi karon megrendezett Orientációs Napok részletes költségeit. A dokumentumot nyilvánossá tették, azonban csak az egyetemi hálózatról lehet letölteni, ezzel sértik a teljes nyilvánosság elvét. Az Egyetem nem válaszolt további megkereséseinkre, pert indítottunk.

tamogatoi_rontgen_jav2

Az ELTE 2015 szeptemberében rendezte meg az Orientációs Napokat, amilényegében az egyetem területén megszervezett pót-gólyatábor. Az elmúlt évek nemierőszak-botrányai hatására a kar vezetősége nem engedélyezt a külső helyszínen megrendezett tábort. Az Orientációs Napok beszámolóját az Állam- és Jogtudományi Kar Kari Tanácsa 2015 szeptemberében fogadta el. Az ehhez mellékelt függelékeket (köztük a részletes költségkimutatásokról szóló 10-es beszámolót) már nem lehet megtalálni, amennyiben nem egyetemi hallgatóként, egyetemi hálózatra kötött számítógépről keressük.

Szerkesztőnk március 24-én állampolgárként írásban kereste meg a kar Dékáni Hivatalát, megkérve őket a költségkimutatások átadására. Választ két hétig nem kapott, majd miután a kimittud.atlatszo.hu felületen is beadott egy adatigénylést, április 8-án Kovács Norbert, a Dékáni Hivatal vezetője válaszolt, hogy belső hálózatból elérhető helyre töltötték fel a dokumentumokat. Szerkesztőnk újfent érdeklődött a dokumentumról, és hogy miért korlátozzák annak nyilvánosságát. Kovács Norbert második válaszában így indokolta:

 

A Kari Tanács előterjesztései nyilvánosságának gyakorlatán – a felsőoktatási verseny számos, nem a közpénzek elkötésével összefüggő okából – nem tudunk és nem is kívánunk változtatni.

A hivatalvezető fenti levelével befejezte a kommunikációt, több választ már nem kaptunk tőle. Az adatok valódi nyilvánosságáért bepereltük az Egyetemet. Más felsőoktatási intézményben is előfordul, hogy bizonyos dokumentumok csak egyetemi gépekről érhetőek el: legutóbb a Budapesti Corvinus Egyetem ellen indítottunk pert emiatt, az az ügy megegyezéssel zárult, erről a későbbiekben számolunk be.

Ha tetszett a cikk Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal! Adj 1%-ot az Átlátszónak, hogy megtudd, mire megy el az adód 99%-a! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás