Egyéb

Liberális párt menni elítélni HÖOK elnök

Fodor Gábor féle liberális párt elítéli azt, hogy Körösparti Péter a HÖK irodájában kifüggesztett egy Horthy festményt. A HÖOK iroda elé összehívtak egy sajtótájékoztatót és annak keretében átadtak egy Tisza István, Wass Albert és Nyírő József képet az elnöknek. Sosem voltam még a Liberálisok sajttáján. Megnéztem.

2013-11-08 12.33.28.jpg

Átlagos novemberi budapesti nap a mai. A Liberálisok 12.30-ra hirdettek meg egy sajtótájékoztatót a HÖOK iroda elé, ahol személyesen Köröspartinak akarták átadni a fent említett képeket. Kicsit késésben voltam, mert nem értem el azt a trolit amelyikkel menni akartam, így egy másikkal kellett mennem, ami kicsit messzebb rakott le. Nem para, sétáltam.  Pont akkor értem oda a Damjanich utca 44.-hez, ahol a HÖOK központ található, amikor Bősz Anett és Vatai Szabolcs, a Liberálisok két alapító tagja is befutott. Együtt mentem be velük és együtt is lifteztünk fel a harmadikra. Amikor kiléptem a liftből egy ATV-s kamera világított bele a pofámba, de rajtam és rajtuk kívül nem volt más sajtós. Én is csak azért mentem el, mert az Átlátszó oktatás hozta le először (ITT megtaláltuk és ITT Köröspartit is megkérdeztük), hogy a HÖOK elnök irodájában lóg egy Horthy kép.

2013-11-08 12.36.54.jpg

Az iroda előtt bemutatkozás, hello, hello. Utána kezdődött is a sajtáj. Bősz Anett a Liberálisok és a Fiatal Liberálisok nevében többször elmondta, hogy „nagyon kicsi költségvetésük van és így nem sikerült bekereteznie a képeket, de reméli az elnök úrnak így is megfelelnek”. Utána volt még egy gyors pózolás az ATV kamerája előtt, majd bementünk az irodába, ahol már várt minket a HÖOK titkár, mert az „Elnök Úr házon kívül van”. Bent Bősz Anett – aki maga is hallgatói képviselő volt a Corvinuson – megint elmondta, hogy elítélik azt, hogy a HÖOK elnök falán egy olyan ember képe lóg kint, aki a társadalom számára megosztó (Bővebben lent, a Liberálisok közleményében olvashattok). Meg persze az sem tetszett nekik, hogy a Horthy-s kép a közpénzből fenntartott HÖK irodában van. Ezek után a HÖOK iroda titkára szépen átvette a Tisza István, Wass Albert és Nyírő József képeket, s eközben Bősz Anett megkérte a hölgyet, hogy kérdezze meg a HÖOK Elnök Urat, hogy melyik képet szeretné megtartani, majd hozzátette azt is, hogy ő nagyon szeretné, ha mindegyiket megtartaná, de ezt persze az elnök szíve joga eldönteni, hogy mit fog velük csinálni. Bősz Anett azon kérdésére, hogy a HÖOK-nak van-e szervezeti állásfoglalása Horthyról, és arról, hogy a képe miért lógott a HÖOK elnök falán, a titkár azt mondta ” nincs szervezeti állásfoglalás és egyéb információért a elnökséghez kell fordulni, mert ő nem tud erről nyilatkozni”. Hát így. 

2013-11-08 12.37.47.jpg

Körülbelül eddig tartott ez a „nagyszerű” esemény. Ezután ki is jöttünk a HÖOK irodából, ami szerintem elég szép. Az ATV-s riporternek volt még két kérdése Anetthez, majd ment mindenki a dolgára. 

A Liberálisok sajtóközleménye:

A Magyar Liberális Párt ifjúsági szervezete, a Fiatal Liberálisok határozottan ellenzik, hogy a HÖOK elnökének, Körösparti Péternek irodájában Horthy Miklós festménye lóg.

Tisza István, Wass Albert, vagy Nyírő József kerüljön Horthy Miklós mellé a falra? Ezt a kérdést intézi Bősz Anett és Vatai Szabolcs a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának vezetőjéhez, Körösparti Péterhez. A minap bejárta az internetet a kép, mely szerint Körösparti Péter a kormányzó festményét akasztotta a közpénzből fenntartott irodája falára. Amikor a HÖOK-elnöknek szegezték a kérdést, hogy mit keres a kép a falon, azt felelte: magánügy.

A Horthy-szobor avatása a Fiatal Liberálisok számos felsorakoztatható érv miatt elfogadhatatlan. A teljesség igénye nélkül:
1. A királyt nélkülözni kénytelen Magyar Királyság kormányzója volt az, aki aláírta a trianoni szerződést.

2. Ő kormányozta az országot a II. Világháború alatt, melynek során hazánk példátlan, történelmi veszteségeket szenvedett el. Világviszonylatban csak Oroszország végzett előttünk, tekintve az áldozatok lakosságarányosan mért számát. Ebbe belefoglaltatnak a zsidó- és cigányszármazású honfitársaink, akik közel félmillióan vesztették életüket, de a második magyar hadsereg doni megsemmisülése is Horthy kormányzásának számlájára írható.

3. A II. Világháború veszteségeit a kormányzó enyhíthette, illetve megakadályozhatta volna, de nem tette meg.

4. Horthy egy olyan autoriter rendszer legfőbb vezetője volt, amely rendszer Európa első zsidótörvényeiért felel. Ebben a minőségében Horthy-t személyes felelősség terheli a saját aláírásával szentesített súlyosan jogkorlátozó, vállaltan antiszemita jogszabályok miatt.

Tengerészként elévülhetetlen érdemei vannak, ez volt a neki való szerepkör, azonban politikusként igen gyenge és szűklátókörű volt, államférfinak pedig semmi szín alatt nem lehet nevezni. Horthy Miklós sem azt nem érdemli meg, hogy szobra legyen, sem azt, hogy utcát nevezzenek el róla. Az pedig, hogy valaki kiakasztja-e a róla készült festményt a falán, kizárólag addig magánügy, amíg az egy magánlakáson történik. Abban a pillanatban, hogy a festmény a magyar hallgatók egészét képviselő érdekképviseleti szerv elnökének irodája, a festmény kiakasztása közügy, ezért a HÖOK elnökének válaszolnia kell a kérdésre, miszerint hogy kerül Horthy Miklós az irodája falára. Ma délután ajándékként elvisszük neki Nyírő József, Wass Albert és Tisza István képeit, feltéve neki a kérdést, hogy kíván-e még ebből a kultúrkörből bárkit is az irodája falára szegezni.

Bősz Anett és Vatai Szabolcs,
A Magyar Liberális Párt alapító tagjai

Megosztás