Egyéb

Hetilapszemle: Vár, Balaton, haverok

 

Ahol közpénz folyik, ott feltűnnek a haverok, ahova közpénz fog folyni, ott a haverok már rég bevásároltak, de az élet szép és minden a legnagyobb rendben van.

[sharedcontent slug=”cikk-kozepi-hirdetes”]

Nagyon nem látszik, mennyi lesz a fél kormányzat Várba költözésének végszámlája, de az biztos, hogy az eddig elköltött 120, és a tervezett 200 milliárdnál jóval több – derül ki a Magyar Narancs írásából, ami számba veszi azt ami eddig tudható a projektről.

A lap szerint csak a Miniszterelnökség Várba költöztetése alaphangon 30 milliárdot emészt fel. Tervezője a miniszterelnök katonatársa, Zoboki Gábor irodája, 800 millióért, kivitelezője a közbeszerzésekben is egyre többet nyerő Confector Kft. A beruházás részletei nemzetbiztonsági okokra hivatkozva persze titkosak.

A Belügyminiszétrium Várba költöztetését 24,7 milliárdra taksálják, a Nemzetgazdasági Minisztérium átcuccolására tavaly már elment másfél milliárd, idén megy még 26,7, és ez még nem a vége, 19 milliárd forint lesz azon intézmények kiköltöztetése, ahova a két minisztérium költözik.

A Magyar Nemzeti Bank és alapítványai bevásárlásai a Várban szintén jócskán emésztik a milliárdokat, csak a Pallas Athéné Domus Alapítvány 8 milliárdot költ a székhelyére és annak felújtására. Itt a tervező a máltai DVM Design Kft., aminek tulajdonosi köre rendszeres partnere az MNB-nek. A legnagyobb nyertes ugyanakkor a felújítás kivitelezője, a Mészáros Lőrinchez köthető Magyar Építő Zrt., ki más.

De itt építkezik az MNB másik alapítványa, a Pallas Athéné Geopolitikai Alaptvány is, ami szintén titkolózik: annyi biztos, hogy 795 millióért vett egy épületet, amire eddig legalább kétszáz milliót költött, amiből jutott Szemerey Tamásnak, Matolcsy unokatetvérének is.

És ott van mág az egés Vár megújítására indított Nemzeti Hauszmann Terv, ami elvileg 200 milliárdos tétel, de a szekaemberek szerint az álmok megvalósítása több ezer milliárdot emésztene majd fel.

365 milliárddal tolja meg a kormány a balatoni álmokat, hiszen Mészáros Lőrinc nemzeti gázszerelő, Tiborcz István nemzeti vő és sok más Fidesz-közeli üzletember is rendesen bevásárolt kikötőből, szállodából a magyar tengernél. Micsoda véletlen, éppen ilyen fejlesztésekre szánja a pénzt a kormány – írja a Heti Világgazdaság.

A vej és a gázszerelő elsősorban Keszthely felvásárlásában jeleskedett, ami ingatlanszakértők szerint az állami pénzek nélkül nem tűnik túl jó üzletnek, de a megvett és lepukkant szállodák felújítására bőven jut a fejlesztési pénzekből, ahogy az autópálya leágazás is épül már Keszthely felé.

Az elektromos hajózásra is akadnak milliárdok. Mit ad isten, a kormány kommunikációs kampányait bonyolító Bell and Partners elektromos hajókat is gyárt.

Minden a legnagyobb rendben, sőt – derül ki a Figyelő Kósa Lajos-interjújából. A Fidesz frakcióvezetője szerint olyannyira jó úton jár a kormányzat, hogy választási kampányukat is az eredményeik hangsúlyozására építik majd, a Momentumtól, a Jobbiktól, és az MSZP-től sem félnek, és ha van is ellentét Rogán Antal és Lázár János között, az nem áthidalhatatlan.

[sharedcontent slug=”cikk-vegi-hirdetes”]

Megosztás