Egyéb

Amerikai kamu-fodrászdiplomával támad az ex-pártvezető

Nem létező egyetem képzéseit árulja pénzért Baldauf Aladár, aki egy évvel ezelőtt és 2010-ben még kisebb kamugyanús pártok választás előtti bejegyzésével került be a hírekbe. Öt évvel ezelőtt például Fásy Ádámot jelölte volna miniszterelnöknek. Baldauf Facebook-oldalán taláható kalandos önéletrajza szerint még Gyurcsány miniszterelnöki megbízottja és főtanácsadója is volt. Elmentünk a nyílt napjukra, ezt láttuk, hallottuk.

A mostani projektje, a Pallaus International University nevű, Facebook-oldala szerint Amerikában működő intézmény valójában egy floridai bungalóba bejegyzett cég. A társaság jellemzően szépségipari szakképzésekkel házal itthon. Többek között fodrász, fogtechnikus, műkörmös, illetve kozmetikus szakokat hirdetnek, azt állítva, hogy közel kétmillió forintért olyan diplomát adnak, amit „a világon szinte bárhol elfogadnak.” Az akcióhoz nemcsak Baldauf, de a Magyar Országos Szakmai Ipartestület (Moszi) alelnöke, Berendi László is a nevét adta.

 

A Pallaus University egyelőre főleg Facebookon, általában más lapokra posztolt jelentkezési hirdetéseken keresztül hirdeti magát. Saját Facebook-oldaluk kevés információt tartalmaz, az általuk kínált képzésekről meglehetősen tömören ezt írják:

„A Pallaus International egy amerikai egyetem Floridában. Az egyetemnek és főiskolának rövidesen indul a magyar részlege és számos szakon lehet majd tanulni”

Az oldalon található linkek kétféle honlapra mutatnak, a Pallaus University honlapjára, ami azonban elérhetetlen, innen a link azonnal egy másik lapra, az educationanddiploma.org-ra dob át. A Pallaus University neve itt már viszonylag kevésszer jelenik meg, viszont az oldalon található jelentkezési lapok tetején rendre megtalálható az egyetem logója. 

Az oldal a Magyar Országos Szakmai Ipartestületet, a MOSZI-t is megjelöli a képzés szakmai támogatójaként, a tanulható szakmákról pedig, amelyek szinte teljesen ugyanazok, mint amilyen szakokra a MOSZI-nál lehet jelentkezni, hangzatos ígéretekkel kecsegtet. A külföldön eltöltött gyakorlati hónapokra a diákoknak havi 350.000–520.000 Ft-os keresetet, valamint jobb és költséghatékonyabb képzést ígérnek. Az itt tanuláshoz ráadásul se középiskolai végzettség, se angol nyelvtudás nem kell, és kifejezetten várják a 30-40 éves korosztály jelentkezését is.

“Nemzetközi diploma”

A meghirdetett kurzusokat a honlap szerint kétféle szervezet hitelesíti. Néhol a Pallaus International University and College-t tüntetik fel, máshol azonban – ami a letölthető brossúrában is feltűnik -, már Baldauf és Baldaufné másik floridai cége, a GCM (Global Capital Markets LLC) szerepel, mint a képzések egyik szervezője.

A GCM-t még 2005-ban alapította Floridában Baldauf Aladár és felesége, Baldaufné Gosztonyi Veronika. Ezzel a céggel összeüggésben írja Baldauf az önéletrajzában azt, hogy egy “globális cégcsoportot vezet”,  viszont a Galaxy Card kedvezménykártyán és egy galaxycentrum.com nevű mindenes portálon kívül nem sok minden utal eddig a cég nemzetközi jelenlétre. Az amerikai Pallaus a honlapján ugyan következetesen “university” (tehát egyetem) névvel illeti magát, ugyanakkor egyetemi képzést nyíltan nem ígérnek, csupán egyfajta, nemzetközileg is akkreditált szakképzést:

„A Pallaus International University and College (PIUC) és partnerei több, mint 25 éve foglalkoznak oktatással, képzésekkel, pályakezdők és fiatalok külföldi szakmai gyakorlatának tervezésével és megszervezésével több, mint 50 országba: zömmel az Egyesült Államokba és az Európai Unió országaiba.”

A kaliforniai cégadatbázis adatai szerint a Pallaus University három magánszemély tulajdonában áll: Baldauf Aladár, Baldaufné Gosztonyi Veronika és Berendi László mesterfodrász, a MOSZI elnöke. Baldaufék cégeinek székhelye Sarasota, Florida. A székhely címére rákeresve a Google Maps egy külvárosi, motel- vagy bungaló-szerű épület dob ki.

A helyen található épületet nemhogy egyetemi kampusznak, de  még egy rendes irodának se lehetne nevezni. Inkább tűnik egy székhelyszolgálatnak, mivel a cégnyilvántartás szerint ezen a címen –  Baldaufék két amerikai vállalkozásán kívül –  több tucat cég van bejegyezve. Minden helyi regisztrációért egy erre szakosodott magyar háttérrel rendelkező cég, az Imworld Services, Inc. a volt felelős.

