Egyéb

Rossz a SOTE információszabadságról szóló szabályzata

Korlátozza az információszabadságot a Semmelweis Egyetem közérdekű adatigénylésekről szóló szabályzata az Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság szerint. A NAIH felszólította a SOTE-t, hogy tegyen rendet.
4000__ani_6

Több hibát tartalmaz a Semmelweis Egyetem közérdekű adatigénylések kezeléséről szóló szabályzata: kizárták az anonim adatigényléseket, az iratok átadása előtt aláíratják az iratok átvételéről szóló igazolást, és a jogorvoslatot biztosító bíróságot is eltévesztették. A SOTE közérdekű adatigénylésekről szóló honlapján jelenleg csak annyit lehet olvasni, hogy „feltöltés alatt”.

A hatóság ezeket a főbb problémákat találta:

  1. Az információszabadságról szóló törvény lehetővé teszi, hogy névtelenül nyújtson be valaki közérdekű adatigénylést. A SOTE szabályzata ezt viszont kizárta, mert egy adatigénylő formanyomtatványt tett kötelezővé, amin kötelező volt megadni az igénylő nevét és levelezési címét is. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság szerint ez korlátozza az információszabadságot, ezért javítani kell.
  2. A szabályzat szerint, ha valaki nem emailen vagy postán, hanem személyesen szeretne valamilyen iratot megtekinteni, akkor előre alá kell írnia, hogy átvette és megnézhette a papírokat. Ha nem írja alá előre ezt a nyilatkozatot, akkor nem nézheti meg a papírokat. Ez azért furcsa, mert mielőtt megnézné az iratokat, senki sem tudja eldönteni, hogy valóban azt kapta-e meg, amit kért. A NAIH szerint ez a gyakorlat azért is hibás, mert aláírással kell igazolni az adatok átvételét, ami megakadályozza a névtelen adatigénylést. A NAIH szerint akkor, ha az adatigénylő névtelenséget kér, az ügyintézőknek kellene jegyzőkönyvbe mondaniuk, hogy átadták az iratot az igénylőnek.
  3. A NAIH szerint bele kell írni a szabályzatba, hogy az adatigénylő nem csak jegyzeteket készíthet az iratokról, hanem le is fényképezheti azokat.
  4. A hatóság kiszúrta azt is, hogy a szabályzat rossz bíróságot jelölt meg a jogorvoslatok elbírálására. A szabályzatban a Pesti Központi Kerületi Bíróság szerepel, de a SOTE országos hatáskörű szerv, ezért nem ide, hanem a Fővárosi Törvényszékhez lehet fordulni, ha az egyetem megtagad egy közérdekű adatigénylést.

A HÖK sem marad ki a buliból

A hatósághoz valaki más is fordult már a SOTE adatigénylésekkel kapcsolatos problémái miatt. A NAIH nekünk küldött levele említi, hogy a másik bejelentő megkeresését a hallgatói önkormányzat „figyelmen kívül hagyta”. Ebben a részben a NAIH arra a precedens értékű ítéletre is hivatkozott, amit az Átlátszó Oktatás újságírója indított az ELTE ellen. Ebben az ügyben mondta ki bíróság először, hogy egy HÖK közfeladatot lát el, ezért erről a testületről is lehet adatot igényelni. A NAIH azt várja a HÖK-től, hogy adjon magyarázatot a válasz elmaradására, egy másik adatigénylés megtagadása miatt mi pedig pert indítottunk a hallgatói önkormányzat ellen.

A hibák miatt a NAIH felszólította a SOTE-t, hogy kezdeményezze a szabályzat kijavítását a szenátusnál, illetve a megtett intézkedésekről tájékoztassák a hatóságot. A NAIH teljes válaszlevele itt olvasható.

Unod az olvasást? Támogass minket, hogy még több videót készíthessünk neked! Mire van szükségünk? Egy Sennheiser EW 100 ENG G3-as szettre és egy MD 46 DYNAMIC mikrofonra 206.550 Forint és 63.675 Forint, azaz összesen 270.225 Forint értékben.
PayPalos utaláshoz kattints IDE, ha a hagyományos utalást választod, akkor „atlatszo.hu Nonprofit Kft. 12011265-01424900-00100007”, de fontos, hogy a közlemény rovatban szerepeljen az „Átlátszó Oktatás” megjelölés. Postai csekken keresztül is támogathattok minket, csak írjátok meg a postacímeteket az [email protected], ahová postázhatjuk.
A megcélzott összegen felül beérkező adományokat a szerkesztőség további kiadásainak finanszírozására fordítjuk.

Fizess elő az Átlátszóra, hogy még sok ilyen cikket írhassunk!

Havonta csak egy ezres: már csak 1257 új előfizetőre van szükségünk ahhoz, hogy az alapműködésünk közösségi finanszírozású legyen. Tudnivalók itt.

Megosztás