menekültek

Soros György 30 milliárd dolláros Marshall-segélyt javasol Afrikának a migrációs hullám mérséklése céljából

Soros György amerikai üzletember az Európai Unió elképzelhető széteséséről írt júniusban legújabb az olasz Corriere della Sera napilapban. Néhány nappal korábban, május végén, Párizsban, egy lehetséges nyugati pénzügyi válságáról nyilatkozott. Szerinte az USA és az EU között fennálló euroatlanti szövetség megszűnése negatív következményekkel járhat az európai gazdaságban, de a török és az argentín gazdaságnak is inflációval kell szembenézni.

A magyar származású filantróp a francia fővárosban nemcsak kritizált, de megoldást is javasolt. Soros kiállt egy 30 milliárd dolláros, Afrikának nyújtandó Marshall-terv elindítása mellett, amely szerinte csökkentheti az Európa felé irányuló bevándorlási hullámot. Soros másik javaslatát az euróval kapcsolatban fogalmazta meg. Szerinte a kontinens országai számára nem kellene kötelezővé tenni a közös pénznem bevezetését, mindaddig, amíg az euróövezet jelenlegi problémáit nem oldják meg.

Ezúttal a Corriere della Sera olasz napilapban megjelent Soros írás magyar fordítását olvashatják. A cikk megjelenésének apropója az európai vezetők júniusi csúcstalálkozója volt Brüsszelben. 

A három hónapja húzódó politikai válság után Olaszországban megalakult az Öt Csillag Mozgalom és a Liga bizonytalan kormánykoalíciója. E két párt nagyon nehezen fog tudni megállapodni a költségvetésben, és a végeredmény várhatóan szembemegy majd az Olaszország ellen bevezetett korlátozásokkal. Ez a fejlemény várhatóan újabb politikai válságot fog eredményezni. Elképzelhető, hogy az új kormány bukni fog és Olaszországban még az idén vagy a jövő év elején új választásokat írnak ki.

Az EU ne büntesse az olaszokat!

Egy új olasz választás kimenetele nagymértékben múlhat azon, hogy az Európai Unió miképp reagál a mostani nyugtalan olaszországi helyzetre. Európa hajlamos kihasználni egy ilyen helyzetet az ország megleckéztetésére. Ha az EU ezt teszi, saját sírját ássa meg, mivel így az olasz választókat provokálja, akik aztán újra az Öt Csillag Mozgalomra és a Ligára szavaznának, tovább erősítve a két párt pozícióját.

Az olaszok EU-s megleckéztetése helyett inkább fel kell tenni a kérdést, hogy Európa milyen következtetéseket vonhat le az Olaszországban bekövetkezett politikai fordulatból. Olaszország mindig kiállt az EU mellett, mert az olaszok nem bíztak saját kormányaikban. Jó okuk volt rá. Az olasz kormányok hajlamosak a korrupcióra, és a nép érdekeit nem igazán szolgáló intézkedések bevezetésére. Az EU azonban nem büntetheti meg az olaszokat olyan kihágásokért, amelyekért kormányuknak megbocsátott.

Indokolatlan menekültügyi túlterheltség

Mi az, ami az olaszok indokolt elégedetlenségét okozta, amely azt eredményezte, hogy az új kormánykoalíció pártjaira szavaztak? Elsősorban ezért Európa téves menekültügyi politikája a felelős, amely Olaszországra indokolatlan terhet rak. Az Európai Uniónak nincs közös migrációs politikája. Minden tagállam saját politikát csinált, amely gyakran ellentétbe került más államok politikájával.

Az EU-ban az úgynevezett Dublin III-as rendelet van érvényben, amely szerint a egy menekültért az az ország felelős, amelynek területére az adott menekült először belépett. Ez az előírás Olaszországra túlzott terheket rak, mert a nemzetközi normák értelmében, a mentőhajók által a tengerből kimentett menekülteket az első biztonságos kikötőben kell kirakni – ez a gyakorlatban Olaszországot jelentette.

Korábban a menekültek tovább tudtak vándorolni Észak-Európába, ahova amúgy is menni akartak. De ahogy Franciaország 2015 végétől, úgy nemrég Ausztria is lezárta határait, így a vízből kimentett menekültek Olaszországban rekedtek. Ez a helyzet nem csak igazságtalan, hanem jelentős pénzügyi terhet is rak Olaszországra. Mindezt egy olyan helyzetben, amikor az olasz gazdaság elmarad az európai államok többségétől. Véleményem szerint ez a fő ok, amiért a Liga olyan sikeresen szerepelt a legutolsó választásokon.

Ráadásul, az embereknek gazdasági jellegű félelmekkel is szembe kell nézniük. Az olaszok többsége Európa-barát és nem akarnak otthagyni sem az Európa-projektet, sem az euróövezetet. Ugyanakkor az eurózóna működésével kapcsolatos megalapozott panaszaikat is kifejezték. Az olasz kormánynak jobb érvet kell kitalálni, mint az eurózóna elhagyásával való fenyegetés. Ha a kormánykoalíció egy az euróval párhuzamos pénznem bevezetésére utaló újítást kezdeményezne, az támadásnak minősülne az olasz államkötvények és az olasz bankokban elhelyezett betétekkel szemben.

A menekültügyi politika reformja

Milyen, egy esetleges új olasz választást érdemben befolyásoló döntést hozhat Európa egy ilyen helyzetben? Módosítani kellene a Dublin III-as rendeletet, és fedezni az olaszországi menekültek integrációjának és támogatásának anyagi kiadásait. A menekültek erőszakos áttelepítése másik országban nem lehetséges, de nem is kívánatos. Más országok, mint például Lengyelország és Magyarország az ilyen törekvéseknek folyamatosan ellenállnak. Orbán Viktor magyar miniszterelnök azért nyerte meg a legutolsó parlamenti választást, mert kampányát olyan igaztalan állításokra építette, miszerint el szeretném árasztani Magyarországot muszlim bevándorlókkal. Miközben mindig azon az állásponton voltam, hogy az európai menekültek elosztása teljesen önkéntes alapú legyen.

Az önkéntesség elvéből következik, hogy Dublin III-as rendelet problémáját nem lehetséges a menekültek erőszakos szétosztásával megoldani, hanem csak úgy, ha az EU anyagi kompenzációt nyújt Olaszországnak az olasz partokra érkező minden egyes menekült után. Olaszország a múltban mindig üdvözölte nemcsak a politikai menekülteket, de a gazdasági bevándorlókat is. A helyzet csak azután változott meg, hogy Franciaország és Ausztria lezárta határait, és Matteo Salvini, a Liga vezére, az olasz közvéleményt a menekültek elleni hergelésével választási győzelmet ért el.

Valójában a menekültek csak addig jelentenek nagyobb anyagi kiadást egy befogadó ország számára, amíg integrálódnak. Hosszú távon a befogadó ország számára sokkal nagyobb haszonnal járnak, mint az integrációjukra fordított költségek. Felteszem a kérdést, mennyi ideig lehet még a közvéleményt hergelni a menekültek ellen, hogy az biztosan garantálja a választások megnyerését? Az embereknek meg kell érteni, hogy jellemtelen politikusaik csak hazudtak nekik. Orbán úr, Salvini barátja, például egyenesen Olaszország érdekeit sérti azzal, hogy nem hajlandó befogadni egyetlen menekültet sem.

Az EU ugyanakkor nagy szolgálatot tenne Olaszországnak, ha megvalósítaná kihasználatlan hitelezési kapaitásainak mozgósításával az afrikai Marshall-segélyre vonatkozó tervét. A Dublin III-as rendelet reformja hosszútávú folyamat. Egy új olasz választást az EU úgy tudna konstruktívan befolyásolni, ha már a júniusi csúcstalálkozójukon elkötelezik magukat Olaszország menekültügyi kiadásainak fedezésére, mielőtt az egész tárgyalási folyamatot lezárják. Szükséges, hogy Emmanuel Macron és Angela Merkel a kezdeményezés élére álljon, és meggyőzzék a velük egyet nem értő EU-s partnereiket támogatásukról.

Olaszország az EU legnagyobb problémája

Az Európai Uniónak több kérdéssel is foglalkoznia kell majd csúcstalálkozón, de a legégetőbb ma az olasz-kérdés, mivel az Európai Unió intézményeinek alapértékei kerültek veszélybe. Az Európai Unió szétesése ma már nem csak retorikai fordulat, hanem kőkemény valóság.

Ma az EU számos külső és belső fenyegetéssel áll szemben. Kívülről Trump Amerikája, Putyin Oroszországa, Erdogan Törökországa, Asszad Szíriája, és az összeomlott Líbia fenyegeti. Az Európai Unió alappilléreit jelentő értékeket belűről Lengyelország és Magyarország támadja, de az EU fenntarthatósága szempontjából Olaszország jelenti a legégetőbb kihívást. Ha a Franciaország és Németország közötti szövetséget nem sikerül megtartani, az EU csak kis eséllyel kerülheti el a szétesést. A francia-német egységre ráadásul veszélyt jelenthet a 2019-es európai parlamenti választás is, mert a két szövetséges egymással szemben is indít jelöltet az Európai Bizottság élére. Amennyiben nem tudnak megállapodni úgy, hogy valamelyik lemond saját jelöltjéről, vagy nem találnak egy jobb lehetőséget, amivel megválaszthatják az új elnököt, nem tudom hogyan lehetne elkerülhető ez a harc.

A problémák megoldása édekében, első lépésként a problémákat kell elismerni. Akik ma meg akarják semmisíteni az Európai Uniót, nem tudatosítják, mit veszíthetnek, ha ez sikerülne nekik.

A vezető képen olasz mentőhajóra várakozó afrikai menekültek 2014-ben a Földközi-tengerben. Forrás: Olasz Parti Őrség – Massimo Sestini

Fordította: Bőtös Botond

Akarsz róla beszélni? Kövesd olvasóink fórumát az Átlátszó-klub Facebook-oldalát!

Megosztás