A Pallaus University székhelye a Google Street View-n

A Pallaus University székhelye a Google Street View-n / Kattints a nagyításhoz

Az intézmény által hirdetett 25 éves múltnak némileg ellentmond az, hogy Pallaus International University and College LLC-t csupán ez év március 9-én jegyezte be a floridai hatóság, de a honlapjának helyt adó pallausuniversity.com domain-t is csak 2014. december közepén foglalták le. Azonban azt is hozzá kell tenni, hogy a fenti kis ismertető egy partnert is említ, amely valóban 25 éve képviseli az ezeket a képzéseket nyújtó szakmákat. Az oktatási intézmény képzési partnere ugyanis a Magyar Országos Szakmai Ipartestület (MOSZI), amely a fodrászokat, műkörmösöket, fogtechnikusokat és kozmetikusokat tömöríti.

A MOSZI a kilencvenes évek eleje óta az érdekvédelem mellett fontos feladatának tartja ezen szakmák oktatását is, ki is alakítottak egy oktatóközpontot, ahol a fent felsorolt négy iparterület szakmáit oktatják Budapesten a Hársfa utca 12 szám alatt. A Baldaufék-féle Pallaus University tehát a MOSZI 25 éves tapasztalatát hirdeti sajátjaként. Felmerülhet azonban a kérdés: egy 25 éves szakmai múltra visszatekintő szervezet vajon miért szövetkezik egy eddig ismeretlen amerikai iskolával?

Az amerikai cégadatok ugyanakkor azt mutatják, hogy nem is olyan véletlenszerű ez a kapcsolat. A Pallaus University tulajdonosai között ugyanis Baldauf és felesége mellett feltűnik egy harmadik személy, Berendi László mesterfodrász is, aki történetesen a MOSZI alelnöke is. Az is szembetűnő, hogy a “nemzetközi szinten is elismert amerikai diplomákat” kínáló Pallaus képzési portfoliója pontosan megegyezik a MOSZI által kínált, csak a magyar rendszerben elfogadott OKJ-s képzésekkel. A Pallaus – a MOSZI partnereként – jobban csengő diplomákért majdnem négyszeres árat, kb. kétmillió forintot kér, miközben a MOSZI-nál kb. 400 ezerért is el lehet végezni egy sima OKJ-s tanfolyamot.

A gyanút, hogy újabb kamuegyetemmel állunk szemben, az teszi végleg megalapozottá, hogy Pallaus International University, GCM vagy Global Capital Markets néven egyetlen felsőoktatási vagy szakképzési intézményt sem találtunk sem az Egyesült Államok akkreditált képzéseinek szövetségi nyilvántartásában, sem a hasonló nagy-britanniai jegyzékben. Bár a fent leírtak alapján a Pallaus International University okleveleinek értéke erősen megkérdőjelezhető, volt olyan szervezet, amely az MTI-OS-ne keresztül még 2014. decemberében egy közleményeben próbált némi hitelességet adni ennek.

A Magyarország Gazdasági  Felemelkedéséért Alapítvány (MGFA) örömét fejezi ki, hogy az amerikai Pallaus International University and College Florida (P.I.U.C Egyetem) Kelet-Közép-Európa és , magyarországi tevékenységének  megkezdését. Külön öröm, hogy az egyetem az USA mellett Budapestről irányítja európai oktatási és szakképzési valamint kutatási tevékenységeit.Nagyszerű lehetőség nyílik ezzel a jövendő magyarországi hallgatóknak, hiszen helyben szerezhetik meg az amerikai diplomájukat a választott szakon, vagy szakmákban. Mindezt úgy, hogy az amerikai végzettségük mellé EU akreditációs végbizonyítványokat is biztosít a P.I.U.C Egyetem és Főiskola.

– áll a közleményben. A dolog pikantériája az, hogy Magyarország Gazdasági  Felemelkedéséért Alapítvány alapítója és kurátora Baldaufné Gosztonyi Veronika, Baldauf Aladár felesége és a Pallaus Univesity egyik alapító-tulajdonosa.

„Picit drágábbért, sokkal jobbat”

Ott voltunk a Pallaus március 13-án tartott, fodrászokat célzó nyílt napján, ahol azonban nem tudtunk meg sokkal többet. A tájékoztatót Baldauf, valamint a MOSZI alelnöke, Berendi László mesterfodrász tartotta. Mindketten be vannak jegyezve az amúgy hivatalosan non-profit szervezetként futó Pallaus International University and College tulajdonosaiként.

A nyílt napon a rendezők bizonyos témákban meglehetősen szűkszavúak voltak, konkrétumok helyett inkább a fodrászattal kapcsolatos szakmai tudnivalókat ismételték hosszasan. Többször zavarba jöttek, mikor az amerikai egyetem honlapjának elérhetetlenségét, vagy a képzések gyakorlati részleteit firtattuk. De még arra sem tudtak válaszolni, pontosan hol lennének megtartva a tanórák. Folyamatosan bevett gyakorlatokról és 15 ezer végzett diákról beszéltek, azonban amikor volt tanulók elérhetőségeire kérdeztünk rá, azonnal visszakoztak.

