Heti lapszemle

Ki kell adni a Hosszú Katinkáékkal kötött szerződéseket, uniós támogatással épülnek a fideszes kúriák – Heti lapszemle

24.hu: A Bp2017. Kft.-nek ki kell adnia a Hosszú Katinkáékkal kötött szerződéseket

A budapesti vizes világbajnokságot szervező Bp2017. Kft. nem titkolhatja tovább, hogy miben állapodott meg a Hosszú Katinka és Shane Tusup tulajdonában lévő Iron Corporation Kft.-vel a Duna Aréna kapcsán. A bíróság a szerződések kiadására kötelezte a Bp 2017. Kft.-t, amely 500 ezer forintos bírságot is kapott, mert az tagadta, hogy vannak a birtokában ilyen megállapodások. A bíróságon a Bp2017. Kft. először azzal érvelt, hogy nem minősül közfeladatot ellátó szervnek, az érintett szerződések fedezete nem költségvetési forrás. Majd aztán arra hivatkozott, hogy nem kötött ilyen szerződéseket. A bíróság viszont kimondta, hogy a cég közpénzzel gazdálkodó szervezet, amelynek a vb megszervezésével közfeladatot kellett ellátnia. Az ítélet nem jogerős. A Bp2017. Kft. fellebbezett az ítélet ellen.

Index: Öt év után kár családi házzá alakítható az EU-s pályázati pénzből épített szálláshely

A kormány 623 jelentkezőnek osztott ki EU-s milliárdokat egy vidékfejlesztési pályázaton, túlnyomó többségüknek falusi szálláshely építésére. Az új ingatlant – mint a lap megírta – öt évig kell szálláshelyként üzemeltetni, utána azonban el lehet adni, vagy családi házzá át lehet alakítani. A nyertesek közt sok a fideszes illetve független polgármester, de található közöttük exállamtitkár, miniszteri rokon, elítélt bűnöző, valamint útépítőcég-vezető is. Területi elosztásban is talált érdekességeket az Index: van például olyan falu, ahol 1800-an laknak, de most tíz darab, egyenként 60-80 milliós panzió épülhet. Másutt a polgármester két különböző rokona kapott kétszer ötvenmilliót.

hvg.hu: A kormány arra kéri a szerinte sorosista-álcivil Helsinkit, hogy ne kelljen elismernie a hazugságát

Arra kéri a kormány a Magyar Helsinki Bizottságot, hogy ne kérjen végrehajtást a jogerős, kormányra nézve kínos ítéletére, hanem várja meg, hogy a Kúria dönt a felülvizsgálatról. A Helsinki idén májusban jogerősen pert nyert Rogán Antal minisztériumával szemben. A bíróság kimondta, hogy a szervezetről a Nemzeti Konzultációban terjesztett állítások hazugságok voltak. Ezért a kétmillió forintos sérelemdíj mellett Miniszterelnöki Kabinetirodának az MTI-n keresztül kell bocsánatot kérnie a Helsinkitől, és 30 napig a kormany.hu nyitóoldalának is ezzel kell majd kezdődnie, mivel a 8 millió polgárhoz eljuttatott hazugsággal ez az arányos elégtétel. A minisztérium most azt kérte a Helsinkitől, hogy mindezt a Kúria döntéséig ne kelljen végrehajtaniuk. Amikor fordítva történt ugyanez, a kormány nem tett gesztust a szervezetnek.

444: Nemzeti Konzultációkért felelős miniszteri biztosa is lesz Magyarországnak

A Magyar Közlöny Hivatalos Értesítőjében jelent meg, hogy Rogán Antal miniszteri biztost nevezett ki a nemzeti konzultáció névre keresztelt propagandatevékenység élére. A kiválasztott Molnár Balázs, aki 2020 júniusáig töltheti be a posztot. A lap emlékeztetett arra, hogy a miniszteri biztos az előző kormányban az európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkári posztot töltötte be, új feladata pedig a Nemzeti Konzultációs Központ feladatainak megszervezése lesz. Vagyis gondoskodnia kell majd a nemzeti konzultációk előkészítésről, lebonyolításáról, valamint közre kell működnie a nemzeti konzultációkkal kapcsolatos tájékoztató tevékenységben is.

Népszava: Két vidéki hírportál megvásárlásával terjeszkedik Ungár Péter LMP-s politikus

Két vidéki hírportál, a szentgotthárdi 9970.hu és az egriugyek.hu tulajdonosa lett Ungár Péter LMP-s politikus. A Népszava úgy tudja, hogy az ellenzéki politikus szeptemberben Szombathelyen és Debrecenben is megpróbál elindítani egy-egy lapot. Emlékezetes, korábban felmerült, hogy Ungár Péter megszerzi a Magyar Nemzetet, de az nem sikerült neki. A politikus ezután vásárolta be magát és ha az nem is jött össze, de bevásárolta magát az Azonnali.hu-ba. Emellett Ungár társtulajdonos a Figyelőben, de mint azt többször hangoztatta, annak működésére semmilyen hatással nincs. A lap visszaidézte az LMP-s politikus azon nyilatkozatát, amely szerint a legjobb az lenne, ha minden megyei jogú városban lenne szabad média, de erre kevés az esély.

Megosztás