Egyéb

Hetilapszemle: Nincs itt semmi látnivaló

 

A kutya nem nézi a magyar filmeket, hiába jók, 104-nél tart Mészáros Lőrinc cégszámlálója, Zsidai Roy mutyijai. Igazából már az ingerküszöböt is alig érik el mutyik.

Hiába a nemzetközi díjak tömege és az állami milliárdok, a magyar filmek nézettsége döbbentesen alacsony – derül ki a HVG összeállításából. Míg 2007-ben 2 és fél milliárdos támogatás mellett 1,2 millióan néztek hazai filmet, tavaly 7,3 milliárdos támogatásra 302 ezer néző jutott, tavalyelőtt 8 milliárdra 477 ezer.

A lapnak nyilatkozó szakemberek szerint ennek oka, hogy a készítésre van pénz, de reklámra, marketingre már nincs, és a producerek sem érdekeltek a minél nagyobb nézőszám elérésében. Azt ugyanakkor a szakemberek is elismerik, hogy az Andy Vajna vezette filmalap politikailag függetlenül, és alaposan ellenőrzötten osztja a támogatásokat.

Az elmúlt napok-hetek coming outjai nyomán kiderült, a Heti Válasz lapzártájakor 104 cég volt Mészáros Lőrinc és legközelebbi köre tulajdonában. A Mark Zuckerbergnél is okosabb gázszerelő az utóbbi négy hónapban vette nevére cégei 55 százalékát.

A listából kiderül, hogy Orbán Viktor barátjának hirtelen lett 26 szállodája, hat agrárcége, a megyei lapokról és nyomdákról nem is beszélve. A Heti Válasz ugyanakkor megemlíti, hogy a nagy bevallás nyomn sem világos, Mészáros Lőrincnek van-e köze például a Duna Aszfalt Kft.-hez, vagy éppen az FHB-hez. Ha ez is kiderülne, nyugodtan állíthatnánk, a fél ország Mészáros Lőrincé.

Zsidai Roy várbeli érdekeltségeit, s a cégeinek adott kerületi kedvezményeket szedte össze a Magyar Narancs. AZ Orbán Ráhellel szoros kapcsolatot ápoló vendéglős nem csak ingyenes parkolás, hanem nemegyszer botrányosan alacsony bérleti díjak formájában kap segítséget az I. kerület önkormányzatától.

Ilyen például a Spíler Biergarten, ami évi hat hónapon át havi 150 ezer forintot fizet 150 négyzetméternyiközterület használatáért. Igaz, egy nyilvános vécét is üzemeltet cserébe, egész évben. Aminek használata viszont a köznép számára nem ingyenes. A Narancs  megemlíti az önkormányzat botrányos lakásügyeit is, amiben fideszes potentátok a piaci ár töredékéért bérelhetnek lakásokat. A polgármester például kettőt is.

Megosztás