Egyéb

Meg fogjuk kapni Török Márk HÖK-elnöki pályázatait

Jogerősen megnyertük a szegedi egyetem hallgatói önkormányzat elnökének pályázataiért indított perünket, hamarosan megkapjuk magukat az pályázatokat is. Az egyetem sajtóközleményt adott ki a döntésről, amiben azt írják: az ítélet számos további következménnyel is jár.

4000__ani_6

Az elsőfokú bíróság döntése után a Szegedi Ítélőtábla még inkább nekünk adott igazat: mindkét bíróság kimondta, hogy az egyetemi HÖK-elnöki pályázatok a nyilvánosságra tartoznak, mert a HÖK közfeladatot lát el, így az elnöki pályázatokat mindenki megismerheti. Az elsőfokú bíróság ugyanakkor csak a nyertes pályázatok kiadásáról döntött, a személyes adatok kitakarásával. Az ítélőtábla ezzel szemben azt mondta (az ítélet itt olvasható), hogy nem csak a nyertes, hanem valamennyi pályázatot közzé kell tenni és a pályázó nevét nem szabad kitakarni.

Képkivágás

A konkrét ügyben csak nyertes pályázatok voltak – Török Márk évek óta egyedüli jelöltként indult a választáson és rendszerint ellenszavazat nélkül nyert. Miért ragaszkodtunk akkor ahhoz, hogy másodfokon módosítsák az ítéletet? Mert van még HÖK az országban, mi pedig precedensként akarjuk használni ezt a döntést. Így, hogy az ítélet nem azt mondja ki, hogy „a nyertes pályázatokat” kell kiadni, hanem azt, hogy „valamennyi pályázatot” ki kell adni, máshol is hivatkozhatunk majd erre a döntésre.

A Szegedi Ítélőtábla szerint az elnöki pályázatok közérdekű adatok, mert a HÖK működése során keletkeztek. Ilyen szempontból mindegy, hogy nyertes vagy vesztes pályázatokról van szó, minden HÖK-elnöki pályázatot ki kell adni. „Az … elnöki tisztség betöltésére szóló pályázat kiírásáról, valamint a pályázatok elbírálásáról – választmánya útján – maga a hallgatói önkormányzat dönt, ezért a pályázatok elbírálása az egyetem mint közfeladatot ellátó szerv tevékenységét érinti, következésképpen valamennyi beérkező pályamű közérdekű adatnak tekintendő” – fogalmaz az ítélet.

A Szegedi Egyetem a döntés szóbeli kihirdetése után, még június végén sajtóközleményt adott ki:

„Bár a per ténylegesen az EHÖK elnök pályázati anyagának nyilvánosságával kapcsolatosan indult, az SZTE számára a lényegi kérdés valójában az volt, hogy a HÖK tisztségviselői – hasonlóan az intézményben dolgozó alkalmazottakhoz – közfeladatot ellátó személynek minősülnek-e.”

Vagyis az egyetem elvi jelentőségűnek tekinti a döntést. Erre utal az is, hogy a közlemény így folytatódik: az ítélet „a hallgatói képviselőkkel kapcsolatos adatok nyilvánosságát illetően egyértelmű helyzetet teremt, [ami] számos további következménnyel is jár.

Az ítéletet múlt héten kaptuk meg, miután az egyetem is megkapja, tizenöt napjuk van a pályázatok elküldésére.

A második másodfokú ügy

Ez a második olyan döntés, amiben a bíróság másodfokon is kimondta, hogy a HÖK közfeladatot lát el. Az első ügyet szintén az Átlátszó Oktatás indította az ELTE jogi kar hallgatói önkormányzati tisztségviselőinek juttatásaiért. A bíróság akkor, a szegedi ügyhöz hasonlóan, úgy érvelt, hogy az egyetem biztosan közfeladatot lát el, a HÖK pedig részt vesz ennek a közfeladatnak a megvalósításában, ezért ő maga is közfeladatot lát el. A HÖK-ösök szavazhatnak a szenátus ülésein, a HÖK-nek vétójoga van bizonyos szabályzatok tekintetében, másokat pedig véleményezhet.

Az ELTE ellen indított perben kiadott adatokból kiderült, hogy a hallgatói önkormányzat a saját szabályait megszegve utalt ki pénzeket a tisztségviselőinek. Többször előfordult, hogy gólyatáborokat, bulikat finanszíroztak úgy, hogy jutalomként kiutaltak több százezer forintot egy-egy tisztségviselőnek, aki ezután ebből a pénzből fizette a költségeket.

A Fővárosi Ítélőtábla után a szegedi is kimondta, hogy a HÖK-ről lehet közérdekű adatot igényelni. Ezután várhatóan kevésbé merül fel egy-egy közérdekű adatigénylés után az egyetemi és hallgatói önkormányzati vezetőkben, hogy arra hivatkozva tagadjanak meg közérdekű adatigényléseket, hogy ők nem látnak el közfeladatot.

Köszönjük az Átlátszó.hu jogi csapatának a segítséget!

G. Szabó Dániel

Unod az olvasást? Támogass minket, hogy még több videót készíthessünk neked! Mire van szükségünk? Egy Sennheiser EW 100 ENG G3-as szettre és egy MD 46 DYNAMIC mikrofonra 206.550 Forint és 63.675 Forint, azaz összesen 270.225 Forint értékben.
PayPalos utaláshoz kattints IDE, ha a hagyományos utalást választod, akkor „atlatszo.hu Nonprofit Kft. 12011265-01424900-00100007”, de fontos, hogy a közlemény rovatban szerepeljen az „Átlátszó Oktatás” megjelölés. Postai csekken keresztül is támogathattok minket, csak írjátok meg a postacímeteket az [email protected], ahová postázhatjuk.
A megcélzott összegen felül beérkező adományokat a szerkesztőség további kiadásainak finanszírozására fordítjuk.

Fizess elő az Átlátszóra, hogy még sok ilyen cikket írhassunk!

Havonta csak egy ezres: már csak 1257 új előfizetőre van szükségünk ahhoz, hogy az alapműködésünk közösségi finanszírozású legyen. Tudnivalók itt.

Megosztás