Egyéb

Vélemény: Mi történt a HaHával?

Szeretjük a HaHát, de a mai performansz végtelenül égő volt, és a helyzet teljes félreértéséről tanúskodik.

Az Átlátszó Oktatás szerzőinek talán nem kell titkolniuk, hogy sok mindenben szimpatizálnak a Hallgatói Hálózattal, sőt több HaHás aktivista is található szerzőink közül. Ugyanakkor sokunkat elszomorított a mai Koppány Csoportos produkciójuk az NGM-nél. A történetben különösen az a fájó, hogy a HaHának valójában a kezében volt a ,,megoldás” a kezdetek óta sok vitát kiváltó belvárosi értelmiségi belterj problémára. Ráadásul ugyanaz a Birtalan Gergő találta ki a Veled Egyetemben projektet, aki most Molnár F. Árpáddal interjúzva égeti a Hálózatot.

A Hallgatói Hálózatban természetesen kis számban találhatóak jobboldali, konzervatív és/vagy Fideszes fiatalok, de a valódi törésvonal (talán valamennyire a felbomlás előtti LMP-re hasonlító módon) a ,,doktríner” belvárosi liberális értelmiségi vonal és a nyitni kéne a Körúton kívülre vonal között húzodott, húzodik. A ,,nyitni kéne” vonal megnyilvánulása volt a Koppány Csopival és a devizahitelesekkel való barátkozás. Viszont szerintünk ez elképesztően nagy idiotizmus, ami mélyen a HaHa szokásos színvonala alatt van.

Először: a HaHa egy oktatáspolitikai szervezet, amely próbál nagyon módjával megnyilvánulni az oktatáson kívüli kérdésekben. Mi köze van a devizahiteleseknek az oktatáshoz? Miközben a HaHa nem jelent meg például a Prideon szervezetként (persze rengeteg tagja magánemberként ott volt), mondván, hogy a melegjogok nem oktatáspolitika, most egy abszolút nem oktatáspolitikai ügyben nyilvánult meg vérgáz emberek társaságában. Ezzel elveszti különlegességét, hogy kompetensen tud érdekeket védeni az oktatás területén, és borzasztóan lejáratja magát.

Pedig a HaHa igazán különleges volt: teljesen alulról szerveződő, teljesen független és szabad szervezet. Nem volt főnök, nem irányította senki és mégis működött. Többezres tüntetéseket szervezett és megcsinálta Magyarország első egyetemfoglalását. Olyan módszerekkel működött, amikben élmény volt részt venni: teljesen demokratikus döntéshozatal, internetes szavazási módszer, kézjelek. Aki nem vett benne részt, az sok mindenből maradt ki.

Másodszor: Most már Bajnai nem amiatt tagadja le a HaHát, mert semmi köze hozzá, hanem mert ciki. Változás bármi áron. Bármi áron??? A szélsőjobbal való dumcsizással nem csak az a baj, hogy velük sokunk szerint nem szabad dumcsizni, hanem a morális vetülettől elmozdulva a politikai hasznosság szempontja felé, hogy itt a radikális jobberek hatalmas túlértékelése történik. Miközben a HaHa nem tud kb. semmilyen vidéki működést felmutatni, és bár a közelmúltban megalakult a Cigány Hallgatók Hálózata, a HaHa még mindig nem tényező az oktatás elkúrásának egyik legfontosabb területén, a romák esélyegyenlőségében (egyenlőtlenségében), most legalább sikerült nyitni a társadalmilag marha fontos Kopi Csopi és Molnár F. Árpád felé.

Harmadszor: szinte már közhely, de valószínűleg igaz, hogy a Körúton belüli értelmiségnek hatalmas felelőssége van abban, hogy a rendszerváltás óta nem fejlődött úgy az ország, ahogy fejlődhetett volna. A ,,ballib” értelmiség megkötötte a maga kis kompromisszumait, elírogatott az ÉS-be, kiment tüntetni az Új Színházhoz, de az igazán fontos társadalmi kérdésekről (például: intézményesített iskolai szegregáció) nem mondott semmi relevánsat. A HaHa, az első komoly, alulról szerveződő, jelentős erőt felmutatni képes és valóban civil szervezet jól ismerte fel, hogy eddig valami nagyon el lett rontva.

Azonban miután előre borítékolható módon kifulladtak az egyébként mind tartalmukban (az eredetihez képest megötszörözték az egyetemi keretszámokat), mind formájukban (demokráciaélményt adtak rengeteg embernek) sikeres tüntetések, az aktivisták nem igazán tudtak mit kezdeni magukkal. Semmilyen kezdeményezést nem tudtak sikeresen megvalósítani, pedig volt több is, ami legalább úgy kellett volna a társadalomnak, mint némi rezsicsökkentés. Például a most Kopi Csopizó Birtalan Gergő megálmodta a Veled Egyetemben nevű projektet, aminek az lett volna a lényege, hogy a HaHások járják az országot, és különböző településeken a helyiekkel együtt gondolkoznak az oktatás problémáin. A kezdeményezés abszolút megvalósítható lett volna, és pár hónap alatt pénzt is találtak volna rá. De úgy tűnik ez túl nagy intellektuális és szervezési befektetés lett volna. Sajnos a mai NGM-s bulit sokkal egyszerűbb volt megszervezni, így annak ellenére valósulhatott meg, hogy kb. annyi értelme volt, mint egy átlag Heti Válaszos leleplező anyagnak vagy Magyar Nemzet publinak. Semmi.

Ha tetszett a poszt, meg akkor is ha nem, szavazz ránk a Goldenblog internetes blogterrorista ketrecharcban. És lájkojjá’ minket a Facebookon.

Megosztás