Egyéb

Megszűnhet az ELTE PPK is a TÁTK mellett

Forrás: index.hu

Az Átlátszó Oktatás,megszerezte a Felsőoktatási törvény módosításának a kormány számára előkészített tervezetét, rengeteg változásra lehet számítani a rektorok jogkörén át a szakok listájáig, az egyik legkomolyabb csapást az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kara szenvedheti el: nagyon komoly bevételkiesést szenvedhet el az intézmény, ami veszélyezteti a kar fennmaradását.

A múlt héten robbant a hír, hogy a kormány a hazai képzések komoly átalakításaként megszünteti a társadalomtudományi alapképzéseket, valamint a nemzetközi tanulmányok szakokat is több egyetemen, köztük az az ELTE-n, a Corvinuson, és a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen is, ahol nagy hagyományokkal bírnak ezek a képzések. A kormány öt évesre módosítja a pszichológia képzési idejét is, átalakul a közösségszervezés alapképzés. Ez szembe megy az európai trendekkel, ahol pontosan ennek a képzési formának a kettébontása zajlott le az elmúlt években. A kiszivárgott tervezet teljes feldolgozása még zajlik szerkesztőségünkben, azonban egy eltés forrásunktól úgy értesültünk, hogy így pszichológia képzés is megszenvedi majd a törvénymódosítást.

500 millió mínusz

Ezzel a megoldással ugyanis gyakorlatilag megszűnik a mobilitás lehetősége a külföldi egyetemek és hazaiak között, megkérdőjeleződik – egyetemi forrásunk szerint – a képzés nemzetközi elismertsége, az angol nyelvű képzés is ellehetetlenül, kockázatossá válik nemzetközi akkreditációjuk. A karon tanul az angol képzéseken résztvevő hallgatók harmada, ha a jövőben elmaradnak a külföldi jelentkezők, az akár 500 millió forintos kiesést is jelenthet forrásunk szerint, veszélybe kerülhet a kar megmaradása. Továbbá a specializálódás esélye is csökkenhet (ezzel a képzés vonzereje is), ha államilag finanszírozott mesterképzésben nem vehetnek részt a magyar hallgatók.

A kar várható módosítás javaslatai (a teljes Ftv. tervezet még feldolgozás alatt, ezt később elérhetővé tesszük):

  • a 2. melléklet a …/2015. (….) Korm. rendelethez a bölcsészettudományi képzési területhez beillesztendő az alapképzési szakok közé a pszichológia szak (Psychology; pszichológia alapszakos bölcsész; Philologist in Psychology; 6,
  • 3. melléklet a …/2015. (….) Korm. rendelethez 72. pontban a pszichológia (MA) szak – hasonlóan az összes [!] többi bölcsész szakhoz – áthelyezendő a D Osztatlan szakok oszlopából a C Mesterképzési szakok oszlopába
  • a 15. § (6) bekezdés törlendő

Az átalakítása következtében veszélybe kerül olyan hazai szakemberek képzése, akikre szükség van az állam- és közigazgatásban, az iskolákban, a civil szervezeteknél, a médiában és a nemzetközi vállalatoknál és szervezeteknél egyaránt. A képzés hiányában a munkaerőpiaci igényekhez való illeszkedés gyengül, a kérdéses szakértelem megszerzésének lehetősége ellehetetlenül. „Magyarország legsúlyosabb társadalmi problémái közé tartoznak a különböző (őshonos és betelepülő) társadalmi/nemzetiségi csoportok együttélésének, kapcsolatainak, konfliktusainak, oktatásának, kultúrájuk megtartásának és elfogadásának kérdései. Az interkulturális pszichológia és pedagógia mesterképzési szak az ezen kérdések ismeretére és kezelésére képez szakértőket” – egészítette ki forrásunk az információkat.

Hava Nikita, Unyatyinszki György

Töltsétek ki kérdőívünket, hogy arról írjunk az Átlátszó Oktatáson, ami igazán érdekel titeket! Szeretnénk megismerni az olvasóinkat.

Megosztás