Egyéb

Rágalomhadjárat a HÖOK ellen?!

Körösparti Péter volt HÖOK elnök az Átlátszó Oktatásnak és néhány más szerkesztőségnek elküldött levélben tiltakozik a HÖOK elleni ,,rágalomhadjárat” ellen.

Szerinte ennek példája például az Index cikke, amelyben az oktatási jogok biztosának a gólyatáborokról szóló jelentését foglalja össze a lap, illetve az Átlátszó Oktatás posztja, amelyben egy magát ex-HÖK-ösnek valló illető ír a hallgatói önkormányzatok munkájáról. Körösparti teljes sajtóközleménye elérhető itt.

A közlemény kiemeli, hogy a HÖOK és személyesen Körösparti felléptek a nemi erőszak esetek ellen. Ugyanakkor a nálunk megjelent poszt kapcsán feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, becsületsértés megalapozott gyanúja miatt, mert

A szövegben a HÖOK- kal kapcsolatban megfogalmazott, valótlan állítások messzemenőkig alkalmasak a HÖOK tisztségviselői és munkatársai becsületének csorbítására. 

Elutasítja, hogy a HÖOK ne foglalkozna a hozzá beérkező panaszokkal, kérésekkel, illetve kiemeli, hogy gólyatábori erőszakos cselekményekkel kapcsolatban nem fordult senki a HÖOK-hoz:

Mint a HÖOK munkájában több évig részt vevő tisztségviselő, a leghatározottabban állítom, hogy amit az állítólagos levélíró megfogalmazott, az sem az elmúlt években, sem 2014. szeptemberben nem felelt meg, és a mai napon sem felel meg a valóságnak. A HÖOK tisztségviselői és munkatársai minden beérkező üzenettel, levéllel foglalkoznak, az iroda minden munkanapon végez ügyfélfogadást is. A HÖOK mindig a minél szélesebb körű átláthatóság megteremtésére törekedett, tevékenységét pedig a jogszabályok és belső szabályzatok teljes betartásával végzi. 

Határozottan állítom, és a bíróság előtt is kész vagyok megismételni: a HÖOK-hoz az elmúlt években egyetlen panasz sem érkezett a felsőoktatási intézményekben szervezett gólyatáborokban történt erőszakos cselekményekkel kapcsolatban. 

Körösparti szerint a ,,a névtelen panaszokat fenntartásokkal kellene kezelni, mert azok valóságtartalma nem mindig ellenőrizhető”, ily módon pedig ,,rendkívül könnyű névtelenség mögé rejtőzve rágalmazni és lejáratni a szervezetet és annak vezetőit”. Az Átlátszó Oktatás posztja név nélkül, ,,XY” aláírással jelent meg, az oktatási jogok biztosának jelentése viszont szó szerint tartalmazza annak állításait. Körösparti azt írja, hogy az oktatási jogok biztosa elmondta neki, hogy a jelentésben csak névvel vállalt állítások szerepelnek. Ezért a HÖOK volt elnöke tájékoztatta az ismeretlen tettes ellen novemberben nyomozást elrendelő nyomozó hatóságot, hogy az oktatási jogok biztosa ismeri a szerző személyazonosságát.

Végül Körösparti kiemeli, hogy egyes médiumok, köztük a szerinte több volt Hallgatói Hálózat aktivistának is munkát adó Index tendenciózusan akarják lejáratni a hallgatói önkozmányzatokat, amióta a HaHa tiltakozásai elhaltak viszont a HÖOK sikeres érdekképviseleti munkát végez:

A nyomozás reményeim szerint tisztázhatja a HÖOK-ot az alaptalan vádaskodások alól, és véget vethet annak a rágalomhadjáratnak, amit az Index és több más sajtóorgánum szerkesztősége hosszú idő óta, de különösen a HAHA nevű csoportosulás által szervezett megmozdulások elhalása (több korábbi HAHA aktivista jelenleg az Index újságírója) és a HÖOK tárgyalásos érdekképviseleti munkájának sikere óta folytat a hallgatói önkormányzatok és a HÖOK ellen. Felháborító, ahogy módszeresen, tendenciózus cikkekkel járatják le a hallgatói önkormányzatokat, ezzel semmibe véve az intézményi HÖK-ökben a munkáját legjobb tudása szerint becsülettel végző több ezer hallgatót. 

Tudomásunk szerint jelenleg egyetlen volt HaHa-aktivista sem dolgozik az Indexnél.

Korábbi posztjaink Körösparti Péterről:

Gyakornoki programot indít az Átlátszó Oktatás! Ha szeretnél olyan dolgokról írni, amit mások inkább titokban tartanának, jelentkezz!

Megosztás