Egyéb

Így csinosodik uniós pénzből az államtitkár kiadójának kastélya!

Ezekről ne maradj le!

Hol volt az ellenzék, amikor kiárusították a belvárost? (Index)
267 milliós uniós támogatás az államtitkár kiadójának kastélyára. (Átlátszó)
Orbán szerint kevésbé korrupt az ország. (444)

Ha van 3 perced:

Hol volt az ellenzék, amikor kiárusították a belvárost?
Érdekes, miért nem tűntek fel a helyi szocialistáknak a belvárosi ingatlanügyek. 2007 óta zajlanak ugyanis a kifogásolt ingatlaneladások, visszhangot azonban csak akkor kapott, amikor Juhász Péter 2014 őszén képviselő lett. A vitatott ingatlaneladásokhoz vezető rendeletet egyhangúlag, ellenzéki szavazatokkal fogadták el. (Index)

Kastély, uniós támogatás, államtitkár
Dokumentumok szerint kétszer is elutasították azt a pályázatot, melynek keretében végül mégis kapott 267 millió forint EU-támogatást az L. Simon László által alapított alapítvány. A támogatást egy kastély felújítására ítélték oda, amely korábban L. Simon cégének tulajdonában volt. A banki jelzálog most is a nevére szól. (Átlátszó)

Megérte kirúgni az oknyomozókat
Míg 2013-ban 260 millió forint volt az Origo államtól származó hirdetési bevétele, az összeg 2014 végére egymilliárd forint fölé ugrott. Történt ez azután, hogy tavaly nyáron valószínűleg politikai nyomásra kirúgták a főszerkesztőt, vele együtt pedig tucatnyi munkatárs távozott. (Figyelő nyomtatott kiadás, Cink)

Képviselői részvény-toplista
Vagyonnyilatkozataik tanúsága szerint óvatosak a parlamenti képviselők: tavaly kevesebb mint tizedük merte pénzét részvényekben kockáztatni, ezzel szemben bőszen vásároltak állampapírokat – különösen a pártjaik által erre ösztökélt kormánypártiak. (HVG)

Merkel barátnője is kiakadt
Túl fontos embereket haragított magára a kormány a reklámadóval, főleg ahhoz képest, hogy milyen csekély állami bevétel várható belőle. Hiába figyelmeztették Lázárékat a tanácsadóik arra, hogy az RTL-csoport kapcsolatai mindenhova elérnek, ők mégis megpróbálták végigverni a tervet. Merkel barátnője is kiakadt. (HVG nyomtatott kiadás, Index)

Irodák Gyurcsányéknak
Nem egy-egy 275 nm-es irodát bérel az Országgyűlés Hivatala (OH) havi 341 ezer forintért a DK képviselői részére, mint az Átlátszó blogja megírta. A helyzet kicsit rosszabb: kiderült, hogy az OH négyüknek bérel egy 275 nm-es irodát ennek az összegnek a négyszereséért, havi 1,3 millió forintért. (Átlátszó)

Orbán a FAZ-ban
Magyarország „egyedülálló” az átláthatósági szabályaival, amelynek jóval szigorúbbak a német szabályoknál, így „nem meglepő, hogy a kevésbé korrupt országok közé tartozunk” – többek között ezt mondta egy német napilapnak Orbán Viktor.  (444HVG)

Ha van még két perced:

Elbocsátó szép üzenet egy vagyonnyilatkozatban. A honvédelmi miniszter vagyonnyilatkozata szerint korábbi felesége helyett, korábbi titkárnőjével él együtt. (Blikk)

Szép üzleti lehetőséget kapott Putyin egyik régi haverja: cége építheti a hidat az Oroszoroszág által elfoglalt Krím-félszigetre. Ja, a dzsúdópartnere is ő volt. (Vice)

Az Átlátszó Erdély blog közzétette a Neptun-tárgyalások iratait, amelyekből az elmúlt napokban cikksorozatban szemlézett. (Átlátszó Erdély)

Míg Magyarországon a nokiás doboz, Dél-Koreában az almás doboz volt divatban kenőpénz átadására, de az ázsiai országban fejlődnek: a vesztegetés sokkal személyesebbé válik. (WSJ)

Neves bíró vizsgálja Argentínában az ügyész halálát. Az elnököt gyanúsítják az igazságszolgáltatás elhallgattatásával. (Index)

A norvégok is csak otthon janik, a nagy norvég cégeket sokszor elmarasztalják korrupciós ügyekben külföldön. (Transparency)

A németeknél szabályozzák azt, hogy mikor állhat egy politikus a karrierje után egy cég szolgálatába. (DW)

Tetszett a cikk?

Ha hasznos kezdeményezésnek tartod az Átlátszót, szavazz ránk az Index on Censorship közönségszavazásán, hogy egy újabb nemzetközi díjjal öregbíthessük a hírnevünk.

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Megosztás