Mutyimondó

Végeláthatatlan nyomozás a játszótérfejlesztésre kapott EU-s pénzek ügyében – Heti Mutyimondó

A gyanús cégek sorra megszűnnek, a NAV mégis öt éve tologatja az aktákat a tízéves mutyi nyomozásában: annak idején az OLAF szólt az ügyészségnek, hogy picit túlárazottak a vidéki játszótérfejlesztések. 1,4 milliárd az ablakban. A jó hír viszont, hogy a közmédia sem tehet meg bármit: igenis felelős az MTI-OS a közlemények tartalmáért, amennyiben veszi a fáradtságot, hogy szemezgetve közöljön – ezt mondta ki a napokban a Kúria a Magyar Helsinki Bizottság keresete alapján.

OLAF-jelzések: öt éve nyomoz a NAV az 1,4 milliárdos játszótér-botrányban

Egy évtizede nagy játszótérfejlesztések indultak számos településen európai uniós támogatásból összesen 1,4 milliárd forint értékben. Ám kiderült, hogy a kivitelezések a piaci árnál jóval drágábban történtek meg, ezért az EU visszakérte a pénzt az önkormányzatoktól. Az Európai Csalás Elleni Hivatal öt évvel ezelőtt a magyar ügyészséghez fordult, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pedig azóta nyomoz az ügyben. Közben két érintett cég már megszűnt.

Helyreigazítási perek indulhatnak az MTI Országos Sajtószolgálata ellen a Kúria döntése nyomán

A Magyar Helsinki Bizottság pert indított az MTI Országos Sajtószolgálata (MTI OS) ellen. Az MTI OS azt a gyakorlatot alakította ki, hogy számos, a kormánynak kellemetlen ügyről szóló közleményt azok tartalmára való hivatkozással nem tesz közzé, azonban elhárítja a felelősséget magától azon kormánypárti közlemények miatt, amelyeket viszont megoszt a nyilvánossággal. A Kúria kimondta: ha ténylegesen válogatnak a közlemények közzététele során, akkor vállalniuk kell a felelősséget a szűrőjükön átengedett szövegekért. Indulhatnak a helyreigazítási perek.

A héten emellett:

  • újabb példával támasztottuk alá, hogy valóban családbarát a rezsim: Tiborcz István bátyja vezérigazgató lett egy érdekes cégben,
  • nyertes pernek örültünk: igenis közszereplő a CBA-s Baldauf László, így ér közölni a fényképét,
  • magunk elé képzeltünk egy úszó szivattyútelepet, amivel hűtik majd a paksi atomerőművet, ha olyan alacsony lesz a Duna vízállása, mint tavaly volt,
  • regisztráltuk a heti Mészárost: 26 milliárdért építheti a cége az új Néprajzi Múzeumot,
  • írtunk a Mészáros-jelenség árnyoldaláról is: korrupcióellenes nyomozók vizsgálják az aranyáron mért érdi vasútszakaszt.

 

További cikkeink:

Megosztás