Egyéb

El tudod muzsikálni a pénzt kotta nélkül? Így megy Szombathelyen

Ezekről ne maradj le!

Miattuk retteg Simicska? (Átlátszó)
Kik állnak a letelepedési kötvényt közvetítők mögött? (HVG)
A CIA segíthette a HSBC leleplezését? (MNO)

Ha van 3 perced:

Miattuk retteg Simicska? 
Öngyilkos sztárkönyvvizsgáló, simlis koronatanú, választások előestéjén halálra gázolt ellenzéki polgármesterjelölt, az állammal kötött cégeladás után váratlanul elhunyt makkegészséges középkorú vállalkozó – dióhéjban ez az elmúlt évek különös haláleseteinek története. Az Átlátszó megnézte ezeket az ügyeket. (Átlátszó)

A keleti nyitás híve és a pénzhamisítási botrány
Alig múlt harmincéves, máris kalandos előéletet tudhat maga mögött a pénzhamisítási botrányba keveredett politikus. Ha igaz, amit a pártja állít, három éve hazudja magát a Fidesz ifjúsági tagozata elnökének, és építgeti zavaros üzleti kapcsolatait a posztszovjet térségben. (HVG)

Kik állnak a letelepedési kötvényt közvetítők mögött? 
Kiadta a gazdasági bizottság a HVG-nek a letelepedési kötvényeket vásároló cégek tulajdonosainak nevét, de az továbbra sem egyértelmű, hogy kik az üzlet haszonélvezői. A bejelentett tulajdonosok ugyanis akár strómanok is lehetnek, akik ismeretlen helyre passzolják tovább a hasznot vagy annak egy részét. (HVG)

Elmuzsikált pénz Szombathelyen
Összesen 153 milliós hiány miatt menesztették a szombathelyi szimfonikus zenekar igazgatóját, aki a lezárult belső vizsgálat szerint állítólag három év alatt gyűjtötte össze ezt a hiányt, miközben nem teljes körű jelentéseket adott le az önkormányzatnak és külön mappákban tartotta a kifizetetlen számlákat. (Nyugat)

Kis magyar nábob
Több milliárdos állami agrártámogatáshoz jutott egy ma is aktív kormánypárti országgyűlési politikus érdekeltsége az elmúlt négy évben, miközben az említett csongrádi képviselő úgy jutott bevételhez megtámogatott cégéből, hogy közben a mezőgazdasági bizottság tagja is volt. Azaz képviselői fizetésén túl közpénz járult hozzá Farkas gyarapodásához. (Magyar Narancs)

Dagad a SwissLeaks-botrány

Több, mint hat év telt el azóta, hogy 2008 decemberében Hervé Falciani, a HSBC Private Bank alkalmazottja átadta a francia nyomozóknak azt a mintegy 100 ezer számlára vonatkozó adathalmazt, amely nemrégiben SwissLeaks néven publikált leleplezés forrásául is szolgált. Hogyan lehet, hogy az újságírók több mindent ástak ki belőle, mint a nyomozók? (Átlátszó)

A CIA segíthette a HSBC leleplezését? 
Érdekes utalásokat tett egy tévéinterjúban a bankvilág Snowdeneként is ismert Hervé Falciani, a HSBC volt informatikusa a CIA esetleges szerepvállalására a SwissLeaks botrányban. Azt elutasította, hogy ügynök lenne, inkább közvetítőként tekint magára. (MNO)

Ha van még két perced:

Leszedték Simicska emberét a vagyonkezelő éléről. Az új vezér kinevezése a Simicska–Orbán-háború újabb epizódja lehet. (HVG)

Dzsentrigondok a tehenészetnél: az Átlátszó folytatja Kékessy Dezső volt párizsi magyar nagykövet érdekeltségeinek feltérképezését – ezúttal egy érdekes összeolvadás. (Átlátszó)

Idén újabb 400 milliárd forinttal nőhet a magyarországi privátbankok vagyona. Jelenleg mintegy 17-18 ezer ügyfelük lehet. (Napi)

Egy panamai hátterű, fával és építőanyaggal kereskedő cég szerzett többségi befolyást az észak-magyarországi régió rákbetegeinek onkológiai ellátásában. (HVG)

Hunvald szerint az ügye nagyon érdekes lesz 20 év múlva. Az egykori erzsébetvárosi polgármestert jogerősen felmentette a bíróság. (HVG)

Egy Class FM-es műsorvezető havi fix állami pénzből dolgozik a Földművelésügyi Minisztériumnak, a műsorában propagál állami akciókat. (Bors)

Fejberúgással küzdenek az ukrán képviselők a korrupció ellen. Itt a videó, amihez képest a magyar antikorrupciós küzdelem nem több, mint edzőmeccs a cserejátékosokkal. (Index)

Bármelyik Visegrádi ország intenzívebb kereskedelmi kapcsolatokat tart fenn Moszkvával, mint Magyarország.A kudarcos keleti nyitás háttere. (Magyar Narancs)

Újabb képtelen vádakkal akarják teljesen kivonni a forgalomból a legismertebb azeri oknyomozó újságírót. (RFEL)

 

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Megosztás