Egyéb

Zsíros állami ügyletekben is benne volt a bedőlt brókercég

Ezekről ne maradj le!
Varga az Átlátszó miatt pontosította vagyonnyilatkozatát (Átlátszó)
A Quaestor nyakig benne volt a keleti nyitás legzsírosabb üzleteiben (444)
Százezrek kormánypárti bloggereknek (Vastagbőr)

Ha van 3 perced:

A Pasa parki lakás titkai
Az Átlátszó megkeresése után, amelyben az oknyomozó portál a nemzetgazdasági miniszter Pasa parki lakásáról érdeklődött, Varga Mihály módosította vagyonnyilatkozatát. Elsőre ugyanis kifelejtett belőle 43 négyzetméretnyi teremgarázst és tárolóhelyiséget. Izgalmas továbbá, hogy az említett lakás milyen tulajdonhányadokkal van Varga nevén. (Átlátszó)

A csődbe ment brókercég és a keleti nyitás
Szerteágazó ügyletekben volt benne Tarsoly Csaba birodalma, a Quaestor, ami a jelek szerint 210 milliárd forintnyi kötvényállomány alatt omlott össze, amiből az MNB becslése szerint 150 milliárd forintnyit illegálisan bocsátottak ki. A csoport fontos szerepet játszott az Orbán-kormány nagy külpolitikai üzletében, a keleti nyitásban is és közpénzt is kapott. (HVG444HVG VS)

Déli nyitás hajmeresztő árakon
Szijjártó Péter a keleti nyitás falrengető sikerei után meghirdette a déli nyitás szintén perspektivikus stratégiáját. Ennek egyik első megvalósulása Angola fővárosában, Luandában lenne. A világ legdrágább városában fenntartani egy nagykövetséget körülbelül évi negyvenmilliárd forintba kerül. A tavalyi évben pontosan nulla forint értékben kereskedtünk Angolával. (444)

Százezrek kormánypárti bloggereknek
A Vastagbőr blog bányászta ki a KiMitTud közérdekű-adatigénylő rendszer segítségével, hogy havi súlyos százezrekért blogolnak a közmédiánál politikusok, közéleti szereplők – adófizetői pénzből, miközben még látogatottsági elvárást sem támasztanak velük szemben. Havi két posztért 380 ezer, ez igen. Ismerd meg azokat a bloggereket, akiket te fizetsz! (Vastagbőr)

Óriási blama lett a közpénznyelő matricagyűjtő játék
Összesen 180 millió forintot adott az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alap egy iskolásoknak kitalált matricagyűjtő programra és egy ahhoz kapcsolódó, múzeumokat népszerűsítő könyvre. A Hvg.hu szerzője közérdekű adatigénylés keretében megszerezte a program szakmai beszámolóját: ebből kiderül, mennyi pénzért dolgoztak benne olyan vállalkozások, amelyek L. Simon Lászlóhoz kötődnek. (HVG)

Balkáni vagyonnyilatkozat káosz
Dollármilliók a montenegrói politikus felesége fiának bankszámláján? Senkit ne tévesszen meg a bonyolult szintaxis és a háromszoros birtokos szerkezet, a pénz ugyanis továbbra is a filozófusból politikussá vedlett politikusé. Igaz, a közel négymillió dollár értékű megtakarításairól vagyonnyilatkozatában nem tud elszámolni. (OCCRP)

Ha van még két perced:

Két lovat ül meg egyszerre: a Szegedi Egyetem hallgatói önkormányzatát tíz éve irányító Török Márk ügyvédje közben az egyetemet is képviselte. (Átlátszó Oktatás)

Ennyire nagyon fontos, mit ír az Átlátszó. Egy internetes keresési-szövegbányászati szakmai blog képen ábrázolta a magyar politikai blogok és híroldalak hálózatát. (Adatújságírás)

Elhatárolódtak az Origótól a lemondott végrehajtók, miután a portál cikkben leplezte le, hogy egy azóta lemondott államtitkár ismerőse kapott IT megrendelést. (Origo)

Elég katasztrofálisan néz ki pár évvel az átadó után Rogán milliádokból felújított főutcája. Széthulló, feljövő kövek, eltűnő felfestések, széteső padok. (444)

Hova olyan sietősen? Orbán Viktor miniszterelnök már tavasszal szeretné látni a 2016. évi költségvetést. Mi sem értjük. (Index)

Az EU 2017-ben kezdi vizsgálni, hogy megfelel-e a 4-es metró a támogatási szerződésben rögzített mutatóknak. Trükkökkel lehetne feltornászni a vállalt mutatókat. (Index)

Fideszes többség szavazta le az ÁFA-csalásokat vizsgáló bizottság létrehozását a Parlamentben. A berterjesztő szerint a kormánypártnak rejtegetnivalója van. (HVG)

Az erdélyi magyar pártok a választási években használták legtöbbször az autonómia szót, az eredmények egy infografikán látszanak. (Átlátszó Erdély)

Lázár eléri, hogy lemondjon önkormányzati elnökségétől a letöltendőre ítélt szekszárdi roma vezető, és szerinte egy fideszes polgármesternek is le kellene mondania. (HVG)

Enyhítette a korrupcióellenes törvényt Vlagyimir Putyin orosz államfő. A korábbinál olcsóbban megúszható a vesztegetés és nem kell elkapkodni a büntetés befizetését. (Napi)

 

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Megosztás