Egyéb

Kiretusálták Marx szobrát a Corvinus aulájából

Az Ybl Egyesület idén, Ybl Miklós születésének 200. évfordulóján események egész sorával emlékezik meg az építészről. Az emlékévre 100 millió forint támogatást ígért a Nemzeti Kulturális Alap, és Fekete György Magyar Művészeti Akadémiája is részt vállalt az eseménysorozat lebonyolításában. Azonban hiába tünteti fel a honlap még mindig legnagyobb támogatóként az NKA-t, a főoldalon a következő szöveg található:

 

marx.JPG

Hűlt helye / Kép: www.ybl2014.hu

Az Ybl Egyesület 5 éve kezdte el az Ybl bicentenárium szervezését. A 2 éve kész programjainak majd a fele lezajlott. A kulturális tárca által ígért 100 millió forintos támogatásból ez idáig az Ybl Egyesület 1 fillért nem kapott. Annak ellenére, hogy az NKA által kiírt pályázatot formailag és tartalmilag megfelelően beadta határidőre.

Az egyesület fővédnöke egyébként Áder János, védnöke Pintér Sándor, és az Ybl Kupa fővédnöke Simicskó István államtitkár.

Az Egyesület a honlapjára felkerült virtuális túrákon több, Ybl által tervezett épületet is bemutat, köztük a Fővámházat, amely jelenleg a Budapesti Corvinus Egyetemnek ad otthont. Azonban a bemutatóból kiretusálták azt a Marx-szobrot, amely ellen a KDNP és az IKSZ indított kereszteshadjáratot az év elején. Ezzel a történettel mi is foglalkoztunk, tételesen cáfolva Rétvári államtitkár ostobaságait, és rámutatva az IKSZ-es érvelés következetlenségeire. Az aulából nem retusálták ki sem a modern hangszórókat, sem pedig a numerus clausus bevezetésekor miniszterelnök Teleki Pál emlékplakettjét és a Nagy Imrének emléket állító emlékművet sem, tehát az Ybl Egyesület látnivalóan nem az eredeti állapot felmutatását tűzte ki célul, csak Marxnak jutott különleges bánásmód.

Megosztás