Egyéb

A kevesebb több a HÖOK-nál

Izgalmas közleményt eresztett meg a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája Navracsics Tibor EU biztosi jelölése alkalmából: Megköszönték, hogy jelentős forrásbővítéssel segítette minisztersége alatt a hazai ifjúságügyet. Most felhúzott szemöldökkel és értetlenül néz? Mi is másképp emlékszünk.

Screen-Shot-2012-09-07-at-9.06.05-PM.jpg

A közlemény:

„A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának vezetősége üdvözli, hogy Jean-Claude Juncker Navracsics Tibort az oktatási, kulturális, ifjúsági és állampolgársági ügyekkel foglalkozó biztosnak jelölte.
Navracsics Tibor együttműködésével támogatta a hallgatói képviseletet; minisztersége alatt jelentős forrásbővítéssel segítette a hazai ifjúságügyet, támogatva ezzel a magyar fiatalokat.
A felsőoktatás területén szakmai munkássága széles körben elismert, a hallgatók választása alapján 2007-ben az ELTE jogi karának az év oktatója volt.
Bízunk benne, hogy kinevezésével a fiatalok partnereként hasonló támogató fellépéssel segíti az európai ifjúság ügyét.[..]”

Körösparti Péter elnök
Kiss Dávid elnökhelyettes
Gulyás Tibor alelnök

Most szeretnénk bemutatni egy árulkodó anyagot a legutóbbi OECD jelentésből, amit a Portfolio.hu dolgozott fel az Elkeserítő jelentés érkezett: hanyatlóban a magyar oktatás” című cikkében.

 

oecd1-20140915.png

Valamint idézzük fel a HÖOK 2012. decemberi közleményét a tüntetések idejéből:

„Az elmúlt két és fél év kormányzati intézkedései mára tarthatatlan helyzetbe sodorták a felsőoktatást. Az alaptörvénnyel és az Európai Unió jogával is szembemenő hallgatói szerződés bevezetése, az államilag finanszírozott keretszámok folyamatos csökkentése, egyes szakterületek megbélyegzése, a drasztikus forráskivonások és az intézmények oktatási, gazdálkodási és önigazgatási autonómiájának semmibevétele méltatlanok azokhoz az értékekhez és célokhoz, amelyek nevében elkövették őket.”

A tüntetéssorozat azzal zárult, hogy zárt ajtók mögött megegyezett a HÖOK és a Navracsics Tibor képviselte kormányzat, részletek nem szivárogtak ki a tárgyalásokról, így a hallgatók nem tudják, legfeljebb csak érzékelhetik, hogy miben egyeztek meg képviselőik.

A HÖOK 2013-as tavaszi vezetőképzőjén „A felsőoktatás finanszírozásának jövője” címet viselő szekció arra a kérdésre igyekezett választ találni, hogy a hallgatói létszám illetve az államilag finanszírozott helyek csökkenése, valamint a felsőoktatást érintő forráskivonások milyen irányba befolyásolják a felsőoktatás jövőjét. Későbbi beszámolókból nem derül ki, hogy milyen választ találtak (de legalább keresték), azonban ha nem is volt forráskivonás, sőt forrásbővülés volt, akkor nincsenek is kérdések, ugyebár.

U.Gy.

Megosztás