Egyéb

Szólásszabadság márpedig lesz

Ezekről ne maradj le!
Nemzetközi szólásszabadság díjat nyert az Átlátszó (Átlátszó)
A kazinbarcikai önkormányzat 3000 telefonja (Átlátszó)
A jogszabályok is korruptak (444)

Ha van 3 perced:

Az Átlátszót nem fogják legyőzni
Ezt mondta Bodoky Tamás, az Átlátszó főszerkesztője, mikor átvette a szólásszabadságért harcolók berkeiben Nobelként tisztelt Index on Censorship-díjat. Az Átlátszó több jelölt közül, közönségszavazással került ki győztesként a digitális aktivizmus kategóriában. (ÁtlátszóIndex on Censorship)

Telefon, apád anyád idejöjjön!
Jött is, Kazincbarcikára, ahol ezúttal pereskedés nélkül is adatot szolgáltattak. Egy 2015-ös bejelentőlap szerint Kazincbarcika önkormányzatának 3000 darab mobiltelefonja van. Ez azért vicces, mert tavaly decemberben még csak 800 darabról volt szó, és csak 30 előfizetést finanszíroznak az önkormányzat, azaz az adófizetők pénzéból. (Átlátszó)

A hatályos jogszabályok is korruptak
Ezt mondja Jávor István korrupciókutató, aki szerint a magyar hatóságok úgy játszanak össze, hogy apró jogsértések révén ellehetetlenítsenek a vállalkozásokat. Jávor Istvánt nemrég beperelte a NAV, mert tévé és rádiónyilatkozatokban korruptnak nevezte az adóhatóságot. (444)

Zavaros vagyonvédelem
Mégsem kap 4 millió forint kártérítést az a nyugalmazott fegyveres biztonságiőr, aki négy éve azért indított pert, mert elbocsátásakor kiderült: labda módjára dobálták egymásnak az alvállalkozók. Pintér Sándor egykori cégének kellett volna fizetnie a kártérítést, évekig harcoltak azért, hogy megússzák. (Index)

Emberarcú NAV-ot épít a Fidesz
A javasolt módosítások szerint az adózókat két csoportra osztanák, jó és rossz adózók. A két kategória paraméterei jelenleg ismeretlenek, annyi bizonyos, hogy a jó adózók kellő szorgalommal és kitartással akár az önellenőrzésig is vihetik. (HVG)

A földművelésügyi miniszter nem áll szóba akárkivel
Arról szeretnének beszélgetni vele újságírók és ellenzéki politikusok, hogy miért nevezte ki Kiss Szilárdot agrárattasénak, amikor hivatalosan is „nemzetbiztonsági kockázatot” jelentett. Persze Fazekas Sándor nem némult meg. A Pesti srácokkal szívesen beszélgetett. Tök másról. (Index)

Közzétenné a paksi szerződéseket a NAIH
Péterfalvi Attila, a titokfelügyeleti jogkörrel bíró hatóság elnöke azt javasolta a kormánynak, oldja fel a paksi bővítés körüli harminc évre szóló titkosítást. Mycle Schneider atomenergiai szakértő közleménye szerint „sehol a világon nincs ilyen”, ugyanis „aki harminc évre titkosít egy ilyen irányú és mértékű beruházást, az fut a társadalmi felelősségvállalás elől”. (HVG)

Ha van még két perced:

Infografika: hány évig lenne elég az Átlátszónak az MTVA idei 80 milliárdja? (Infogr.am)

Két éven keresztül használt fel hatósági adatokat egy NAV-os alezredes arra, hogy bűntársaival olyanokat zsaroljon, akik ellen büntetőeljárás indult volna például adótartozás miatt. (Ma via MTI)

Paks II-ről volt vitanap az Európa Parlamentben. A kritikusok szerint a kelet-európai országok nem tudják megvédeni függetlenségüket az orosz nyomásgyakorlással szemben. (230 blog)

Mire költi a megújult MTVA a közpénzt? Például riportereket küld a Feröer-szigetkre napfogyatkozást nézni. Igen. Az az MTVA, amelyik Pozsonyból képtelen közvetíteni. (444)

Üzemelhetnek-e a webáruházak vasárnap? Vita veszi kezdetét a pihenőnap és az internet összefüggéséről. Gondolt-e erre Isten, amikor a hetedik napon megpihent? (Figyelő)

Egyre többen fizetik be a havi 1000 forintos regisztrációs díjat szakácsuk, kertészük, takarítónőjük után. Inkább ezt vállalják, mint a kockázatot. (Index)

Erik Sumo szerint az Átlátszó tökéletes kelléke a mai államberendezkedésnek. (Átlátszó)

Még az antibiotikum-rezisztenciára is hat a korrupció. Egy ausztrál professzor szerint a kevésbé szabályozott környezetben nő a nem nyilvántartott antibiotikum felhasználás. (Egészségkalauz)

Korrupciós botrány fenyegeti a brazil elnök pozícióját, pénzmosás és vesztegetés gyanúja miatt tartóztattak le 40 embert. A tüntetők elárasztják Rio utcáit, az elnök korrupcióellenes háborút hirdetett. (MNOReuters)

Ismerjük be, hogy mi is korruptak vagyunk! – szólít fel a Guardian véleményszerzője, majd hosszasan sorolja, kár is áltatniuk magukat a briteknek, ők sem szentek. (Guardian)

 

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Megosztás