Egyéb

Így törli bele a lábát a sajtószabadságba a kormány!

Ezekről ne maradj le!
A Malév-eladás titkos forgatókönyve (Átlátszó)
Luxusterepjárót kapott Szijjártó haverja (VS)
Az Európa Tanács szerint nagy baj van a magyar pártpénzekkel (HVG)

Ha van 3 perced:

A Malév-eladás titkos forgatókönyve
Az Átlátszó három évvel korábbi cikksorozatában azt fejtegette, lehet-e összefüggés Varga Jenő üzletember cégének megbízása és a MALÉV felszámolása között. Feltűnő volt az összehangoltság bizonyos meghozott jogszabályok elfogadása és a MALÉV csődeljárása között, és egyéb gyanús körülmények is voltak. Mostanra a TASZ sikerrel perelte ki az iratokat.  (Átlátszó)

Antikorrupciót kíván a nemzet!
Tizenkilenc pontból álló, jogszabálymódosításról szóló népszavazási kérelmet ismertettek az ellenzéki tüntetés szónokai. A kérdések mind a korrupció kiküszöbölésére irányulnak, azt célozzák például, hogy a nyilvános vagyonnyilatkozat tételére kötelezettek személyijövedelemadó-bevallása is nyilvános legyen, vagy például, hogy oldják fel  az ügynöklisták titkosítását. (HVG)

Luxusterepjárót kapott Szijjártó haverja
A külügyminiszter futsalos csapattársának jutott az egyik legdrágább autó az államapparátusban. Az állami autókat illetően Orbán Viktor és Lázár János is szerényebbnek bizonyult, mint Szijjártó Péter kabinetfőnöke, aki egy Mercedes ML-t használ szolgálati autóként. (VS)

Bajos magyar pártpénzek
Az ET által létrehozott korrupcióellenes intézmény ajánlásait kérik számon a magyar kormányon. A tavaly nyári jelentésükben tett tizenöt ajánlás közül hatot Magyarország kielégítő módon megvalósított, négyet viszont részben, ötöt pedig egyáltalán nem – írták. Leginkább a pártfinanszírozás átláthatóságával kapcsolatban van pótolnivaló. (HVG)

Lábtörlőnek használt sajtószabadság
A Mérték Médiaelemző Műhely készített átfogó elemzést a kormány médiapolitikájáról, amelyet az egyre durvuló „lágy” cenzúra jellemez. Állami eszközökkel rendeznek át teljes piaci szegmenseket, ha kell, politikai erőszakkal távolítanak el főszerkesztőt, és propaganda gépezetté silányítják a közmédiát. (Átlátszó)

Egy szó és más semmi
Azért maradt ki a Buda-Cash tulajdonosainak érdekeltségébe tartozó DRB-bankcsoport a takarékszövetkezeti integrációból, és kapott külön banki engedélyt, mert a takarékszövetkezeti integrációról szóló törvényben elírtak egy nevet. A DRB-bankcsoportból az MNB mostani becslései szerint legalább 62 milliárd forintnyi állampapírt síboltak el. (444)


Ha van még két perced:

Volt bolgár kormánytag árulja a magyar letelepedési kötvényeket. Az egykori politikus a bankszektorban is képviselteti magát, ő az osztrák Meinl Bank szófiai képviselője. (Átlátszó)

Lázár nem enged: felülvizsgálati kérelemmel fordul a Kúriához, hogy a jogerős döntés ellenére mégse kelljen kiadnia a furcsa és költséges külföldi utazásainak számláit. (HVG)

Két hónapos alkudozás után távozott az RTL éléről a magyar média legbefolyásosabb személyisége, Dirk Gerkens, miután a neki felajánlott új posztot nem fogadta el. (HVG)

Orbán Győző dúlva-fúlva távozott a gánti lakossági fórumról, ahol nem aratott tetszést legújabb terve, hogy cége hulladékot dolgozzon fel a Vértes lábánál. (444)

Lemondott a román pénzügyminiszter, akit a korrupcióellenes ügyészség azzal gyanúsít, hogy korábban, még polgármesterként kenőpénzt fogadott el. (Index)

Emlékszik még a Simon-ügyre? Meghosszabbította az egykori MSZP-s Simon Gábor és társa ellen folytatott nyomozás határidejét június közepéig az ügyészség. (HVG)

A vállalati korrupció visszaszorítását sürgeti a Transparency International, amely szerint a brókerbotrány rávilágít arra, hogy a vállalati átláthatóság terén akad még tennivaló. (VG)

 

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Megosztás