Az elmúlt hét hírei

Mészáros Lőrinc gyerekeinek cége napi egymillió forintnál is több nyereséget termel | Heti Mutyimondó

Napi egymillió forintnál is több nyereséget termel Mészáros Lőrinc gyerekeinek cége

Az egykori felcsúti polgármester három gyerekének cége, a Fejér-B.Á.L. Zrt egyszerűen képtelen veszíteni. Beatrix, Ágnes és ifjabb Lőrinc saját vállalkozásukkal – egyedül vagy több cégből álló konzorcium tagjaként – az elmúlt 3 évben 17 pályázatra adtak be érvényes ajánlatot, a tenderek összértéke 70,8 milliárd forint volt. Ebből mindössze két ajánlatuk nem nyert, ezek értéke mindösszesen 255 millió forint volt. Gyerekei cégének közbeszerzéseit átnézve pedig az is kijelenthető: ha a sarjak ugyanolyan tempóban szivattyúzzák ki a közpénzt, mint eddig, akkor ők is nagyon gyorsan felkerülhetnek a gazdaglistára. Megnéztük azt is, hogy ugyanezek a mutatók hogy alakultak Mészáros Lőrinc fő cégénél, a Mészáros és Mészáros Kft.-nél. Itt egy kicsit más számok jöttek ki: a Mészáros és Mészáros Kft. az Orbán-kormány beiktatása óta 638 milliárd forint értékű közbeszerzésen indult egyedül illetve másokkal közösen, a nyertes pályázatok értéke 491 milliárd forint, a veszteseké 147 milliárd forint.

Balhés szocik és fideszes polgármesterek egyengetik a dunakeszi hulladéklerakó ügyét

Hétpróbás politikai kalandorokhoz vezetnek a szálak az Átlátszó által bemutatott dunakeszi hulladéklerakó ügyében. Július 9-i cikkünk hatására a fideszes vezetésű Dunakeszi a SA-HO Kft.-vel való együttműködési megállapodás felmondását kezdeményezte és 3,5 tonnás súlykorlátozást rendelt el a lerakóhoz vezető útra – emiatt jelenleg a hulladékszállító teherautók nem tudnak eljutni a telepre. Az ott üzemelő cég a fenti korlátozásra hivatkozva nem engedte korábban az Átlátszó újságíróit a helyszínre. A cég szerint a a porszennyezésről az útépítés tehet, a SA-HO nem kezel veszélyes hulladékot, és az odavezető úton sem lehetséges ilyesmire bukkanni, mondjuk az utóbbi állítást személyes tapasztalatunk is cáfolta. Közben az is kiderült, hogy a SA-HO még a tevékenységéről szóló 2017-es éves jelentést nem küldte el az Érdi Járási Hivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának. Július végén ugyanakkor újabb szerződés-tervezetet fogadott el a dunakeszi képviselőtestület. Eszerint a SA-HO kötelezettséget vállal, hogy három éven belül fasort telepít a lerakóhoz vezető út mellé, az illegálisan elhelyezett hulladékot elszállíttatja, a lerakót pedig szabályosan, az engedélyében foglaltak szerint működteti.

A minisztérium sajtósa köteles tűrni, ha lefényképezi őt az újságíró, amikor éppen nem engedi be egy fontos eseményre

A sajtónak joga van a közérdeklődésre számot tartó eseményekről arckép közlésével együtt beszámolni, ha a tudósítás objektív és a fénykép nem mutat valakit megalázó módon – mondta ki nemrég a Fővárosi Ítélőtábla egy, a Magyar Nemzet ellen a Nemzetgazdasági Minisztérium munkatársa által indított perben. Úgy is fogalmazhatunk, hogy a közhatalom nevében eljárók egyre inkább kötelesek arcukkal is vállalni a döntéseiket és eljárásaikat, nem bújhatnak el a hivatal arctalan falai és semmitmondó neve mögé.

