Egyéb

Leminősítette az európai akkreditációs szervezet a MAB-ot

Névtelen_1.jpg

A magyar egyetemi oktatás minőségbiztosítási szervezete, a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB) honlapján egy rövid közlemény jelent meg, mely arról tájékoztat, hogy a testület elvesztette állandó tagságát a brüsszeli székhelyű ENQA (European Association for Quality Assurance in Higher Education) nevű szervezetben. Az ENQA levelét is csatolták, amely szerint a magyar tagságot egyelőre átmenetileg függesztették föl, mivel a MAB két ENQA kritériumnak való (3: megfelelő anyagi források; 4: függetlenség) megfelelésről sem tudott megnyugtató bizonyítékkal szolgálni. A MAB az ügyben kiadott egy bekezdéses közleményében még annyit jegyzett meg, mindkét kritérium a testület hatáskörén kívüli, így a helyzet megváltozásához elsősorban új jogszabályok lennének szükségesek.

Az ENQA levelét magyar fordításban itt közöljük:

Prof. Balázs Ervin részére

elnök, Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság

Dublin, 2014. január 17.

Tisztelt Balázs Professzor,

Azért írok Önnek, hogy tájékoztassam egy, a szervezetünk által 2013. november 29.-én hozott határozatról a MAB tagságát illetően.

Ahogy azt már tudja, az elnökség már megvitatta a felülvizsgálati bizottság jelentését október 28.-i ülésén és ezúton is szeretném megköszönni, hogy a további információk rendelkezésre bocsátásában szíves rendelkezésünkre állt.

Elmondásából az elnökség arra következtetésre jutott, hogy míg más kritériumok esetében a tagság elvárásait kielégítik, a 3-as (források) és az 5-ös (függetlenség) kritériumainál jelentősen az elvárt szint alatt maradnak.

Valóban, a gazdasági instabilitás (állami költségvetési normatívájuk a 2013-as év második felére egészen novemberig nem érkezett meg) és az a tény, hogy az oktatási hatóságok bármely esetben megváltoztathatják a MAB döntéseit, illetve hogy MAB-akkreditáció nélkül is kiadhatnak felsőoktatási intézményeknek működési engedélyeket, az elnökségben komoly aggodalmat váltott ki.

Ehhez jön még az is, hogy a felsőoktatási államtitkárral a MAB kinevezési folyamatáról történt egyeztetések még mindig bizonytalanul haladnak.

Mivel szervezetünk teljes jogú tagságához az összes elvárásunkkal szembeni lényegi egyezés kötelező, az elnökség nem tudja a MAB teljes jogú tagságát megújítani, így a szervezet innentől az „ENQA tag ellenőrzés alatt” státuszba minősül át két éves időtartamra 2013. november 29.-től számítva, és ez alatt az időszak alatt újabb, teljes ellenőrzési procedúrán kell átesnie annak végéig, vagy hamarabb, ha a MAB ezt igényli.

Levelemet azzal zárnám, hogy kiemeljem, a jelentés megerősítette a MAB-nak és munkatársainak magas szintű szakértelmét az egyetemi akkreditáció terén. Mivel a MAB több mint tíz éve teljes jogú tagunk, ezért őszintén remélem, hogy a két jelentős, fentebb említett hiányosságot hamarosan figyelembe veszik és az elkövetkező két év alatt jelentős mértékben kijavítják.

Üdvözlettel,

Padraig Walsh

az ENQA elnöke

Megosztás