Egyéb

Van, aki csak a hálapénzre játszik a magyar egészségügyben

Ezekről ne maradj le!

Egymilliárd forint kellett a NAV-elnök klubjának stadionjához (Átlátszó)
Egy jordániai üzletember vásárolta meg a Tiborczhoz köthető ingatlancéget (Átlátszó)
2200 befektető fut hiába a pénze után a KEG miatt (Index)
banner2_mozgo_2
Ha van 3 perced:

Egymilliárd forint kellett a NAV-elnök klubjának stadionjához
Befejeződött az ötezres aréna építése Mezőkövesden. Utoljára a főlelátó készült el, nettó 600 millió forintból. A stadionépítés végösszege az egymilliárd forintot súrolja. A beruházást fűszerezi, hogy a Pharos ’95 Kft. építette a főlelátót. A cég sorra nyeri a stadionos megrendeléseket, miközben telephelye van Felcsúton a Mészáros és Mészáros Kft. címén. (Átlátszó)

Egy jordániai üzletember vásárolta meg a Tiborcz Istvánhoz köthető ingatlancéget
A Tiborcz Istvánhoz, vagyis a miniszterelnök vejéhez köthető AMX Nador House Kft. tavaly szerezte meg Budapesten az egykori Postabank székházat. A társaság tulajdonost, nevet, székhelyet és ügyvezetőt is váltott; a projektcég most egy jordániai üzletember, Ammar M. A. Abu Namous kezében van, aki egyébként a keleti nyitás egyik nagy nyertese. (Átlátszó)

2200 befektető fut hiába a pénze után a KEG miatt
Felmondott a Közép-Európai Gázterminál Nyrt. könyvvizsgálója, és durva csalásgyanút jelentett. A folyamatos pénzhiánnyal küszködő cég megmentésére a korrupciógyanús ügyekről ismert volt szlovák kormányfő, Vladimir Mečiar felsőfokú végzettség nélküli unokaöccse, Milan Mečiar érkezett. Rossz hírek terjesztésével elérte a részvényárfolyam csökkenését, majd jól bevásárolt ezekből az értékpapírokból. (Index)

A kiszolgáltatottakra játszik az egészségügyi hibrid
Egyéb státuszban, sokszor önkéntesként alkalmazzák a magyar kórházak az orvosokat. Van, aki szerint az önkénteseket valójában a hálapénzt fizető betegek lehalászása motiválja. A rosszul kialakult hibrid rendszer egyik tünete, hogy sok adófizető inkább az átláthatóbb magánpraxisokat veszi igénybe; míg mások az állami rendszerben próbálnak illegálisan előnyöket venni. (Index)

Még a társadalmi egyenlőtlenséget is növeli a korrupció
Jelentős károkat okoz a demokratikus intézményekbe vetett bizalom csökkenése, a jogállamiság gyengülése miatt a korrupciós kockázat. Horvátországban, Romániában és Bulgáriában a legmagasabb a korrupciós kockázat a közbeszerzések terén, az EP által megrendelt kutatás szerint. Magyarország 18. helyen áll a 28-ból. Az első persze Dánia. (24)

Ha van még két perced:

Több cikk is rámutatott a letelepedési kötvényekkel kapcsolatos furcsaságokra, de a rendőrség okot sem talált a nyomozásra. Tehát a visszadátumozás nem számít bűnnek? (MNO)

Vádemelést javasol a rendőrség egy nyírkátai férfi ellen, aki azért feküdt vonat alá, hogy biztosítási csalással 1 milliárd forintot szerezzen meg. Végül semmit sem kapott. (444)

A Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. három céggel kötött szerződést a főváros új arculatával összefüggésben. A cég összesen három millió forintot fizetett ki a tervekért. (Átlátszó)

Ebédek ideje: egy ellenzéki politikus kiszúrta, hogy együtt ebédel Habony Árpád, Tiborcz István és Dirk Gerkens. Bizonyára „előre egyeztetett munkaebéd” volt a találkozó jellege. (Index)

Most épp Kozármisleny kapott a kormánytól 400 millió forintot stadionépítésre. Ennyit ér két fociezüst az NB II-ben. Fónagy János államtitkár a városban élők sportszeretetével érvelt. (Origo)

Minden eb-kapitány bére publikus, kivétel a magyar válogatottnál dolgozó Bernd Storcké. Néhány forrás szerint évi egymillió euró fogja gazdagítani a német kapitányt. (Index)

Akár házát is elveszítheti Tom Hayes, az a csaló bróker, akit tavaly ítéltek el a londoni bankközi kamatláb manipulálásáért. 11 év börtönt kapott, és 880 ezer fontot kell visszafizetnie. (Origo)

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás