Egyéb

„A mi médiánk le fogja szarni, mit akar az Orbán”

Ezekről ne maradj le!

Feltárul a piszkos svájci banktitkok egy része. (444)
Polt kinevezése óta kevesebb korrupciós ügy van. (Átlátszó)
Luxushotelben szállt meg Hende Párizsban. (Blikk)

Ha van 3 perced:

Feltárul a piszkos svájci banktitkok egy része
Egy nemzetközi újságíró-szervezet hozzájutott egy csomó titkos irathoz, amely a világ egyik legnagyobb bankjának svájci számlaadatait tartalmazza. A számlatulajdonosok között befolyásos emberek, fegyverkereskedők és elítélt bűnözők is vannak. Kiderült az is, hogy a bank nemcsak elnézte, hanem segítette is az ügyfelek illegális tevékenységét. (444ICIJ)

Polt kinevezése óta kevesebb korrupciós ügy van
Az Átlátszó statisztikákat kért a Legfőbb Ügyészségtől a korrupciós bűncselekményekkel kapcsolatban a Polt megválasztása előtti és utáni időről, és nagyon érdekes adatok érkeztek. A feljelentések száma felére-harmadára csökkent éves átlagban, az elutasításuk aránya viszont háromszorosára nőtt. Sőt, ha mégis indul nyomozás, azokat 2010 vége óta közel kétszer nagyobb arányban szüntetik meg, mint korábban. (ÁtlátszóHVG)

A mi médiánk kurvára le fogja szarni”
Interjúk sorát adta múlt pénteken Simicska Lajos, miután úgy érezte, Orbán Viktor megpuccsolta a médiabirodalmát. Lelkiismereti okokból lemondott a vezérkara, cserébe ő gecinek” nevezte régi barátját, a miniszterelnököt. Aztán elment szánkózni. Nem, ez nem egy szappanopera legújabb része, ez a magyar rögvalóság. (ÁtlátszóHVG)

Simicska előre menekül
Új Közgép-cég alakult: fémszerkezet-gyártással foglalkozik fő tevékenységként Simicska Lajos, a napokban totális médiaháborút hirdetett oligarcha érdekeltségében lévő Közgép Zrt. új cége. Az anyavállalatnak a kormányközeli oligarchacserétől függetlenül csurran-cseppen még azért közpénzes megrendelés. (Átlátszó)

Tovább bővül a Vajna-birodalom
A szaknévsoros Bodnár György Andrew G. Vajna kaszinótulajdonossal együtt fölözheti le a sportesemények televíziós közvetítésének hasznát. Régi kapcsolat az övék, együtt igazgatták például az 1990. december 5-én, Panamában alapított Blackburn International Casino S.A.-t, amelynek Vajna az elnöke, Bodnár pedig az alelnöke volt. (HVG)

Hende titkárnője és a luxushotel
Drága párizsi hotelbe vitte titkárnőjét a házas Hende Csaba honvédelmi miniszter még 2011-ben. Hende az utazáskor még két lányával és feleségével élt, az akkori vagyonnyilatkozatában legalábbis ez szerepelt. Csak később, az idén leadott bevallásában írta azt, hogy a nála 17 évvel fiatalabb Szajlai már az élettársa. (Blikk,Index)

Ha van még két perced:

Közszolgálati média: 1 millió forintra perli Bródy Jánost az MTVA egy Facebook-bejegyzés miatt. (Átlátszó)

Ezt hazudta a héten a közmédia, amelyet immár bírósági ítélet alapján lehet hazugsággyárnak nevezni. (Mutyimondó blog)

A hét infografikája: Ukrajna felé tartó orosz katonai járművek. A Bellingcat térképre vitte, hogy hol láttak internetezők orosz katonai járműveket Ukrajna körül. (Adatújságírás blog)

Hétmilliót sikkasztott az önkormányzati pénztáros. Évekig kifogástalanul végezte munkáját, majd 2008-ban belenyúlt a házipénztárba. (HVG)

Már megint budapesti olimpiáról ábrándoznak egyesek, csak a konkrétum kevés a tervekhez megint. (HVG)

Az igazságügyminiszter ügyvédi irodája képviseli az államot a paksi szerződések ügyében. Nem mondják meg mennyiért. (444)

Leállt a nyomozás a debreceni fejesek floridai útja ügyében. A delegáció 2013 novemberében utazott egy floridai energiakonferenciára, a gyanú szerint csak nyaraltak. (Blikk)

Elég képtelen vádak alapján jelentette fel a BKK a volt vezetőjét, Vitézy Dávidot, akit azzal vádol a fővárosi cég, hogy elvitte a teljes informatikai „adatvagyont”. (444)

Öngyilkos lett a Siemens volt korrupciós igazgatója, aki a vállalatot megrázó korrupciós ügyek idején volt vezető. Hét éve folytak eljárások, nem bírta tovább. (Reuters)

Megosztás