sajtószabadság

Tiltott szó lett a „melegfelvonulás” – HírTV-sek meséltek arról, milyen az új vezetés alatt dolgozni

Múlt hét szerdán a Fidesz „visszafoglalta” a HírTV-t. A váltás utáni napon már egy egészen új Híradót láthattunk a csatornán, olyat, amit sokáig nem – vagy talán még soha. Kíváncsiak voltunk, a gyakorlatban hogy néz ki az átállás, ezért több HírTv-st is megkérdeztünk a tapasztalatairól. Ők pedig meséltek, egyet kértek, hogy a nevük ne szerepeljen a cikkben. 

Frissítés (2018. augusztus 8.): Jáky-Szabó Gergely az alábbiakban reagált a cikkünkre. „A minap megjelent egy cikk nálatok, amely arról szólt, hogy a HírTV új vezetésének utasítására használtam a „homoszexuális” kifejezést a „meleg” helyett. Ez nem fedi a valóságot. Az elmúlt három évben, tehát a vezetőségváltás előtt is mindannyiszor, és a most bemutatott felvételen is önszántamból használtam ezt a kifejezést. Sem a vezetőségváltás óta, se pedig az azt megelőző 3 évben egyszer sem érkezett utasítás arra nézvést, hogy ki melyik kifejezést használja ebben a témában, így szerkesztő és műsorvezető kollégáim is mind saját maguk dönthettek erről. Azt ezúton is megerősítem, hogy Nagy Benedek kollégám és én is beadtuk felmondásunkat, de ezt még augusztus elsején, a vezetőségváltás napján tettük meg, három nappal azelőtt, hogy a bemutatott felvétel elkészült. Felmondásunknak tehát ehhez az eseményhez semmi köze.”

Augusztus elseje, szerda reggel 7 óra. A HírTV-n a szokásos hírek mennek. A műsorvezető először az egészségügy borzalmas helyzetéről szóló anyagot konferálja fel, majd azt, hogy nincs elég tanár. 

A dolgozók ekkor már tudják, hogy hamarosan valami történni fog velük: előző nap kaptak értesítést arról, hogy lesz egy nagy értekezlet, amire mindenkit várnak. Sejtették, hogy miről lesz szó: Simicska Lajos hetekkel korábban átadta Nyerges Zsoltnak a tévét (is), a 444 pedig már napokkal korábban megírta, hogy a Fidesz visszaveheti a hatalmat a csatorna fölött. 

Ez végül így is történt: délelőtt bejelentették, hogy az új vezérigazgató-helyettes Szikszai Péter lesz, a hírekért pedig élettársa, Mentes Katalin felel majd. Mindketten Mészáros Lőrinc Echo Tv-jében dolgoztak, amíg fel nem mondtak.

Egy nappal később, csütörtök este már egy teljesen más Híradót láthattak a HírTv-n a nézők. Olyat, amely egyáltalán nem hasonlított arra, amit az elmúlt években megszokhattak.

Az alábbi főbb politikai anyagok mentek le:

  • Reakciók: Momentum flashmob, aggódó szocialisták, jobbikosok, megszűnő Fidesz-bojkott, a HírTv újra a polgári oldalon
  • Zavarosban: követhetetlen jobbikos kampánybeszámoló és nagy mennyiségű készpénz a választás idején

Az egész Híradó, stílusában és tartalmában is olyan volt, mintha az Echo Tv-t néztük volna. Nem véletlenül: aznap az adást egy Echo Tv-s dolgozó szerkesztette. Ráadásul nemcsak a szerkesztő ment át, aznap egy teljes anyag is átkerült Mészáros Lőrinc tévéjétől.

A riport egyébként arról szólt, hogy a „szélsőséges időjárás miatt” drágul a sör, az alábbi videóban a 15. perctől látható.

Ami különösen pikáns, hogy a riportban még a mikrofon is Echo Tv-s volt. Magyarul: a látszatra se adtak. 

A csütörtök késő esti Híradó pedig egy újabb érdekességet tartogatott, abba ugyanis bekerült egy Magyar Idők cikk-feldolgozás. Ilyesmire sem igazán volt korábban példa. 

„Soha nem volt alacsonyabb a nélkülözők száma Magyarországon, mint 2016-ban, az Eurostat vizsgálatai közül ez a legfrissebb adat” – szólt a felkonf, a riportban pedig Szalai Piroska munkaerő-piaci szakértő mondta el a véleményét, ugyanúgy, mint a Magyar Idők-cikkben. A lap egyébként két vágóképen is szerepel.

Az anyagban hurráoptimistán beszélnek a szegénység csökkenéséről. Ahogy egyik HírTv-s beszélgetőpartnerünk megjegyezte, végülis csak egy dolog nem derült ki belőle, hogy hány szegény van Magyarországon, hogy mennyiről csökkent a szám. (Az anyag a 29. perctől látható.)

„Eddig saját kútfőből készültek az anyagok, azt adtuk le, amit a józan ész és az élet diktált. Mostmár szerintem elég lesz az MTI vagy a Magyar Idők szövege. Kimásolják az abban leírt szöveget, és kész a Híradós anyag” – vélekedett egyik forrásunk.  

Mentes Katalinék állítólag már a hatalomátvétel első napján közölték, hogy szakmailag mennyire nem voltak megelégedve a korábbi Híradókkal, a miniszterelnök kötélbarátja kifejezés például egyáltalán nem tetszett nekik.

„A melegfelvonulást se lehet használni, csak azt, hogy homoszexuális felvonulás. Még szinonimaként se. Csak az időjárásnál…” – hozott újabb példát az új időkre egy HírTv-s. És valóban, nézzétek csak ezt a szombati rövid anyagot:

Személyes kedvencünk az az új munkahelyi szabály, amely szerint szerdától ujjatlan blúzban nem lehet megjelenni,  de a térd feletti rövidnadrág és szoknya is kerülendő. Ez kánikulában különösen praktikus.

Megosztás