Mutyimondó

Központi rendszerbe szervezett térfigyelő kamerák, tiltakozás a hajléktalanság kriminalizálása ellen | Heti Mutyimondó

Ezen a héten bejártuk a négy éve leégett Kodály köröndi palotát, drónfelvételt készítettünk a szentgáli tiszafás természetvédelmi területen zajló fakivágásokról, észrevettük, hogy a belügyminisztérium központi rendszerbe szervezné az országban működő térfigyelő kamerákat, és elmagyaráztuk, miért tiltakozik több mint 1500 ügyvéd a hajléktalanság kriminalizálása ellen.

Új beruházó érkezett, de még mindig szörnyű állapotban van a leégett Kodály köröndi palota

Az Andrássy út 83-85. szám alatti műemlék épület tetőszerkezete és harmadik emelete 2014. július 15-én leégett. Az épületet életveszélyessé nyilvánította a katasztrófavédelem, a lakókat kiköltöztették. A biztosító nem fizette ki a kárt, az emiatti per még mindig folyamatban van. Az önkormányzat viszont tavaly eladta a házban lévő ingatlanjait egy új beruházónak, aki 25 nagyméretű lakást szeretne kialakítani a leégett emelet rekonstruálásával, és a régi tető újjáépítésével. Már az engedélyezési tervezés folyamata zajlik, mi pedig körülnéztünk a még mindig borzasztó állapotban lévő palotában.

Hetek óta vágják a fákat a szentgáli tiszafás természetvédelmi területen – drónvideón a pusztítás

Az érintett állami szereplők: a nemzeti park, a kormányhivatal és az erdészet szerint minden rendben van – a helyiek szerint viszont ilyen-olyan indokokkal immár húsz éve tempósan fogy az erdő a természetvédelmi területen: ha nem is méretre, de a megmaradt fák mennyiségét tekintve mindenképp. Videóriport.

Miért tiltakozik már több mint ezerötszáz ügyvéd a hajléktalanok állami üldözése ellen?

Példátlan az elmúlt évtizedekben, hogy ügyvédek ezrével tiltakozzanak egy szabály alkalmazása miatt, most mégis ez történik. Nyilván korábban is lett volna erre bőven ok, de most következett el ez a pillanat. Ésik Sándor budapesti ügyvéd petíciójához két nap alatt több mint 1600-an csatlakoztak. Emellett születtek alternatív szövegek is, és általában megy a gondolkodás szakmai körökben arról, hogy mit tehet jogászként az ember ilyen helyzetben, és erkölcsileg mit lenne helyes tennie. Ebben az írásban megpróbálom összefoglalni, hogy milyen jogi és egyéb természetű indokok vezettek idáig, és hogy mit tehet egy bíró vagy egy ügyvéd ebben a helyzetben.

Hahó, éppen több tízezer térfigyelő kamerát szervezne rendszerbe az állam

Heti hét napban, napi 24 órában, biankó felhatalmazás alapján elvileg szinte bármit meg lehet figyelni, ha elfogadja az Országgyűlés a kamerás megfigyelést kiterjesztő törvényjavaslatot. A belügyminiszter által múlt pénteken benyújtott belügyi salátatörvény ezenkívül több tízezer, különböző célból telepített megfigyelőkamera felvételeit egy központi tárhelyre vinné át, és jelentősen megemelné a rendőrségi és a közterületfelügyeleti kamerák tárolási idejét is. Mindez ellentétes az Alaptörvénnyel és az uniós GDPR rendelettel.

Az elmúlt héten ezen kívül többek között:

További cikkeink:

A Heti Mutyimondó hírlevél következő száma 2018. november 2-án (pénteken) jelenik meg. Iratkozz fel az Átlátszó hírlevelére! Csak az e-mailcímedre van szükségünk, hogy minden cikkünk azonnal ott legyen a postaládádban.



 

Megosztás