Egyéb

Mi az a gongó és mi köze a kormányhoz?

Ezekről ne maradj le!

Kis közérdekűadat-igénylés matek a VIII. kerületből. (Átlátszó)
Lecsúsztunk a sajtószabadság ranglistán. (HVG.hu)
Tiborcz István kikötőjében nyitva lehet a bolt vasárnap. (Népszabadság)

 

Ha van 3 perced:

Pango, dongo, bingo és gongo

Különböző angol nyelvű mozaikszavak léteznek arra, hogy megjelöljük, egy civil szervezetet milyen érdekcsoportok pénzelnek. Mind közül azonban a kormányok által szponzorált „gongók” futották be a legnagyobb karriert. Magyarországon ilyen szervezet például a Civil Összefogás Fórum, amely rendszeresen szervez a kormányt támogató tüntetéseket. (Átlátszó)

Mészáros Lőrinc csak jól járhat
Egyrészt pont akkor szállt be a sertésbizniszbe, amikor a kormány úgy döntött, megduplázza az anyakocák után fizetett állami támogatást. Másrészt úgy néz ki, hogy pont az érdekeltségébe tartozó cégre írtak ki  gátépítésre közbeszerzést. A kiírásnak csak olyan cég felel meg, amelynek például van az övéhez hasonló speciális engedélye. (Index444)

Kocsis Máté és a matek
Ha igaz, amit a VIII. kerületi polgármester állít, akkor az elmúlt egy évben öt ember főállásban foglalkozott azzal, hogy közérdekűadat-igényléseket válaszoljon meg. A helyi jegyző szerint 2010 és 2014 között összesen 110 millió forintjukba került az adatigénylések megválaszolása. (Átlátszó)

Oligarchatározó: Horváth László
A pénztárgépbizniszből ismert Horváth László fideszes oligarcha most beszáll a mozdonygyártásba is. A jó kormányzati kapcsolatokkal rendelkező üzletembernek máris akad támogatója, mégpedig a Nemzetgazdasági Minisztérium ígérte meg, hogy minden eszközzel segíti egy új mozdonygyár megnyitását. (HVG)

Tiborcz kikötőjében vasárnap is lenne élet
Hamarosan a kormány elé kerül egy rendelettervezet, amely mentesítené a kikötőkben található üzleteket is a vasárnapi zárva tartás hatálya alól. Orbán Viktor veje épp nemrég vett egy kikötőt. (Népszabadság)

Ha van még két perced:

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) szerint a Fidesz-kormány hibája, hogy Magyarország megint lejjebb csúszott a nemzetközi sajtószabadság ranglistán. (HVG)

Szabó Simon szeretné, hogy mindenki elszámoltatható legyen és Széll Kálmán téri felújítást is inkább a magáénak szeretné tudni. (Átlátszó)

Két és fél millió forintot kapott Vastag Tamás énekes a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságtól a „Kulcs a net világához” kampány videóklipjére. (Velvet)

Hunvald Györgyöt felmentették a hűtlen kezelés vádja alól. Ennyit az elszámoltathatóságról. (HVG)

Növekszik a MET, az a furcsa, svájci hátterű gázcég, amely milliárdokat kaszál a magyar gázüzleten: átveszi a GDF Suez ügyfeleit és üzletét. (444)

Matolcsy szerint az MNB alapítványai észlelhető eredményeket értek el: például azzal is, hogy a figyelem az alapítványok tevékenységére terelődött. (Index)

Van összefüggés az országok korrupció indexe és a fejlettségük között. A kutatók adatmókuskodása alapján Dánia a legkevésbé korrupt és Szomália a leginkább az. (MIT Technology Review)

Dubajozáson kaptak román tévés műsorvezetőket. A hatóságok egy luxusprosti hálózatot számolnak épp fel. (444)

Tetszett a cikk?

Ha hasznos kezdeményezésnek tartod az Átlátszót, szavazz ránk az Index on Censorship közönségszavazásán, hogy egy újabb nemzetközi díjjal öregbíthessük a hírnevünk.

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Megosztás