Az elmúlt héten ezen kívül többek között:

  • Megírtuk, hogy a kaposvári rendőrkapitányság helyi parancsnoka olyan utasítást adott ki, amely több esetben intézkedéskényszert írt elő. Az e-mailt egy Zsaruhumor elnevezésű Facebook-oldal tette közzé augusztus 3-án. A levél indokát az adta, hogy „Kaposvárnak feladatot határoztak meg, amit nem volt hajlandó végrehajtani.” Vagyis az egyenruhások nem hozták az elvárt tettenéréses elfogások számát. Megkerestük a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányságot, akik azt mondták a helyi parancsnok félreértelmezte a feladat-meghatározást és amint tudomásukra jutott, visszavonatta.
  • Kikértük az Országos Rendőr-főkapitányságtól (ORFK) közérdekű adatigénylés keretében, hogy 2013 és 2017 között hány közlekedési és közrend elleni szabálysértés miatt indult eljárás, mennyi volt az eljárás alá vont személyek, köztük a külföldiek száma, valamint, hogy a kiszabott pénzbírságok mekkora összeget tettek ki – és abból mennyit sikerült behajtani. 2017-ben mindössze 1,87 milliárd forint folyt be abból a 4,57 milliárd forint pénzbírságból, amelyet a rendőrség a közlekedési és a közrend elleni szabálysértések miatt szabott ki Magyarországon. Az elmúlt öt évben 21,5 milliárd forintnyi bírságot szabtak ki, ám ebből az állam kasszája csupán 8,58 milliárd forinttal gazdagodott. Infografikákon vizualizáltuk a rendőrségtől kapott adatokat.
  • Megnéztük a HírTV új híradóját és ott dolgozókkal beszélgettünk, hogy milyen volt gyakorlatban az átállás, miután múlt héten szerdán a Fidesz „visszafoglalta” a televíziót. Egy nappal az átállás után, este már teljesen más Híradót láthattak a nézők, mint amit addig megszoktak. A műsor stílusában és tartalmában is olyan volt, mint egy Echo Tv-s műsor. Nem véletlenül, a csütörtöki adást már egy Echo Tv-s dolgozó szerkesztette. Aznap egy teljes anyag is átkerült, ahol még a riporter mikrofonja is Echo TV-s volt, szóval a látszattal se törődtek. Egyik ott dolgozó forrásunk elmondta, szerinte mostmár elég lesz a Magyar Idők vagy az MTI által megírt szöveget átvenni és lehozni. Ezen kívül elmondta, hogy új dresscode-ot is bevezettek, miszerint ujjatlan blúzban nem lehet megjelenni, ezen kívül kerülendő a térd feletti rövidnadrág és a szoknya.
  • Megkerestük a HírTV új vezetőségét, mert kíváncsiak voltunk, hogy a hatalomátvétel után például a Célpont című oknyomozó műsor folytatódik-e. Szikszai Péter vezérigazgató-helyettes válaszolt. Szikszai azt a Magyar Időknek már elmondta, hogy összesen 12 műsort szüntettek meg, nekünk pedig azt is megküldte, melyekről van szó. A lista nem tartalmazza az összes műsort, mert ahogy Szikszai fogalmazott, “most mind nem jut eszembe.” Teszári Nóra politikai műsora megszűnik, de a másik műsoráról, a Kép-regényről azt írta: “a Kép-regény c. műsoroknak mennek az ismétlései, kivétel a Sas Józsefről szóló rész, mert attól hidegrázást kapok.” A Riasztás pedig menni fog tovább, szerinte ugyanis “úgy néz ki, a stábból maradt két emberrel össze tudunk hozni heti 23 percet.”
  • Beszámoltunk arról, hogy Hadházy Ákos országgyűlési képviselő megpróbált utánajárni, hogy miért kapott fiktív szerződéssel 3,6 millió forintot a Pető András Főiskola egyik korábbi vezetője a BME akkori kancellárjától, a májusban lemondott Barta-Eke Gyulától. A BME gépészmérnöki kar dolgozói azon háborodtak fel, hogy 2016-ban felkérte néhányukat az egyetem, fejlesszenek ki és gyártsanak le speciális, fejlesztő kisbútorokat a Nemzetközi Pető Intézet (jelenleg a Semmelweis Egyetem egyik kara) részére. Ezt el is végezték társadalmi munkában, hallgatókat is bevonva, a nemes cél érdekében nem is reméltek ellenszolgáltatást. Csakhogy később a tudomásukra jutott, hogy az EMMI a munkáért 10 millió forintot utalt a BME-nek a feladatra, amiből ők semmit sem láttak.

További cikkeink:

A Heti Mutyimondó hírlevél következő száma 2018. augusztus 17-én (pénteken) jelenik meg. Iratkozz fel az Átlátszó hírlevelére! Csak az e-mail címedre van szükségünk, hogy minden cikkünk azonnal ott legyen a postaládádban.



 

Megosztás