Egyéb

Úgy könnyű, ha a miniszterelnök feleségével van közös szőlőd

Ezekről ne maradj le!

Nem kapott jogorvoslati lehetőséget a Mol-vezér (Átlátszó)
Gyanúsan szoros határidő a XII. kerületi ingatlannál (Index)
Az Orbán család barátai és (egyben) üzletfelei nagybirtokot építenek (VS)

Ha van 3 perced:

Nem kapott jogorvoslati lehetőséget a Mol-vezér
Miután itthon megszűnt a nyomozás Hernádi Zsolt ellen, volt egy pótmagánvádas bírósági eljárás. Ebben – a sajtóban megjelent hírekkel ellentétben – csak azt állapították meg, hogy nem vizsgálhatják Hernádi bűnösségét. Pedig jól jött volna a felmentő ítélet, mert akkor a horvát bíróságnak ezt el kellett volna fogadnia. Hernádiék így megpróbáltak jogorvoslattal élni, most kiderült: a Legfelsőbb Ügyészség visszadobta. (Átlátszó)

Gyanúsan szoros határidő a XII. kerületi ingatlannál
Az önkormányzat egyhetes határidőt adott arra, hogy bárki pályázzon egy óriási telekre a MOM Park közelében. A meccs előre lejátszottnak tűnik, mivel egy komoly beruházó sem tud ilyen rövid idő alatt mérlegelni és beadni egy pályázatot az árajánlattal. Garancsi cége körül már a nyáron felbukkantak a tervek egy lehetséges irodaházról. Amennyiben megépül, kérdés sikerül-e feltölteni. (Index)

Az Orbán család barátai és (egyben) üzletfelei nagybirtokot építenek
A Kékessy családnak régre visszanyúló baráti kapcsolata van az Orbán családdal, Lévai Anikóval például közös szőlőjük is van. A Tisza-tó környékén vettek összesen 1100 hektárnyi földjük lehet. Eddig országosan a meghirdetett földek 61%-a kelt el, az állam bevétele 171 milliárd forint volt. Most jön az új árverési hullám, amiben új területeket is meghirdetnek. (VS,  Agrárszektor)

Nincs itt semmi látnivaló – próbálja sulykolni Hagyó
Elsőfokon helyreigazítási pert nyert az Átlátszó Hagyó Miklóssal szemben, aki nagyon szeretné a „nem volt Hagyó ügy” narratívát egyeduralkodóvá tenni. A kifogásolt cikk jórészt az ügyészség csapnivaló munkájáról szólt, de idézett gyanúsítottak vallomásaiból is. A helyreigazítási per tétje, hogy ha a bíróság igazat ad neki, az olyan mintha az ártatlanságát mondanák ki. (Átlátszó)

Ha van még két perced:

Győrffy Balázs, a bérleti díjak egyoldalú módosításáról szóló javaslat benyújtója eddig 89 millióért vásárolt földet. A módosításnak köszönhetően évi 5 millióval kereshet többet. (Blikk)

Az V. kerületi önkormányzat épületeinek felújítására 2,5 milliárdos értékben írtak ki közbeszerzést. A nyertes konzorcium mindkét cége a Gesztelyi családhoz kötődik. (Átlátszó)

A miniszterelnökkel jó viszonyt ápoló Csányi Sándor bankja, az OTP is hitelezett Andy Vajnának a TV2 megvásárlásához. Azt nem tudni, mekkora összeget adtak. (NOL)

Hoppá! Rogán szomszédja kivételesen nem nyert egy 150 milliós reklámkampányos közbeszerzésen. Pedig a Nemzeti Kommunikációs Hivatal írta ki, amit Rogán vezet. (Átlátszó)

Kétmilliárdos támogatást ad a Mol a magyar labdarúgásnak taón keresztül. A Labdarúgó Szövetség idei költségvetése egyébként 3 milliárd forint, szóval a támogatás jelentős. (444)

Sok még a kérdés a CSOK körül, de sok csalási módszert már előre lehet vetíteni. Ezek egy része legális kiskapu, de látszanak súlyosabb, másokat is korrumpáló lehetőségek. (Index)

Interaktív infografikán ábrázolta a Reuters, hogy hány újságíró halt meg az elmúlt 24 évben munkája miatt. A legvéresebb két évben 74-74 újságíró vesztette életét. (Átlátszó)

A Renault is csalhatott a járművek kibocsátási tesztjein. Bizonyíték egyelőre nincs, de a francia hatóságok lefoglaltak több számítógépet és házkutatást tartottak. (VS)

A soproni kaszinó üzemeltetési jogát elnyerő kft.-ből a Szerencsejáték Zrt.-nek 25%-os részesedése volt eddig, de most eladták. A döntés indokolatlan és átláthatatlan volt. (Kisalföld)

Előfizetőket keresünk – támogasd az

Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a

közösségi finanszírozás.

Megosztás