Egyéb

Econovum-ügy: Elutasítjuk Horváth László helyreigazítási kérelmét

Az ál-PhD-s kazah konzul ügyvédje helyre akar igazítani minket. Mivel Horváth Lászlónak tényleg nincs PhD-je, nemet mondtunk. Korábbi cikkünkre válaszul levelet kaptunk Horváth László jogi képviselőjétől, amelyben sajtóhelyreigazítási kérelemmel fordult hozzánk. A kérelmet sajnos el kell, hogy utasítsuk. Horváth László ugyanis értelmezhetetlen módon azt állítja, az életrajzában feltüntetett „PhD” és „MBA” szavak nem utalnak magyar felsőoktatásban elismert diplomára. Azt is kifogásolta, hogy olyan színben tüntetjük föl őt, mintha semmiféle diplomája nem lenne, holott az előző poszt első bekezdése is megcáfolja ezt. Részletek alább.

Frissítve: Horváth László épp most cserélte le hungrail.hu-s önéletrajzát, amellyel önkéntelenül is bizonyította igazunkat.

Horváth László (jobbra, Fotó: infokarcag.hu)

Frissítve: Horváth László épp most cserélte le hungrail.hu-s önéletrajzát, amellyel önkéntelenül is bizonyította igazunkat. A február 3.-i cikkünk idején még egy régebbi verzió szerepelt ott, ami egyértelműen PhD-t és MBA-t tüntet föl, a pdf tulajdonságai szerint 2013. márciusban hozták létre a fájlt. Az új fájlt pedig 2014 február 4.-én, 17.08 perckor, tehát az eredeti bejegyzésünk megjelenése után csaknem pontosan 38 órával. Az PDF adatokat bárki ellenőrizheti aki a fájlokat letölti. Ezzel tehát Horváth azt a hamis látszatot kívánja kelteni, hogy eredtileg is a a most szereplő formában szerepeltette a végzettségeit.

Mint ahogy azt február 3.-án már leírtuk, Horváth olyan MBA és PhD végzettséget tüntetett föl nyilvánosan közzétett életrajzában, amelyet kiadó intézmények (Econovum Akadémia ill. Newport International University) semmiféle magyar vagy nemzetközi jogosultsággal nem rendelkeznek ilyen címek adományozására. A helyreigazítási kérelemben Horváth ügyvédje útján állítja, az életrajzában szereplő „MBA” és „PhD” szavak nem utalnak Magyarországon elismert végzettségre, illetve nehezményezi, hogy több, ugyanabban az intézményben papírt szerző személlyel (Bánki Erik és Szabó Zsolt fideszes, ill. Tóth József MSZP-s képviselők) párhuzamot vonunk, amellyel azt látszatot keltjük, hogy Horváth László „nem rendelkezne Magyarországon elismert, felsőfokú végzettséggel”. A helyreigazítási kérelemnek három fő okból nem tudunk eleget tenni: 1, Horváth kérelmében főbb állításainkat (az Econovum Akadémia felnőttképzési képesítéseit felsőfokú végzettségként tünteti föl) még csak nem is vitatta, azokat csupán pontosítani kívánta 2, Horváth életrajza az Econovum Akadémia irányelvei ellenére sem tüntette föl, hogy az ott szerzett végzettség csupán felnőttképzéses képesítés 3, nem állja meg a helyét, hogy azt írtuk volna, Horváth nem rendelkezik ezt megelőző felsőfokú végzettséggel, a bejegyzés első bekezédésében ugyanis megemlítjük, hogy a Határőrtiszti Főiskolán szerzett diplomát. A kérelem részleteit, és az ÁO hivatalos álláspontját alább olvashatják.

Horváth ügyvédjének helyreigazítási kérelmében többek között a következők állnak:

Az Önök által üzemeltetett blog.hu honlapon megjelenő http://atlatszooktatas.blog.hu blogon (sajtótermék) 2014. február 3-án „Erősen kamugyanús a tűzijátékozó karcagi kazah konzul diplomája” címmel megjelent írásban szereplő egyes tényállítások valótlanok illetve egyes tényeket hamis színben tüntettek fel. Mindezek alapján a Ptk. 79.§-ra figyelemmel, a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló 2010. évi CIV. törvény 12.§-a alapján az alábbiakban követeljük sajtó-helyreigazítási közlemény közzétételét az inkriminált bejegyzéssel megegyező helyen.

a bejegyzés Horváth László Önéletrajzát veszi alapul, ahol sem utalás, sem pedig tényállítás nem jelenik arról, hogy itt a magyar oktatási rendszerben és tudományos életben elfogadott tudományos fokozatról illetve végzettségről lenne szó. Ezt a cikkben egyébként később már módosítják, amikor azt írják, hogy Ügyfelem „Életrajza szerint Horváth itt 2004-től 2006-ig MBA (Master of Business Administration) és PhD képesítést is szerzett.

Álláspontunk szerint a hivatkozott tényállítás nem fedi a valóságot, hiszen Ügyfelem az Önéletrajzában a tanulmányok között szerepelteti a két képzettséget, azokról nem állítja, hogy a magyar jogszabályok szerint akkreditált képzési rendszerben szerzett tudományos fokozatok lennének, ahogy azt a bejegyzés szerzője teszi. Sőt! A képzettséget követően megnevezi az oklevelet kiadó intézményt. Pont akkor keltene Ügyfelem hamis látszatot, ha a tudományos fokozatoknál jelenítené meg a két kifogásolt képzettséget, valamint a nevében szerepeltetné, és nem írta volna oda a képző intézményt.

Ügyfelem az MBA és PhD megjelölést hivatalos és nem hivatalos megjelenései során a nevében nem szerepeltette és nem szerepelteti.

A cikkben szereplő párhuzamok „Bánki Erik, Szabó Zsolt, Tóth József” azt a hamis látszatot keltik, mintha ügyfelem nem rendelkezne Magyarországon elismert, felsőfokú végzettséggel, és a két felnőttképzés keretében szerzett képesítésre a felsőfokú végzettség igazolására volt szüksége. Ezzel szemben a valóság az, hogy Ügyfelem főiskolai diplomával (határőrtiszt és gépészmérnök) rendelkezik. A két képesítést szakmai érdeklődésből szerezte meg.

Az Átlátszó Oktatás blog álláspontja a kérelemmel kapcsolatban a következő. 

Helyreigazítási kérelmet kaptunk Horváth László ügyvédjétől, amely szerint az önéletrajzban „sem utalás, sem pedig tényállítás nem jelenik arról, hogy itt a magyar oktatási rendszerben és tudományos életben elfogadott tudományos fokozatról illetve végzettségről lenne szó.” A kérelemnek nem teszünk eleget: a kifogásolt cikk pontosan bemutatja, hogy az MBA és PhD feltüntetése Horváth úr esetében miért erősen problematikus; ezen állítások egyikét sem érinti a helyreigazítási kérelem. 

Megosztás