Egyéb

Manipulációval lett elnök a rezsibiztos

Ezekről ne maradj le!

Így működött Simicska médiaszivattyúja (Kreatív)
Nyolc egységnyi 4-es metrót tapsolnak el Pakson (444)
Okosba’ megy a roma felzárkóztatás (Index)

Ha van 3 perced:

Így működött Simicska médiaszivattyúja
A Kreatív stábja 80 ezer közbeszerzési és reklámozási adatot elemezett ki, és utánajárt, hogyan működött az előző Orbán-kormány alatt Simicska Lajos médiabirodalma. A cikk legfontosabb állítása, hogy a rendszer célja „a kormányközeli média hízlalása és állami pénz kivétele volt, amelynek legnagyobb haszonélvezői az elmúlt hetekben kegyvesztetté váló Simicska Lajos és kiterjedt üzleti kapcsolatai voltak.” (Kreatív444)

Paks egyenlő nyolc egységnyi 4-es metró
15 évre titkosítanák, illetve kivennék a közbeszerzési törvény hatálya alól a paksi atomerőmű bővítésének beruházását. Ez azt jelenti, hogy a beruházás tervezett költségét, azaz 12 milliárd eurónyi forint elköltését úgy tudják eltapsolni a projekt irányítói, hogy arról semmiféle információt nem lehet majd megtudni. Sem újságírónak, sem adófizetőnek. (444)

Bajban Budapest szíve
Megkapta a Belváros és a főváros közös projektjéről készült, vélhetően csalásról is beszámoló magyar nyelvű OLAF-jelentést a Legfőbb Ügyészség. Tartalmáról azonban semmit nem árulnak el, mondván, a Fővárosi Főügyészség az illetékes – így még mindig nem tudni, az Unió csalás elleni hivatala milyen konkrét visszaéléseket állapított meg a 15 milliárdos Budapest Szíve programban. (Népszava)

Svájc lecsap egy svájci bankra?
Nagyon ritkán látható jelenet zajlott le Svájcban: nyomozók razziáztak az egyik legnagyobb banknál, az HSBC-nél, ahol egyre nagyobb a baj. Egy nemzetközi újságírócsapat oknyomozása világított rá, hogy fegyverkereskedőket, adócsalókat és egyéb bűnözőket segítettek éveken keresztül. A hét infografikája is ennek a botránynak a súlyát érzékelteti. (ÁtlátszóGuardian,Index).

Okosba’ megy a roma felzárkóztatás
Milliós fizetés félállásban, és egyéb furcsaságok derültek ki az Országos Roma Önkormányzat már a parlamentben is vitatott foglalkoztatási programjáról. Az ORÖ 300 millióért vett gellérthegyi irodaházat abból az EU-s pénzből, amit a leghátrányosabb helyzetűek érdekében kellene felhasználnia. A kialakuló botrány megrengetheti Farkas Flórián hatalmát. (Index)

Manipulációval lett elnök a rezsibiztos
Trükkel nyert és került a birkózószövetség élére Németh Szilárd, fideszes rezsibiztos. 23 év után váltotta az addigi elnök, korábbi olimpiai bajnok Hegedüs Csabát. Számos egyesület korábban a régi elnököt, Hegedüs Csabát akarta újra, de aztán valami történt, és sokak helyett politikusok mentek el a szavazásra. (Sportgéza)

 

 

Ha van még két perced:

Meglepte a magyar kormánybiztost, hogy EU-s tiltólistára kerültek a paksi szerződés orosz illetékesei. A Washington Post riportere mondta meg neki. (444)

Nehéz kibújni az orosz ölelésből, avagy az utóbbi évek legnagyobb üzletei, amelyekben feltűnt az orosz szál. (Index)

Oroszországban vevők a magyar korrupciós tapasztalatra: hazai „szakemberek” építhetnek stadiont. (Index)

A NIF meg sem nézte, hogy létezik-e a cég, amelyiket győztesnek hirdetett, 2 milliós közbeszerzési bírság lett az eredménye. (Index)

Állami támogatások megvonásával szankcionálná a Fidesz azokat a piaci szereplőket, amelyek nem veszik figyelembe áraiknál a rezsicsökkentést. (444)

Matolcsyék a kockázatosabb kkv-kat is hitelezni kezdik, jöhetnek a csókosok. Az MNB átvállalja a kockázatok egy részét. (HVG)

Pénzt és földeket von el a kormány a nemzeti parkoktól, ezzel egyrészt ellehetetlenítik őket, másrészt hatalmas földterületeket juttatnak a Nemzeti Földalapkezelőnek. (Greenfo)

Újbeszélre tanítja dolgozóit az EMMI. A munkatársaknak, „egységes kommunikáció” érdekében nem szabad használniuk a „szegénység” vagy a „stadion” szavakat. (VS)

Gundel-Takács műsora lehet a Simicska-háború első áldozata a köztévénél. Megszűnik a Maradj talpon! című vetélkedő, amit egy Simicska érdekeltség gyártott. (HVG)

Bevásárolhatja magát a Mandiner hírportálba az állami tulajdonú Tokaj Kereskedőház felügyelőbiztossági elnöke. (Válasz)

 

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Megosztás