Mutyimondó

84 milliárd ment határon túlra, 109 helyreigazítási pert vesztett a kormánybarát sajtó – Heti Mutyimondó

Évről évre több pénzt, tavaly több mint 84 milliárd forintot tolt ki a kormány határon túlra – összegezte az Átlátszó Erdély csapata, hiába nehezítette meg munkájukat a pénzosztó Bethlen Gábor Alap kereshetetlen, pdf-es adatközléssel. Bemutattunk egy másik, sokatmondó számot is a héten: 109 vs 14 volt a kormánypropaganda és a független média vesztes helyreigazítási pereinek aránya 2018-ban.

Foci, templom, iskola: 84 milliárd forint állami támogatás ment tavaly a határon túlra

Tavaly rátett egy lapáttal a Bethlen Gábor Alap a 2017-es rekordévre: összesítésünk szerint 84,3 milliárd forint támogatást ítélt meg, nagyrészt határon túli szervezetek számára. A legnagyobb pénzeket a határon túli egyetemek, egyházak, és persze a fociklubok kapták. A második Fidesz-kormány hatalomra kerülése óta folyamatosan növekednek a határon túli szervezetek számára megítélt támogatások.

109 helyreigazítási pert vesztett 2018-ban a kormányközeli média

A Fővárosi Törvényszéktől kikért adatok szerint 2018-ban összesen 109 sajtó-helyreigazítási pert vesztett a 888, a közmédia, a Lokál, a Magyar Idők, az Origo, a Pesti Srácok, a Ripost és a TV2. Összehasonlításképpen kikértük a kormánypárti politikusok által folyamatosan támadott, és “sorosista, ellenzéki, balliberális, hazug” jelzőkkel illetett néhány szerkesztőség 2018-as helyreigazítási statisztikáit is. A bíróságtól kapott adatok szerint a 444, az Index, a (választás után bezárt) Magyar Nemzet, az RTL Klub és az Átlátszó összesen 14 helyreigazítási pert vesztett el tavaly részben vagy egészben.

A héten emellett:

  • együtt éreztünk az ügyvéddel, aki kölcsönadott egy bírónak egy csomó pénzt, de hiába várja vissza,
  • végrehajtási eljárást indítottunk a Külügyminisztérium ellen, mert jogerős bírósági ítélet ellenére sem adta ki az általunk igényelt összes közérdekű adatot,
  • nem tudtuk bemutatni, milyen új közvilágítást csinált az Elios havercége Szombathelyen, mert annyira sötét volt,
  • meghökkentünk Emanuel Macron francia elnök biztonsági főnökének putyinista kapcsolatain,
  • alig várjuk, hogy átmehessünk az új Duna-hídon, aminek csak a tervdokumentációja 4,1 milliárdba kerül.

További cikkeink:

Megosztás