Arra sem tudtak válaszolni, hogy, az általuk kiállított, elviekben amerikai diákigazolványt elfogadják-e itthon, de azt sem tudták pontosan megmondani, hogy a képzés finanszírozására felvehető-e bármilyen diákhitel. Azt azonban kiemelték, hogy a képzés csaknem kétmillió forintos díja fedezhető egyéb hitelből is. Ehhez ők ingyenesen egy független pénzügyi tanácsadót bocsátanak a jelentkezők rendelkezésére. Mivel azonban a diákok általában nem hitelképesek, Baldauf szerint

„beletörődtek a bankok, hogy két-három független család rakja össze az anyagi hátteret. Ez azt jelenti, hogy a szülők, a nagymama, meg a keresztapa hármasban veszik fel azt a teszem azt kétmillió forint hitelt.”

Ez ugyan kicsit többe kerül, mint a hagyományos magyar szakképzés, azonban a Pallaus University ezért az összegért cserébe nemzetközileg elismert „national diplomát” (szakképzési oklevelet) és egy féléves angliai szakmai gyakorlatot is ígér. A szakmai gyakorlatot tehát annak ellenére sem lehet az Egyesült Államokban végezni, hogy az anyaintézmény elvileg amerikai. Ezt a szervezők a vízumkérelmek gyakori elutasításával indokolták, röviden összefüggést vonva az októberi kitiltási botránnyal is, miközben az USA-ba való beutazáshoz magyaroknak most már csak egy internetes formanyomtatványt kell kitölteni, így szinte mindenki megkaphatja a beutazási engedélyt.

A három előadó azonban fontosnak tartotta folyamatosan hangsúlyozni, hogy a fodrászképzés kötelező részét képezi majd az is, hogy a tanulók különböző hajápoló termékeket áruljanak. Azt a kérdést szintén kikerülték, hogy ez, a képzés ideje alatt, meghatározott márkájú termékek eladását jelentené-e.

Bár ezen a nyílt napon az érdeklődés egyelőre nagyon-nagyon alacsony volt (a rendezvényen csak az ÁO két újságírója volt ott), de Baldauf bizakodó volt, azt mondta, hogy bevezetik a folyamatos tájékoztató alkalmakat. Bár később ennek ellentmondva azt bizonygatta, hogy további diákok toborzására aligha lesz szükségük, mivel – mint azt elmesélték – már több amerikai egyetem is megkereste őket azzal, hogy vízumot nem kapó kínai diákok számára Budapesten és Debrecenben indítsanak szakképzéseket.

Párt, webshop, szakszervezet, orbánellenes csoportocskák

A Hübners Who is Who-ra feltöltött, valószínűleg bemondáson alapuló szakmai életrajza szerint Baldauf Aladár már sok területen kipróbálta magát. Apai ágon Mindszenty érsek-hercegprímás mellett (!) egy Pallaus nevű középkori nemesi családig vezeti vissza magát, innen eredhet az intézmény elnevezése.

De rokonai közé sorolja a CBA-tulajdonos Baldauf-családot is, róluk azonban a VS.hu szerint hangsúlyozta, hogy „politikailag távol állnak” tőle. Pedig régebbi önbevallása szerint Baldauf a kilencvenes években és a kétezres évek elején még maga is Fidesz-tag volt. Nevével többnyire akkor találkozhatott az olvasó, amikor az online sajtó 2010-ben részletesen tudósított arról, hogy egy üres belvárosi lakásba bejegyzett pártja, a Vállalkozók Szövetsége Fásy Ádám énekest jelölte miniszterelnöknek. Fásy még programmal is előállt mielőtt a párt végül négy évre eltűnt a süllyesztőben.

Akkor az Indexnek Baldauf azt is elárulta, hogy a pártnak a Galaxy Consulting néven bejegyzett, valószínűleg ugyancsak általa gründolt webshop kedvezményeket biztosít. Baldauf ma sem hanyagolja el a politikát, a Facebookon regisztrált, hozzá erősen köthető ellenzéki csoportok (Társadalmi Szolidaritás Szabad Szakszervezet, Ezennel felmondok Orbán Viktornak!) mind kifejezetten a jelenlegi politikai rendszerrel elégedetlen, szakképzések iránt érdeklődő embereket célozzák meg. Baldauf mostanában ezeket a fórumokat leginkább arra használja föl, hogy a pallausos képzéseit hirdesse, megpróbálva minél több, az oldalt látogató embert becsábítani.

A kurzusokat ezenkívül fizetett Facebook-hirdetésekben is népszerűsíti. Azt, hogy az állítása szerint 25 év amerikai képzési tapasztalattal rendelkező Pallauson valójában folyt, vagy folyik-e bármilyen valóságos képzés továbbra sem tudjuk. Mindenesetre az amerikai központ iskola helyett leginkább Butch lakására hasonlít a Ponyvaregényből.

 

(A címlapkép forrása: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10203658627775284&set=pcb.10203658638295547&type=1&theater )

 

A cikk az Átlátszó Oktatás gyakornoki programjában született.

Tóth Csaba Tibor – Hava Nikita Vladimirovics

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Megosztás