Egyéb

Trükkösen szabadulna meg a Marx-szobortól a Corvinus?

Információink szerint a Közgáz Campus Koordinációs Tanácsának keddi ülésén – eltérve a kijelölt napirendtől – megvitatásra került a Marx-szobor ügye. A vita során forrásunk szerint elhangzott, hogy „politikai nyomásra” nyáron áthelyezik a szobrot a volt ajándékbolt helyére.

Corvinusos diákok a Marx-szobor előtt. Kép: napi.hu

A terv ellen több, az ülésen résztvevő BCE-s oktató is felszólalt, külön kiemelve, hogy nem tisztességes eljárás nyáron áthelyezni a szobrot, hiszen így a hallgatók csak utólag fognak értesülni erről.

Megkérdeztük az egyetemet, hogy milyen politikai nyomást érzékeltek, és hogy igaz-e a szoboráthelyezésről szóló hír. A válaszból az derül ki, hogy a szoboráthelyezést részben a Corvinus brandingjének keretében próbálják majd meg elsütni.

A BCE Kommunikációs Irodája megkeresésünkre azt válaszolta, hogy a szobor elhelyezése az egyetem belső ügye, illetve hogy „az ezzel kapcsolatos terveket és döntéseket a „Corvinus” névvel is kifejezett, megújult egyetemi kultúrával, illetve az egyetem történetével kapcsolatos meggondolások alakítják.” Állításuk szerint idén – a Corvinus névváltoztatásának tizedik évfordulóján – döntöttek egy egy állandó egyetemtörténeti kiállítás létrehozásáról, amelynek terve már 2012-ben felmerült. Az egyetem szerint az ősszel a BCE központi épületének földszintjén megnyíló kiállításon „kapnak majd helyet a jogelőd intézmények történelmi múltját jelképező dokumentumok és szimbólumok. Ezzel párhuzamosan az egyetem központi helyein a Corvinus-identitás jelképeinek kívánunk helyet adni.”

A szűkszavú válasz alapján nem egyértelmű, hogy fizikailag áthelyezik-e a szobrot, vagy csak arról van szó, hogy az egyetemtörténeti kiállítást a szobor körül létrehozva új kontextusba helyezik azt. Ez utóbbi ideális megoldás lehet, hiszen a kiállítási tárggyá avanzsált szoborról a politikai szereplők nem állíthatnák, hogy a Marx-kultusz része, de egyúttal helyén maradhatna az évtizedek óta az aulában álló szobor, teret adva az egyetemistáknak a hozzá kapcsolódó intézményi szokások – például vizsgák előtt a lábának megdörzsölése, diplomaosztsákor fotózkodás – folytatásához. Ez összhangban lenne Rostoványi Zsolt rektor Rétvárinak írt válaszával is, melyben kiemelte, hogy bár a szobor valaha szimbólum volt, mára már nem az.

A szobor-sagával kapcsolatban korábban tételesen cáfoltuk az ügyet kirobbantó Rétvári Bence csúsztatásoktól és tévedésektől hemzsegő levelét, rámutattunk az ifjú kereszténydemokraták antifasizmusának álságosságára, illetve mi írtuk meg elsőként, hogy az Ybl Egyesület kiretusálta a szobrot a Fővám téri épületet bemutató virtuális túrából. Ezt követően az Egyesület visszaretusálta a szobrot.

Megosztás

Nélküled nincsenek sztorik.

  • Átutalás
  • PayPal
  • Így is támogathatsz

Támogasd a munkánkat banki átutalással. Az adományokat az Átlátszónet Alapítvány számlájára utalhatod. Az utalás közleményébe írd: „Adomány”, köszönjük!

  • Belföld
  • Külföld

Számlatulajdonos: Átlátszónet Alapítvány
1084 Budapest, Déri Miksa utca 10.

Bankszámlaszám: 12011265-01425189-00100001
Bank neve: Raiffeisen Bank

Számlatulajdonos: Átlátszónet Alapítvány
1084 Budapest, Déri Miksa utca 10.

IBAN (EUR): HU36120112650142518900400002
IBAN (USD): HU36120112650142518900500009
SWIFT: UBRTHUHB
Bank neve és címe: Raiffeisen Bank
(H-1133 Budapest, Váci út 116-118.)

Támogasd a munkánkat az Átlátszónet Alapítványnak küldött PayPal adománnyal! Köszönjük.

Havi 5400 Ft Havi 3600 Ft Havi 1800 Ft Egyszeri PayPal támogatás
  • ikon

    Bankkártyával az AdjukÖssze.hu oldalon

    Ha van bankkártyád, akkor pár kattintással gyorsan tudsz rendszeres vagy egyszeri támogatást beállítani nekünk az adjukossze.hu oldalán.

  • ikon

    Postai befizetéssel

    Postai befizetéssel is tudsz minket támogatni, amihez „sárga csekket” küldünk. Add meg a postacímedet, és már repül is a csekk.

  • ikon

    Havi előfizetés a Patreonon

    Néző, Szurkoló, B-közép és VIP-páholy kategóriás Átlátszó-előfizetések között válogathatsz a Patreonon.

  • ikon

    Benevity rendszerén keresztül

    Bárhol is dolgozol a világban, ha a munkáltatód lehetőséget ad arra, hogy adott összeget felajánlj egy nonprofit szervezetnek, akkor ne feledd, a Benevity-n keresztül az Átlátszónet Alapítvány is ajánlható.

  • ikon

    SZJA 1% felajánlásával

    Ha az 1 százalékodat az Átlátszó céljaira, projektjeire kívánod felajánlani, a személyi jövedelemadó bevallásodban az Átlátszónet Alapítvány adószámát tüntesd fel: 18516641-1-42

  • ikon

    Kriptovalutával

    Küldd az adományod erre a címre: commerce.coinbase.com/checkout/3705feb7-b5a9-4ee4-b8b5-4ee9daf170a2