Egyéb

Úgy kavarja Fellegi, hogy Simicska is irigykedik

Ezekről ne maradj le!

Vesztésre áll az MNB az Átlátszó ellen (Átlátszó)
A NAV hallgat, mint a sír kitiltás-ügyben (HVG)
Ömlik a pénz Seszták kisvárosának focicsapatához (MFOR)

 

Ha van 3 perced:

Vesztésre áll az MNB az Átlátszó ellen
Visszaélés, obstrukció, az MNB működésének akadályozása miatt bekövetkező jelentős nemzetgazdasági kár – csak néhány dolog azok közül, amelyek miatt az MNB szerint az Átlátszó adatkérése „visszaélésszerű” volt. A Fővárosi Törvényszék nem jogerős ítélete szerint azonban Matolcsy-korszak első 15 hónapjában hozott 423 igazgatósági határozatot a jegybank mégis köteles kiadni. (Átlátszó)

A NAV hallgat, mint a sír kitiltás-ügyben
Nem ízlett a NAV-nak a múlt heti faggatózás a kitiltási botrány miatt házon belül indított vizsgálatukról. A szóvivő akkor azt kérte a HVG-től, írásban keressék meg őket, de válasz azonban azóta sincs. Tavaly Vida Ildikó elnök maga ismerte el, hogy rákerült az amerikaiak kitiltási listájára, majd megígérte, felállít egy vizsgálati csoportot, amely kideríti, mi az amerikaiak problémája. A munkacsoportot maga Vida vezeti. (HVG)

A nap mondata
Ha a MET kerül szóba, Lázár hirtelen nem ért az energiapolitikához: a nap legérdekesebb mondatát a Miniszterelnökséget vezető miniszter mondta, aki lényegében elhatárolódott a felügyelete alá tartozó gázügylettől, amellyel egy svájci cég milliárdokat lapátol ki állami segédlettel. (444)

Nyomozás a rijádi vízumgyár ügyében
Nyomozás indult a szaúd-arábiai magyar konzulátus gyanús vízumügyei miatt – tudta meg az Átlátszó. Rijádban egyik évről a másikra megötszöröződött a kiadott schengeni vízumok száma, nem sokkal ezután Horváth András korábbi konzul távozott posztjáról. Egyelőre a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI), valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium is hallgat a részletekről. (Átlátszó)

Ömlik a pénz Seszták kisvárosának focicsapatához
A fejlesztési miniszter városa sportegyesületének rendkívül jó éve lehetett tavaly a publikus adatokból kiindulva. Hirtelen ugyanis a korábbi évekhez képest négyszer több pénzből tudott már gazdálkodni. (MFOR)

Ilyen egy román vádirat
A Hargita Megyei Tanács elnöke személyesen adott utasítást arra, hogy a 131-es megyei út felújításkor 16 helyett 5 cm vastagságban aszfaltozzanak. A számos törvénytelenséget utólag próbálták „lepapírozni”, állítja vádiratában az Országos Korrupcióellenes Ügyészség. A dokumentum anonimizált verzióját az Átlátszó Erdély mutatta be. (Átlátszó Erdély)

Brüsszelben bukhat el Paks
Megvétózhatják vagy nagy bírságokkal ellehetetleníthetik a Paks 2 projektet a brüsszeli hatóságok a Financial Times szerint. A lap azt írja, hogy bár az Európai Bizottság annak idején nem ellenezte a 12 milliárd eurós orosz-magyar megaprojektről szóló szerződést, az Euratom és az európai versenyjogi bizottság még nem okézta le a megállapodást, és lehet, hogy nem is fogja. (Index)

Ha van még két perced:

Minden orvosnak alá kell írnia, hogy nem fogad el hálapénzt, és itthon marad. Csak ekkor emelhetik a fizetését. (Index)

Fellegi Tamás az új Simicska? Ami az érdekeltségében lévő vállalkozáscsoport bonyolítását illeti, legalábbis jó úton halad, még ha állami megrendelései el is maradnak tőle. (Átlátszó)

Elkótyavetyélhetik az egyik legjobb budapesti fürdőt. Milliárdokért újították fel, de sosem nyílt meg. Az állapota leromlott, most jöhet a felszámolás, és a nyomott áron való eladás. (Napi)

A trafikok tavaly 535 milliárd forint árbevételt könyvelhettek el. Átlagosan évi 90 millió forint forgalma lehet egy trafiknak, de a különbségek jelentősek. (HVG)

Oscar-díjat nyert dokumentumfilm kategóriában a Snowden-ügyet bemutató film. (444Guardian)

Panamai céget kapcsolt le az MNB: a társaságok jogosulatlanul végeztek befektetési tevékenységet. (Hír24)

 

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Megosztás