Az elmúlt hét hírei

Két év alatt 5 milliárd forintot költött reklámra az MVM, ez is a kormánybarát sajtónál landolt | Heti Mutyimondó

“Semmilyen viszonyban nincs a vádlottal”, végül mégis leadta a Safebroker-ügyet a fővárosi főügyész

Célszerűségből másik vádhatóság kijelölését kérte jogosulatlan pénzügyi tevékenység miatt emberek százait megkárosító vádlottak ügyében zajló büntetőeljárásban a Fővárosi Főügyészség vezetője, Ibolya Tibor. A történet érdekessége, hogy korábban az általa vezetett ügyészség több olyan lépést tett, ami a vádlottaknak volt kedvező. Nevük elhallgatását kérő forrásaink szerint a Fővárosi Főügyészség vezetője, Ibolya Tibor nem akart a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség korábbi vezetője, a bűnpártolás gyanúja miatt menesztett Ihász Sándor sorsára jutni, ezért szánta rá magát erre a lépésre.

Két év alatt 5 milliárd forintot költött reklámra az MVM, ez is a kormánybarát sajtónál landolt

Közadatigénylésben kértük ki az MVM-től a 2010 és 2017 között kötött reklámszerződéseinek listáját, mivel azonban a nyilvánosságra hozott táblázatok a Miniszterelnöki Kabinetiroda szkennelt pdf-jeinél is rosszabb minőségűek, csak a 2016-os és 2017-es adatok alapján elemeztük az elmúlt két év adatait. Az állami tulajdonú és monopolhelyzetben lévő Magyar Villamos Művek Zrt. gigantikus reklámbüdzséjéből az elmúlt két évben főként kormányközeli cégek és kormánybarát sajtótermékek részesültek, Andy Vajna csatornájánál és Mészáros Lőrinc lapkiadójánál sokkal több pénzt költöttek, mint előző évben, de 2017-ben már bekerült a pixisbe az ATV és a Népszava is.

Már 1,36 milliárd forintnál járnak a belügyminisztérium Várba költöztetésével kapcsolatos kiadások

Mint az emlékezetes, a kormány a 2014-es országgyűlési választások után jelentette be, hogy a kormányzati szervek a Várnegyedbe költöznek. Az Átlátszó megkeresésére tavaly szeptemberben azt a tájékoztatást adta a Belügyminisztérium, hogy a Várba való költöztetésére vonatkozóan 1,2 milliárd forintot fizettek ki. Idén május 31-ig nettó 1,364 milliárd forintot fizetett ki a Belügyminisztérium a Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési (BMSK) Zrt. részére, amely a tárca Várba való áthelyezését bonyolítja le – derült ki az Átlátszónak megküldött legfrissebb belügyi tájékoztatásból. Vagyis, az összeg mostanra mintegy 150 millióval megnőtt. Az átpakolás időpontjáról viszont továbbra sem tudni.

Az elmúlt héten ezen kívül többek között:

További cikkeink:

 

A Heti Mutyimondó hírlevél következő száma 2018. július 6-án (pénteken) jelenik meg. Iratkozz fel az Átlátszó hírlevelére! Csak az e-mail címedre van szükségünk, hogy minden cikkünk azonnal ott legyen a postaládádban.



 

Megosztás